Szereted a csokit? Akkor ennek a hírnek nagyon nem fogsz örülni

Szereted a csokit? Akkor ennek a hírnek nagyon nem fogsz örülni

agrarszektor.hu
A következő időszakban durván megdrágulhat kakaó és a csokoládé is. Ennek oka, hogy a világ egyik legnagyobb kakaóexportőr országában, Nigériában, problémák vannak a készpénzellátással. Emiatt azonban mintegy 75 százalékkal esett vissza az export, ami összességében nem nagy kiesés a globális piacon, ám a pánikot tovább fokozza az ültetvényeket károsírtó szárazabb időjárás is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Noha a rekordméretű infláció jócskán megemelte a legtöbb élelmiszer árát, a kakaó esetében ehhez képest egy mérsékeltebb emelkedés volt megfigyelhető. Az Európai Unióban 2022. decemberében átlagosan 12,6%-kal haladta meg a kakaó és a kakaópor ára az egy évvel korábbit - írta meg a Napi.hu az Eurostat adatai alapján. A statisztikákból az id kiderült, hogy a csokoládé fogyasztói ára ugyanekkor mintegy 9,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Magyarországon - hasonlóan a legtöbb élelmiszerhez - ennél jóval nagyobb mértékben, 28,2%-kal nőtt a kakaó fogyasztói ára, míg a csokoládéé 27,1%-kal. Ez a magyarországi áremelkedés volt a legnagyobb volt az EU-ban, de még így is elmarad például a tejtermékek 80%-ot is elérő drágulásától.

A kakaó árára nincs befolyással az orosz-ukrán háború

A kávéhoz hasonlóan a kakaó világpiaci árát sem befolyásolja érdemben az orosz-ukrán háború és az európai energiaválság is csak részben befolyásolja. Az árakat a tőzsdei kereskedés mozgatja, így a kiugrások, hirtelen áremelkedések vagy éppen áresések előfordulhatnak, amelyek a fogyasztókhoz is idővel megérkeznek. Az irányadó New York-i és londoni tőzsdén jegyzett árak tonnánként 2500 dollár körül mozognak, de a 400-500 dolláros kiugrások sem ritkák. Ez attól függ, hogy a legjelentősebb termőterületekről milyen termésbecslések érkeznek a nemzetközi szervezetekhez. A növény egész évben terem, a kakaóév októbertől szeptemberig tart, az árakat is befolyásoló előrejelzés pedig negyedévente jelenik meg. Az árat közvetlenül befolyásolja a várható termés mennyisége és minősége. A kakaó rendkívül érzékeny az időjárás változására, ezért a termőterületeken akár egy-egy szélsőségesen száraz vagy forró időszak óriási pusztítást okoz. Ennek nagyrészt az elmaradott termesztési gyakorlat és a klímaváltozás az oka.

Európa ültetvények nélkül is nagyhatalom

Európa jelentős szerepet tölt be a világ kakaópiacán, noha a kontinensen a növény nem termeszthető. Az EU dolgozza fel a világ kakaótermésének mintegy egyharmadát, nagyjából egymillió tonnát, amelynek fele a holland üzemekbe kerül. A kakaómasszából a feldolgozók kakaóvajat és kakaóport állítanak elő. Hollandia részesedése a globális kakaópor exportból 35%-os. A kakaóvaj és a kakaópor az édességek legfontosabb alapanyagai, amelyekkel elsősorban Hollandia és Franciaország látja el az európai, így a hazai feldolgozókat.

Sok a bizonytalanság a kakaó termesztése körül

Mostanra már Afrika lett a legnagyobb kakaótermesztő kontinens, de az Egyenlítő mentén mindenhol vannak ültetvények. A legfőbb kakaótermesztő országok: Elefántcsontpart, Ghána, Indonézia, Nigéria, Ecuador, Brazília, Kolumbia és Peru. A Nemzetközi Kakaószövetség (Internatinal Cocoa Organization, ICCO) ágazati értékeléséből ugyanakkor az derült ki, hogy a kakaó ellátási láncolatában a leggyengébb láncszemet a termesztők jelentik. Mint írták, a világ kakaó termőterülete 4-5 millió hektár, a termés 90%-a ugyanakkor 2-5 hektáros átlagos birtokméreten termesztett, jellemzően kisvállalkozások, családi gazdaságok birtokában van.

