Aggasztó hírek érkeztek a magyar csemegekukoricáról: erre jobb lesz felkészülni

Aggasztó hírek érkeztek a magyar csemegekukoricáról: erre jobb lesz felkészülni

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben nem egy vidéki üzletben lett hiánycikk a csemegekukorica: mind a mirelit, mind a konzerv kiszerelések eltűntek a polcokról. De vajon tényleg csemegekukorica-hiány van Magyarországon? Mi okozhatja az ellátási gondokat? Mit tudnak erről a problémáról a nagyáruházak? Mennyivel drágulhat meg még idén a csemegekukorica hazánkban?

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Még november elején több Szombathelyen és környékén élő panaszkodott arról, hogy kiszámíthatatlanná vált, hogy a boltokban kapható-e a mirelit és a konzerv csemegekukorica - írta meg a HelloVidék. A portál ennek apropóján megkereste a nagyobb áruházakat, valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot (FruitVeB) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK), hogy megérdeklődje, tudnak-e ellátási problémáról. Hasonlóan fontos kérdés volt az is, hogy lesz-e egyáltalán elég csemegekukorica az ünnepekre, és ha igen, milyen mértékű drágulásra lehet számítani?

Valóban átmeneti áruhiányhoz vezetett az idei aszály

Az idei terméshozam Európában jelentősen alacsonyabb volt, mint a korábbi években, köszönhetően a régen nem tapasztalt súlyos aszálynak, amely átmeneti áruhiányhoz vezetett egyes helyszíneken - közölte a HelloVidék érdeklődésére a Spar, azonban hozzátették, mostanra már sehol az országban, így Szombathelyen sem hiányoznak az üzletek polcairól a mirelit és a konzerv kukorica termékek. A Lidl Magyarország azt a választ adta a megkeresésre, hogy az áruházlánc folyamatosan monitorozza a készleteket, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az áruellátás folyamatosan biztosított legyen. A csemegekukoricánál jelenleg nincsenek ellátási problémák, mind a konzerv, mind pedig a mirelit termékek elérhetőek az áruházak polcain. A Lidl emellett azt is közölte, hogy konzerv kukoricák 425 ml-es kiszerelésben elérhetőek el a polcokon, a Freshona csemegekukoricák 349-669 forint közötti áron kaphatóak, míg az 1 kg-os Freshona fagyasztott morzsolt zsenge kukoricáért 799 Ft-ot kell fizetni a Lidl üzleteiben. Arra a kérdésünkre, mennyivel drágulhat még idén a csemegekukorica, sem a Spar sem a Lidl nem akart találgatásokba bocsátkozni.

Mi a baj az idei kukoricaterméssel?

Az idei évben tapasztalható rendkívüli aszály minden kultúrában jelentős kieséseket eredményezett, ez alól nem képzett kivétel a csemegekukorica termesztés sem. Az utóbbi években 30-35 ezer hektár között ingadozott Magyarországon a termőterületek nagysága, ahonnan jellemzően 500-550 ezer tonna csemegekukoricát takarítottak be.

- közölte a Hellovidékkel a FruitVeB szakmai referense, István Gábor.

A FruitVeB információi szerint az idei évben az aszálykár nagyjából 30-35%-os kiesést okozott összességében a teljes termésben, ami az öntözetlen, korai fővetésű állományoknál 50-70%-os (néhány esetben akár 100%-os) terméskiesésként, a későbbi betakarítású öntözött állományokban pedig 20-30%-os kiesésként jelent meg.

A szakmai szervezet szerint Magyarország csemegekukorica termesztésben világszinten is a dobogón helyezkedik el, az agrárkülkereskedelmi egyenlegben a csemegekukoricát tekintve külkereskedelmi többlettel rendelkezik az ország, azaz nettó exportőrnek számít. Mivel az idei év Európa-szerte aszályos volt, és alapvetően Magyarország látja el az exportpiacot, így a jövőben nem kell jelentős importnyomásra számítani. Fontos megemlíteni azonban, hogy Magyarország piacvezető szerepét és nagy mennyiségű exportalapot a konzerves csemegekukorica képzi, a tisztán fagyasztott csemegekukorica, a fogyasztói preferenciákat is nézve, sokkal kevésbé jelentős a számokban, mint a konzerves.

A feldolgozóipar helyzete és fagyasztott kukorica elérhetősége

A feldolgozóipari arányokat nézve a konzervipar 2/3 részt, míg a hűtőipar 1/3 részt használ fel a teljes csemegekukorica termésből. Az idei 35%-os terméskiesést megvizsgálva ez a hűtőipari feldolgozásban (a hiányolt fagyasztott csemegekukorica esetében) úgy jelentkezik, hogy körülbelül 50-60 ezer tonna alapanyag nem termett meg, vagyis így 20 ezer tonna fagyasztott végtermék esett ki a hűtőiparban, ennyivel kevesebb kerülhet a polcokra - közölte István Gábor, majd hozzátette, az üzletekben tapasztalt ideiglenes hiány részben visszavezethető a fent említett kiesésre, de figyelembe kell venni azt is, hogy a fagyasztott kukorica esetében egy kevésbé keresett termékről van szó, így az üzletláncok beszerzési politikáján és logisztikai hálózatán is múlik, hogy mekkora az elérhetőség a termékből. Mindezekből kifolyólag elképzelhetőek időszakos ellátási zavarok, de jelentős hiányra, vagy a termék eltűnésének kockázatára nem kell számítani.

Hasonlóan látja a helyzetet az Agrárkamara is

A NAK szerint a csemegekukorica termékpálya szereplői idén jelentős gazdasági károkat fognak elszenvedni az elmúlt évszázad legsúlyosabb aszálya következményként. Ez a rendkívüli időjárási helyzet még inkább kiélezi az ágazat aktuális problémáit, amelyek már eddig is nagyon súlyosan érintették a szektort, különösen a feldolgozóipart: az energiaválság, a munkaerőhiány és a csomagolóanyag-ellátási gondok, továbbá az ezek folyományaként megjelenő, előre nem látható mértékű, nagy bizonytalansággal kalkulálható, de sok esetben száz százalékot meghaladó költségnövekedés. Az Agrárkamara hozzátette, hogy a néhány éve fennálló, elmélyült és krónikus ágazati problémák megoldását már a tavalyi év sem segítette, de az idei szezon minden eddiginél többet rontott a termelés és feldolgozás helyzetén.

Mi várható az árak tekintetében?

A HelloVidék FruitVeB-től megtudta, hogy az energia költsége a válság előtt is a fagyasztott és konzerv termékek összes költségének közel 10%-át tette ki, majd ez a költségtényező emelkedett öt-tízszeres mértékben az elmúlt egy évben, különösen a megelőző 4-6 hónapban. A fogyasztói árak alakulásában, a termelési költségen és a feldolgozóipari gyártási költségen túl, ugyanakkor nagy részt tesz ki a kereskedelmi láncok árszabása, amit folyamatosan befolyásolhatnak az energiapiaci áringadozások is. Még ha rövid távon, év végéig nem is várható jelentős drágulás, hosszútávon nehéz előre látni, nem zárható ki annak az esélye sem, ez nagyban függ majd az energiapiaci helyzettől és az üzemanyagáraktól.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?