Súlyos gondok vannak ezzel a zöldséggel: ki fogja így megvenni az árut?

Súlyos gondok vannak ezzel a zöldséggel: ki fogja így megvenni az árut?

agrarszektor.hu
A FreshPlaza kéthetente jelentet meg egyes zöldségekről és gyümölcsökről világpiaci áttekintést, melyben a legfontosabb uralkodó trendeket mutatja be. A legutóbbi összeállítás fókuszában a vöröshagyma volt. Az elemzés kiemelte, hogy több országban is erős terméskiesést jelentettek, ráadásul az aszályos nyár miatt a termés mérete is elmarad a megszokottól, ami szintén felfelé nyomja a világpiaci árakat. Kérdés, hogy a fogyasztók meddig hajlandóak megfizetni ezeket a magasabb árakat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idei ősz vége felé több országban is erős terméskiesést jelentettek, így például Spanyolországban akár 40%-os, Hollandiában pedig 18%-os is lehet a csökkenés mértéke, de kisebb visszaesés Németországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban is prognosztizálható. Az északi féltekét sújtó aszály miatt a piacokon nehéz nagy méretű hagymákat találni, ez pedig a világpiaci árakat is felhajtotta, ami jó hír a termelők számára, akik magasabb termelési költségekkel küzdenek - írta meg a FruitVeB. Kérdés, hogy a fogyasztók mennyire lesznek hajlandók megfizetni a magasabb árakat, de november elején egyelőre úgy látszik, hogy nincs gond a kereslettel.

Hollandiában csökken a termés, az exportőrök a szezon második felére várnak

Egy holland exportőr szerint igencsak ellentmondásos szezon az idei: mivel Hollandia a világ egyik legnagyobb hagymaexportőre, ők minden piacot figyelnek, így jelenleg az ázsiai piac gyenge importkeresletét találják aggasztónak. Tavaly nagy mennyiségeket szállítottak például a Fülöp-szigetekre is, de egyelőre nem tudnak árban versenyre kelni a kínai hagymával. Minden jel arra utal, hogy a holland hagyma idén is hiánypótló, réskitöltő szerepet fog betölteni az exportpiacokon, vagyis relatíve magas ára miatt addig egyik ország sem veszi, amíg saját készletei vannak, de amint a hazai készletszint csökkenni kezd, egyből megjelenik a holland import. A holland exportőrök ezért különösen a szezon második felét várják, mivel általában az újévet követően nő meg számottevően a kereslet. Ez feltehetőleg ebben a szezonban a szokásosnál korábban következik majd be, mivel Dél- és Kelet-Európában kifejezetten alacsony hozamokkal takarították be a termést. Hollandiában sem örülhettek nagy termésátlagoknak az idén, és csökkenő terület mellett a tavalyi rekordévhez képest 18%-kal kisebb termésre számítanak.

Németországban a súlyos aszály mennyiségi és minőségi problémákat okozott, áprilisig tartanak ki a készletek

A csapadékhiány és a tartós szárazság miatt csalódást keltő az idei német hagymatermés volumene – nyilatkozta egy nagy termelő szövetkezet szóvivője. Bár Kelet-Európából igen jó árajánlatok érkeztek nagy méretű vöröshagymára, egyszerűen nem tudjuk teljesíteni ezeket a kéréseket, elsősorban a belföldi piac ellátására összpontosítunk. Az időjárási körülmények a vöröshagyma minőségi paramétereit is jelentősen befolyásolták az idei szezonban, ráadásul hetek óta tartó szárazságot követően pont a betakarítás tervezett időpontjában érkezett meg a csapadék, úgyhogy a szokásosnál későbbre kellett halasztani a betakarítást. A kis méret és a minőségi problémák miatt idén sokkal kevesebb betárolható hagymára számítunk, ami azt jelenti, hogy február-márciusig még lesz 40-60/35-55-ös árunk, de áprilistól már jelentősen szűkülni fog a kínálat.

Ausztriában kiegyensúlyozott a piac

November elején az osztrák hagymapiac kiegyensúlyozott képet mutat: megfelelő kínálat találkozik a szezonálisan stabil belföldi kereslettel, de a közeljövőben a belföldi értékesítés élénkülése várható. Az exportpiacokon is kedvező a helyzet, az osztrák hagyma keresett az európai vevők részéről. A termelői árakban a stabil piac miatt egyelőre nincs változás, a tisztított, válogatott hagymáért november elején többnyire 30-35- euró/100 kg közötti árat fizettek, mérettől és minőségtől függően, ami a tavaly ilyenkor regisztrált ársáv (16-19 euró/100 kg) csaknem kétszerese.

