Nem fest jól az európai hagymahelyzet: több országban is baj van a készletekkel

Nem fest jól az európai hagymahelyzet: több országban is baj van a készletekkel

agrarszektor.hu
Az utóbbi 10 év szezonális áralakulásait megnézve nem jellemző, hogy a hagyma (idén már most rekordmagasan álló) ára a január és március közepe közötti időszakban emelkedést mutasson. Ennek oka, hogy a betárolt készletek elegendőek ahhoz, hogy fedezzék a keresletet, megakadályozzák a drágulást, és ebben az időszakban egyfajta árstabilizáló szerepet tölt be az import is, mivel általában külföldön is bőséges raktárkészletek állnak rendelkezésre.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ebben az idényben azonban változhat a kép. Egyrészt tény, hogy az árak már most jóval magasabbak, mint az előző évek bármelyikében (a zsákos, méretre válogatott vöröshagyma nagykereskedelmi ára január közepén 1,8-2,4 PLN/kg (150-200 Ft/kg) között alakul), másrészt érdekesen alakul a nemzetközi piaci helyzet, különösen Lengyelországtól keletre. A legfontosabb Ukrajna helyzete, ahol a hagyma kínálata katasztrofálisan alacsony. Az elégtelen kínálat rekordmagas, a tavalyihoz képest négyszeres árakkal párosul. Jelenleg az ukrán piacokon 27 UAH/kg (266 Ft/kg) áron kínálják a hagymát, míg tavaly ez még 7 hrivnya volt (70 Ft/kg). Ilyen helyzetben az ukrán importőrök fantáziája is megmozdul, elsősorban a lengyel és a moldáv árut keresik a sokkal drágább holland előtt - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Moldovában is emelkedik a hagyma ára, nem kis részben azért, mert egyrészt az előző évitől elmaradt az idei termés, másrészt kezd élénkülni a román és ukrán piacokra irányuló export. Egyelőre a lengyel árunál még olcsóbb a moldáv hagyma ( 9 lej/kg, azaz 170 Ft/kg körül), de ez a szűkös készletek miatt hamarosan megváltozhat. Közép-Ázsiában is elmaradt a termés a sokéves átlagtól, így Kazahsztánban és Üzbegisztánban is emelkednek az árak. Kazahsztán idén nemhogy hagymaexportőr nem lesz, de a kormány egy sor intézkedéssel több zöldségféle, így a hagyma kivitelét is igyekszik megakadályozni. Üzbegisztánban január elején a hagyma ára elérte a 6000 szom/kg (193 Ft/kg) szintet, míg tavaly ilyenkor az ár még bőven 2000 szom (64 Ft/kg) alatt volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fentiekből látható, hogy a Kelet-Európa országaiban a megszokottnál kisebb hagymakészletekkel kell számolni, sőt, Ukrajnában már most kifejezett hiány jelentkezik. Lengyelországban sem magasak a készletek, mert a termés itt is elmaradt a korábbi évek átlagától. Az AMI korábbi információi szerint a 2022-es évben az Európai Unió és az Egyesült Királyság összesített termése 6,3 millió tonna lesz, ami 13,4%-kal marad el az előző évitől, és az utóbbi 5 év legkisebb termésének számít. Spanyolországban az egy évvel korábbihoz képest 238%-kal drágult a hagyma a MAPA jelentése szerint. Ilyen körülmények között nem megalapozatlan az a feltételezés, hogy az árak emelkedése még a télen, március előtt bekövetkezik, mint ahogy az közvetlen környezetünkben Ausztriában már meg is történt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?