Illatos ibolya

Az illatos ibolya Európában és Ázsiában őshonos, de Észak-Amerikában is elterjedt. Virágából az egyik legdrágább illóolajat vonják ki.

Az illatos ibolya jellemzői és felhasználása

Az illatos ibolya az erdőkben, cserjésekben élő, tavasszal tömegesen virágzó, évelő faj. Kúszó gyöktörzse, indái és rövid szártagú hajtásai vannak. Tőrózsában álló, hosszú nyelű levelei szív alakúak, csipkés szélűek. A levelei pálhásak, élükön rövid, mirigyes szőrök láthatók, amik a pálha szélességének egyharmadát sem érik el. A virágok tőkocsányon fejlődnek, sarkantyúsak, termése tok, ami pelyhes szőrzettel borított. Illatos, fehér vagy lila virágai tavasz közepéig nyílnak. Széles felhasználású, hiszen kandírozhatjuk, sütemények, pudingok, jégkrémek, saláták díszítésére és illatosításra egyaránt használhatjuk.

Az illatos ibolya virágából az egyik legdrágább illóolajat vonják ki. Jótékony hatásait már a középkorban felfedezték, például a fekélyek borogatására használták, fontos volt sebgyógyító hatása is. Az illatos ibolya friss, vagy szárított virágának szörpje, vagy forrázata enyhe hashajtó, hörghurut, köhögés, álmatlanság, fejfájás elleni teákban alkotórészként vagy idegnyugtató, köptető, izzasztószerként is használható. Az illatos ibolyát félárnyékos helyre ültethetjük, igazi tavaszi dísznövény. Ikonikus kékeslila, rózsaszínű, egészen fehér virágú fajtái ismertek.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.