Franciaországban az áruhiány és a magas termelési költségek miatt magasak az árak

Franciaországban hiány alakult ki, különösen a nagy és nagyon nagy méretkategóriákban, ahol 15-20%-ot is eléri az áruhiány mértéke. A magas energiaárak, csomagolási és szállítási költségek mellett ez is számottevő tényező a hagyma árának növekedésében, ami november elején igen magas szintet ért el. Mindezt úgy, hogy hűvösebb időjárás valószínűleg még inkább felhajtotta volna a keresletet.

Olaszországban magasak az árak, de márciusig elegendőek a készletek

A francia árakhoz hasonlóan Olaszországban is meglehetősen nagyot drágult a hagyma, ám Észak-Olaszországban az értékesítési volumen megfelel a megszokottnak. Ezek az árak egy szokásos évben valóban nagyon magasak lennének, ám idén a termesztési költségek emelkedése miatt ahhoz elegendőek, hogy a termelő költségeit és a csomagolást fedezzék. Egy észak-olasz kereskedő szerint a piac még nem mérte fel igazán, hogy márciustól a német helyzethez hasonlóan szűkös kínálat várható. Szicíliában decembertől májusig nem hullott csapadék, ami a januári kiültetések után nagy többletköltséget eredményezett a termelőknek, de a vízhiány itt is méretproblémákat okozott.

Olaszországban több mint 19 millió háztartás vásárol évente legalább egyszer hagymát, ebből a vöröshagyma részesedése a legmagasabb, közel 36%; a második helyen a lilahagyma áll több mint 26%-kal; a fehér hagyma pedig több mint 21%-kal. Ezután sorrendben következik a póréhagyma, a Borettana- vagy Borettane-hagyma (lapított alakú, fehér húsú, ropogós, édes hagyma, általában ecetes-sós lében érlelik, majd olívaolajban szervírozzák) és a mogyoróhagyma. A hagymát főleg szupermarketekben vásárolják. A biotermékeket eddig mintegy 2,2 millió olasz háztartás vásárolta.

Spanyolországban jelentősen megnőttek az árak, de 40%-kal visszaesett a termés volumene

A spanyol piacot is magas árak jellemzik, ami a csaknem 40%-kal alacsonyabb terméssel függ össze: az előző szezonban még 8-10 eurócent körül mozogtak az átlagárak, novemberben a nagy kaliberű hagyma kilójáért 35-37 eurócentet, míg a közepes átmérőjűért 25-30 eurócentet kellett fizetni. Ez fedezi a termesztési költségeket, amelyek egy év alatt 25 eurócent/kg környékére emelkedtek. Az árakból is látható, hogy a nagy méretű hagymák a legkeresettebbek, különösen az exportpiacokon, hiszen ezekből van hiány Európa-szerte: mindenhol nagyon nehéz 60-80 mm közötti átmérőjű árut találni. Nemrégiben ért véget a Grano de Oro, a leghosszabb eltarthatóságú hagyma betakarítása. Bár a márciusi és áprilisi esőzések miatt Spanyolország fő termesztőkörzetében, Kasztília-La Manchában nem tudták a hagymát a szokásos időben elvetni, a száraz időjárás és az azt követő bőséges napsütéses órák nemcsak a korai betakarítást segítették elő, hanem a hagyma tárolási minőségére, valamint a méretre és a terméshozamra is nagyon kedvezően hatottak.

A termőterület, a termésmennyiség és a kaliberek Európa valamennyi termőterületén csökkentek. Ukrajna háború miatti kivonulása a piacról szintén érezhetően éreztette hatását, ami a szokásosnál alacsonyabb kínálatot eredményezett. Az elmúlt években Ukrajnában a hagyma vetésterülete jelentősen, még Spanyolországénál is nagyobb mértékben bővült, így Ukrajna távolmaradása a piacról erősen érezhető. Az ukrán hagyma korábban a kelet-európai és ázsiai piacokat látta el, jó héjminőségű és ízű volt. Eközben Romániában tovább nő a termelés. A spanyol hagymaeladások 35-40%-a a belföldi piacra megy, és mintegy 30%-át exportálják, elsősorban az Egyesült Királyságba, Németországba, Franciaországba, Portugáliába, Olaszországba és Marokkóba, a fennmaradó rész pedig a feldolgozóiparba kerül.

