Váratlan hírek érkeztek az ukrán hagymáról: erre senki sem számított

Váratlan hírek érkeztek az ukrán hagymáról: erre senki sem számított

agrarszektor.hu
Kelet-Európa csaknem összes országában csökkentek a hagymaárak az előző héten, de valószínű, hogy ez csak egy átmeneti jelenség. Ebből adódóan Ukrajnában is váratlanul esni kezdett a vöröshagyma ára, és Lengyelországban is hasonló történt.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Az EastFruit elemzői szerint a héten sokak számára váratlanul csökken a hagyma ára Kelet-Európa több országában, főleg Ukrajnában, ahol mintegy 10%-os áresés következett be a jó minőségű hagymák esetében, és még ennél is jelentősebben mérséklődtek a minőségi problémákkal küzdő tételek árai. A hagymaárakra nehezedő nyomás Moldáviában is érezhető volt, de ott egyelőre nem történt jelentős változás - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Lengyelországban február közepén csökkent először az idei évben a hagyma ára, körülbelül 4-6%-kal, de Kelet Európa országai közül még így is a lengyeleknél legmagasabb az átlagár, Ukrajnában pedig a legalacsonyabb.

Mi vezetett a hagymaára csökkenéséhez Lengyelországban? A piaci szereplők szerint az országba továbbra is érkezik hagyma a közép-ázsiai piacokról, elsősorban Üzbegisztánból, ahol a szállítási költségek részleges kompenzálásával ösztönzik a hagymaexportot. A másik ok az Ukrajnából más uniós országok piacaira irányuló hagymaszállítások növekedése. Egy évvel korábban Ukrajna az EU egyik fő hagyma-felvásárlója volt, mostanra viszont az egyik fő beszállítóvá vált.

Lehetséges azonban, hogy a kelet-európai hagymaárak csökkenése csak átmeneti, mivel Ukrajnában, Lengyelországban, sőt Hollandiában is gondok vannak a hagyma minőségével. Ezért a termékeiket rossz tárolhatóságuk miatt eladni kényszerülő gazdák most csökkentik az árakat, hirtelen került nagy mennyiségű áru a piacra. Ahogy azonban a jó minőségű hagyma raktárakban lévő készletei csökkennek, a hagymaárak ismét emelkedni fognak. Ezt egy tényező akadályozhatja meg, mégpedig az, hogy Közép-Ázsiában egy hónap múlva kezdődik a betakarítás, és az előzetes becslések szerint a termés mennyisége ismét rekordközeli lesz.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?