Megdöbbentő dolog derült ki a hagymáról: ezt sokan nem gondolták volna

Megdöbbentő dolog derült ki a hagymáról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Az EastFruit elemzői szerint a túl kevés hagyma problémáját a túl sok gondja válthatja fel az idén. Túllendülhet a piac “láthatatlan keze”. A vöröshagyma iránti keresletet az ár nem befolyásolja számottevően, mivel a terméket nem lehet mással helyettesíteni, tehát ha a hagyma olcsó, az emberek nem fognak többet fogyasztani belőle. Ezért is figyelhető meg óriási fluktuáció az utóbbi időszakban a hagyma piaci árában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az EastFruit elemzői szerint Kelet-Európa és Közép-Ázsia több országában is jelentősen bővült a vöröshagyma termőterülete a tavalyi rekordárak és az európai és ázsiai piacokon tapasztalható igen erős kereslet hatására. Annak ellenére, hogy továbbra is nagy az igény a termékre, számos közép-ázsiai országban máris 15-20%-kal mérséklődött az átlagár - mindezt úgy, hogy az egyik legjelentősebb piaci szereplő, Törökország továbbra sem oldotta fel az exporttilalmat - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A hagyma egy olyan különleges termék, amelynek árrugalmassága igen alacsony, azaz a vöröshagyma iránti keresletet az ár nem befolyásolja számottevően, mivel a terméket nem lehet mással helyettesíteni. Fordítva is ugyanez a helyzet: ha a hagyma olcsó, az emberek nem fognak többet fogyasztani belőle. Ez a fő oka annak, hogy a hagyma piaci árában óriási fluktuációt figyelhettünk meg az utóbbi időszakban. Ha csak egy kis hiány is tapasztalható ebből a termékből, az árak addig fognak emelkedni, amíg még jövedelmező olyan országokból importálni, ahol a fogyasztók nem tudnak hasonló árat megfizetni. Ijesztő példa erre idén Egyiptom,  amely a téli-tavaszi időszak alatt Európa legnagyobb beszállítója lett úgy, hogy a helyi lakosok már nem tudtak vásárolni, mivel nem tudták megfizetni az európai fogyasztók által diktált csillagászati árakat.

Ha viszont túl sok hagyma van a piacon, az a helyzet áll elő, amikor a termék “még ajándékba sem kell”. Ukrajnában például a háború kitörése előtt több alkalommal is előfordult, hogy a betakarítást követően tavasszal vagy nyáron a hónapokig tárolt vöröshagyma-készleteket egyszerűen meg kellett semmisíteni, mivel bármilyen olcsón kínálták is a piacokon, senkinek sem kellett. Igen valószínű, hogy a 2023/2024-es hagymaszezonban ez a forgatókönyv valósul majd meg a tavalyi hiányt követően. Ukrajna kivétel, mivel az országban a belföldi termelő- és tárolókapacitás 80%-a megsemmisült a háború miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?