Dél-Afrikában rekord magasak az árak

Afrika legdélebbi országában a tavalyihoz képest háromszorosára nőtt a hagyma ára: jelenleg az átlagár 10 rand (0,55 euró/kg, 225 Ft/kg), és az előző évihez képest csak a szokásos mennyiség fele van a piacon. Ez főleg abból adódik, hogy jelentősen, 30%-kal visszaesett a termőterület a tavalyi katasztrofális év miatt: a gyenge árakhoz alacsony hozamok társultak, ráadásul gyakorlatilag az összes költség (műtrágya, üzemanyag, munkaerő, szállítás, csomagolás) meredeken emelkedett. Az árak karácsonyig minden bizonnyal magasak maradnak, mivel ez a hagyma fő értékesítési időszaka. A piacokon jelenleg a Limpopo tartományban termesztett áru található, melynek súlypontja lassan Észak-Fokföldre és Freestate nyugati részére tolódik majd át.

Indiában árzuhanás és keresletcsökkenés tapasztalható

Jelenleg a Maharashtra államban fekvő Lasalgaonban a hagyma referenciaára 1220 rúpia (68 euró) 100 kilogrammonként, ami 20%-kal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, és jóval alacsonyabb, mint az elmúlt három év szezonális átlaga, amely 2354 rúpia/100 kg (131 euró) körül alakult. Ennek fő oka a kifejezetten jó termés, illetve a tárolási infrastruktúra jelentős bővülése.

Az áprilistól júniusig tartó időszakban betakarított rabi hagyma az ország hagymatermésének mintegy 65%-át teszi ki, és az október-novemberi kharif (monszun) hagyma betakarításáig kielégíti a fogyasztói keresletet. A kharif hagymát a magasabb nedvességtartalom miatt nem tárolják, ezért közvetlenül a piacra kerül. A hagymaárak októberben és novemberben nem érik el olyan erős csúcspontjukat, mint néhány évvel ezelőtt, mivel a betakarítás és a tárolási infrastruktúra bővült.

Az Egyesült Államokban kisebb termés, ellenben tartósan nagyobb kereslet tapasztalható

Időjárási problémák miatt a szokásosnál egy hónappal korábbra csúszó, január végén befejeződő betakarítás során várhatóan az átlagosnál kisebb termés kerül a raktárakba Washington államban. Az USA fő termesztőkörzetei Washington állam mellett Idaho és Oregon, valamint Michigan és New York államok. Mexikóban csak tavasszal kezdődik a hagymaszezon, addig főleg perui fehér édes hagyma érkezik, melynek minősége igen jó. Mivel az USA északnyugati államaiban terméskiesés prognosztizálható, nem valószínű, hogy csökkenni fognak az értékesítési árak, amelyek a nyár végi rekordszinthez képest jelentősen csökkentek ugyan, de még mindig magasnak mondhatók.

Peruban a dráguló szállítás miatt közeli célpiacokat keresnek a termelők

A 2017 óta tartó exportnövekedési trend idén megtörni látszik, főleg a dráguló logisztika miatt, ezért Peru a lehető legközelebbi piacokra összpontosít. Fő célpiacuk továbbra is az Egyesült Államok, de Spanyolország helyett egyre többet szállítanak a szomszédos Kolumbiába is.

Ausztráliában az idei szezonban visszatérhet a termelés a megszokott szintre

Az idei szezonban az ausztrál hagymatermelés várhatóan visszatér a megszokott szintre. A termőterület stabil, bár Queenslandet röviddel a telepítés után csapadékos időjárás sújtotta, ami okozott némi problémát. Az ország többi részén azonban a várakozásoknak megfelelően alakul az idény, és egyelőre nem számítanak tárolással kapcsolatos minőségi problémákra sem.

Új-Zéland a két fő célpiacra koncentrál, Európára és Indonéziára

A legfrissebb adatok szerint a 2021. június 30-án zárult évben az új-zélandi hagymaexport értéke 145 millió dollár volt, amelynek két fő célpiaca volt: a kontinentális Európába 49 millió dollár, Indonéziába pedig 33 millió dollár értékű árut szállítottak. A mennyiség valamivel magasabb volt, mint 2020-ban, 190 ezer tonnáról 208 ezer tonnára nőtt. Új-Zélandon három fő hagymatermesztő körzete: Auckland, Waikato és Canterbury régiók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?