2023. június 6. kedd Norbert, Cintia

Őrület, mennyibe kerül most a hagyma a lengyeleknél: mégis rengetegen veszik

agrarszektor.hu
A már amúgy is időszakos rekordszintről egyetlen hét alatt több mint 20%-kal emelkedett a hagyma ára a lengyel piacokon.

Lengyelországban a vöröshagyma nagybani piaci árának emelkedése már a 2022-es év nyarán megkezdődött, és ősszel is folytatódott, hogy aztán téli álomra szenderüljön, és január végéig egy minden korábbinál magasabb szinten stagnáljon. Január végén viszont meredeken, minden rekordot megdöntve, hihetetlen gyorsasággal kezdett elszaladni a nagybani ár, és ez a trend nemhogy nem állt meg, hanem egyre gyorsuló ütemet mutat - írta meg a FruitVeB. Két hete a nagybani ár még csak a 2,4-3 PLN/kg (195-240 Ft/kg) sávban járt, mostanra, azaz február utolsó napjaira viszont egy újabb nagy lökéssel 3,5-4,2 PLN/kg (281-337 Ft/kg) szintre emelkedett. Január vége óta, tehát az utóbbi négy hétben 83%-kal, éves szinten pedig 267%-os áremelkedésről van szó!

Teljesen egyértelmű, hogy hatalmas kínálati hiány dominálja a hagymapiacokat, ráadásul nem csak Európában, hanem globálisan. A hagyma szinte mindenhol hiánycikk, és/vagy nagyon drága a korábbi évekhez képest. Minden jel arra mutat, hogy az áremelkedés folytatódik, mert az áttelelő hagymák betakarításáig egyszerűen nem lesz olyan forrás ahonnan pótolni lehetnek a hiányzó mennyiségeket. Európának egyedül Egyiptom lenne képes nagyobb tételben szállítani, de az ottani kapacitások is eltörpülnek a mostani igények mellett, ráadásul hagyományos vevőjük Oroszország is, ahol szintén hiánnyal küzdenek.

Kritikus lehet az áralakulás szempontjából a következő hetek időjárása. Februárban az előző évekhez képest kifejezetten meleg volt, ami felgyorsította az áttelelő állományok növekedését, de ha márciusban keményebb fagyok jönnek (egyelőre rövid távon szerencsére nincs erre utaló jel), akkor késhet a betakarítás, vagy visszaeshetnek a hozamok, és a tavalyi betakarítású készletek árai valóban a csillagos égig emelkedhetnek. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?