A termelők azonban olyan nyomott áron tudják csak értékesíteni a kakaóbabot, hogy bevételük a szegénységi küszöb eléréséhez sem elegendő. Ez folyamatosan veszélyezteti a kakaótermesztést, mivel a fiatalabb generációk sorra felhagynak a gazdálkodással és inkább a nagyobb városokban vállalnak munkát. A rossz jövedelmi helyzet hatással van a termesztésre is: a technológia elavult, így óriási veszélynek vannak kitéve az ültetvények.

Ezek közül kiemelt kockázatot jelent a klímaváltozás, ugyanis a kakaó a csapadékos, de meleg éghajlaton terem, ám az egyenlítőtől északra és délre található ültetvényeken egy-egy szezonban egyre többször fordul elő szélsőséges szárazság, vagy kiugróan magas hőmérséklet. Noha nem a kakaótermesztés miatt irtják ki a legtöbb esőerdőt, napjainkban is az őshonos területek felé terjeszkednek az ültetvények. A kakaótermesztés élőmunkaigénye nagy, sok termőterületen gyermekeket és rabszolgaként tartott munkaerőt alkalmaznak.

Gondok vannak Nigériában

A legfrissebb, novemberben kiadott előrejelzés még kedvező volt a 2022/2023-as kakaóévre, ugyanakkor a várakozások az év elején már jelentős terméskiesést vetítenek előre. A kedvezőtlenebb előrejelzések rövid idő alatt 6-10%-kal emelkedtek az árak a londoni és a New York-i tőzsdéken. Ezt részben az elefántcsontparti ültetvényeken várható pusztulás, részben pedig Nigéria gazdaságpolitikai reformja okozza.

Elefántcsontpart a legnagyobb kakaótermesztő ország, az össztermés annyi, mint a következő öt kakaótermelő ország összes termése. Az afrikai országban a szélsőséges időjárás okozott decemberben és januárban pusztítást, de további veszteségeket okoznak az elszaporodott kártevők is.

Nigériában a központi jegybank új bankjegyeket hozott forgalomba. Ennek az volt a célja, hogy a 85%-os készpénzforgalom legalább egy részét elektronikus csatornákra terelje és a bankok ellenőrzése alá vonja, ezzel visszaszorítva a feketegazdaságot. Azonban a régi bankjegyeket úgy vonták ki a forgalomból, hogy nem állt rendelkezésre elegendő az új bankjegyekből, emiatt komoly társadalmi feszültségek alakultak ki az országban, ahol a bankrendszer elmaradott, így nem volt felkészülve a többletvállalások mellett sem a teljes készpénzállomány cseréjére.

Az elhibázott gazdasági lépés komolyan érinti a kakaóexportot is, ami több mint 70%-kal visszaesett januárban. A termelésben is nagy gondokat okoz a készpénz hiánya: mivel az ültetvények tulajdonosai nem tudják kifizetni a munkaerőt, ezért a rendszeres gyomirtás elmarad, ami érdemben fenyegeti a termést. Nincs, aki elvégezze a kakaó kikötőkbe szállítását és a rakodást, és az exportőrök is leálltak, mivel gyakorlatilag mindenki csak készpénzt hajlandó elfogadni.

Hiába nő a kereslet

A kakaó iránti kereslet évi 2-3%-kal emelkedik, így az ICCO szerint a kakaó piacának van jövője, ám ehhez elsődleges fontosságú, hogy javuljon a termesztők jövedelmi helyzete, ellenkező esetben ugyanis jelentősen csökkenni fog a termőterület, mivel nem lesz, aki elvégezze a munkálatokat. A jövedelmi stabilitás mellett nélkülözhetetlen a termelési technológia fejlesztése, ám jelenleg az innováció szóba sem jöhet, pedig a hozam növelése a fejlett technológiával lehetséges a jelenlegi erdőirtások helyett. Mindez érdemben befolyásolja a kakaó árát is a jövőben. Mindenképpen áremelkedés várható, ez akkor is bekövetkezik ha valamilyen módon sikerül a termelői árakat felemelni, de akkor is ha nem, és emiatt sokan feladják a kakaótermesztést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03