Nagy a baj: káosz jöhet húsvétkor a magyar boltokban

Nagy a baj: káosz jöhet húsvétkor a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Nagyon durva dolgok történnek a kakaóbabbal a világban, ez pedig nagyon súlyos problémákat okoz az édességiparban. Magyarországon évtizedek óta nem történt olyan éves alapon, hogy minden fő édességkategóriában csökkenjen a fogyasztás, pedig most ez a helyzet. A tradiconális húsvéti finomságok még valahogy a felszínen maradtak, de ennek is nagyon súlyos ára van - hangzott el a HUNBISCO húsvéti sajtóeseményén.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A HUNBSICO húsvéti sajtóeseményén Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke elmondta, hogy az elmúlt 10-15 évben nem láttak olyat, hogy minden édességkategóriában csökkenjen a fogyasztás, most viszont pontosan ez a helyzet. És várhatóan ez nem is lesz máshogy az elkövetkezendő időkben sem. A szakember arról is beszélt, hogy polci áron számolt teljes forgalom 380 milliárd forint körül volt Magyarországon 2023-ban, ez 23%-os növekedés 2022-höz képest, viszont ez csakis az erős inflációs hatásnak volt köszönhető - írta meg a Pénzcentrum.

A húsvéttal kapcsolatban Sánta Sándor arról is beszélt, hogy a tavalyi évben az ünnepkor is jelentősen beesett a fogyasztás. Pedig az még egy normalizált időszak volt a mostanihoz képest. Ez azt jelentette, hogy a tavalyi évben mintegy 1000 tonna csokoládét vásároltak meg a magyarok húsvétkor, mintegy 10 milliárd forintnyi összegben. Ez azt is jelenti, hogy az üreges húsvéti csokik polci ára átlagosan azért most már 1000 forint körül mozog.

Mi okozza a csokoládé-katasztrófát?

Előadásában Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára azt mondta, hogy az édességek drágulása nem feltétlenül csak a hazai élelmiszer-inflációnak köszönhető, ugyanis a világban mind a cukor, mind a kakaó ára jelentősen növekedett. Sánta Sándor arról is beszélt, hogy kakaó terén két afrikai ország adja a világ termelésének kétharmadát.

Ez a két ország Ghána és Elefántcsontpart. Ott viszont most óriási természeti katasztrófa van, aminek következtében a termelés a jövőben akár 40%-kal is csökkenhet az átlagos terméshozamhoz képest. Ez a természeti katasztrófa pedig nem más, mint a Harmattan passzátszél, aminek következtében az átlagosnál melegebb és szárazabb az időjárás.

Érdemes kiemelni, hogy a kakaó világpiaci ára egy év alatt 400%-kal nőtt. Erre pedig a gyártók is reagálnak, csökkentik a csokoládék méretét, részleges csokibevonatokat alkalmaznak. A kakaóvaj egy részét már olcsóbb helyettesítő anyagokkal, például pálmaolajjal helyettesítik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?