Megdöbbentő dolog derült ki a hagymáról: ezt sokan nem gondolták volna

Megdöbbentő dolog derült ki a hagymáról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Az EastFruit elemzői szerint a túl kevés hagyma problémáját a túl sok gondja válthatja fel az idén. Túllendülhet a piac “láthatatlan keze”. A vöröshagyma iránti keresletet az ár nem befolyásolja számottevően, mivel a terméket nem lehet mással helyettesíteni, tehát ha a hagyma olcsó, az emberek nem fognak többet fogyasztani belőle. Ezért is figyelhető meg óriási fluktuáció az utóbbi időszakban a hagyma piaci árában.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az EastFruit elemzői szerint Kelet-Európa és Közép-Ázsia több országában is jelentősen bővült a vöröshagyma termőterülete a tavalyi rekordárak és az európai és ázsiai piacokon tapasztalható igen erős kereslet hatására. Annak ellenére, hogy továbbra is nagy az igény a termékre, számos közép-ázsiai országban máris 15-20%-kal mérséklődött az átlagár - mindezt úgy, hogy az egyik legjelentősebb piaci szereplő, Törökország továbbra sem oldotta fel az exporttilalmat - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A hagyma egy olyan különleges termék, amelynek árrugalmassága igen alacsony, azaz a vöröshagyma iránti keresletet az ár nem befolyásolja számottevően, mivel a terméket nem lehet mással helyettesíteni. Fordítva is ugyanez a helyzet: ha a hagyma olcsó, az emberek nem fognak többet fogyasztani belőle. Ez a fő oka annak, hogy a hagyma piaci árában óriási fluktuációt figyelhettünk meg az utóbbi időszakban. Ha csak egy kis hiány is tapasztalható ebből a termékből, az árak addig fognak emelkedni, amíg még jövedelmező olyan országokból importálni, ahol a fogyasztók nem tudnak hasonló árat megfizetni. Ijesztő példa erre idén Egyiptom,  amely a téli-tavaszi időszak alatt Európa legnagyobb beszállítója lett úgy, hogy a helyi lakosok már nem tudtak vásárolni, mivel nem tudták megfizetni az európai fogyasztók által diktált csillagászati árakat.

Ha viszont túl sok hagyma van a piacon, az a helyzet áll elő, amikor a termék “még ajándékba sem kell”. Ukrajnában például a háború kitörése előtt több alkalommal is előfordult, hogy a betakarítást követően tavasszal vagy nyáron a hónapokig tárolt vöröshagyma-készleteket egyszerűen meg kellett semmisíteni, mivel bármilyen olcsón kínálták is a piacokon, senkinek sem kellett. Igen valószínű, hogy a 2023/2024-es hagymaszezonban ez a forgatókönyv valósul majd meg a tavalyi hiányt követően. Ukrajna kivétel, mivel az országban a belföldi termelő- és tárolókapacitás 80%-a megsemmisült a háború miatt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?