Nem fest jól az európai hagymahelyzet: több országban is baj van a készletekkel

Nem fest jól az európai hagymahelyzet: több országban is baj van a készletekkel

agrarszektor.hu
Az utóbbi 10 év szezonális áralakulásait megnézve nem jellemző, hogy a hagyma (idén már most rekordmagasan álló) ára a január és március közepe közötti időszakban emelkedést mutasson. Ennek oka, hogy a betárolt készletek elegendőek ahhoz, hogy fedezzék a keresletet, megakadályozzák a drágulást, és ebben az időszakban egyfajta árstabilizáló szerepet tölt be az import is, mivel általában külföldön is bőséges raktárkészletek állnak rendelkezésre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ebben az idényben azonban változhat a kép. Egyrészt tény, hogy az árak már most jóval magasabbak, mint az előző évek bármelyikében (a zsákos, méretre válogatott vöröshagyma nagykereskedelmi ára január közepén 1,8-2,4 PLN/kg (150-200 Ft/kg) között alakul), másrészt érdekesen alakul a nemzetközi piaci helyzet, különösen Lengyelországtól keletre. A legfontosabb Ukrajna helyzete, ahol a hagyma kínálata katasztrofálisan alacsony. Az elégtelen kínálat rekordmagas, a tavalyihoz képest négyszeres árakkal párosul. Jelenleg az ukrán piacokon 27 UAH/kg (266 Ft/kg) áron kínálják a hagymát, míg tavaly ez még 7 hrivnya volt (70 Ft/kg). Ilyen helyzetben az ukrán importőrök fantáziája is megmozdul, elsősorban a lengyel és a moldáv árut keresik a sokkal drágább holland előtt - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Moldovában is emelkedik a hagyma ára, nem kis részben azért, mert egyrészt az előző évitől elmaradt az idei termés, másrészt kezd élénkülni a román és ukrán piacokra irányuló export. Egyelőre a lengyel árunál még olcsóbb a moldáv hagyma ( 9 lej/kg, azaz 170 Ft/kg körül), de ez a szűkös készletek miatt hamarosan megváltozhat. Közép-Ázsiában is elmaradt a termés a sokéves átlagtól, így Kazahsztánban és Üzbegisztánban is emelkednek az árak. Kazahsztán idén nemhogy hagymaexportőr nem lesz, de a kormány egy sor intézkedéssel több zöldségféle, így a hagyma kivitelét is igyekszik megakadályozni. Üzbegisztánban január elején a hagyma ára elérte a 6000 szom/kg (193 Ft/kg) szintet, míg tavaly ilyenkor az ár még bőven 2000 szom (64 Ft/kg) alatt volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fentiekből látható, hogy a Kelet-Európa országaiban a megszokottnál kisebb hagymakészletekkel kell számolni, sőt, Ukrajnában már most kifejezett hiány jelentkezik. Lengyelországban sem magasak a készletek, mert a termés itt is elmaradt a korábbi évek átlagától. Az AMI korábbi információi szerint a 2022-es évben az Európai Unió és az Egyesült Királyság összesített termése 6,3 millió tonna lesz, ami 13,4%-kal marad el az előző évitől, és az utóbbi 5 év legkisebb termésének számít. Spanyolországban az egy évvel korábbihoz képest 238%-kal drágult a hagyma a MAPA jelentése szerint. Ilyen körülmények között nem megalapozatlan az a feltételezés, hogy az árak emelkedése még a télen, március előtt bekövetkezik, mint ahogy az közvetlen környezetünkben Ausztriában már meg is történt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02