Nem túl fényes a helyzet a németeknél hagymafronton

Nem túl fényes a helyzet a németeknél hagymafronton

agrarszektor.hu
A változékony időjárás miatt 2023-ban is 570-580 ezer tonna körüli hagymaterméssel számol Németországban az AMI agrárinformációs ügynökség. A termés minőségét idén is nagyban befolyásolta az időjárás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2021-es, 664 ezer tonnás termést hozó rekordévet követően tavaly jóval szerényebb mennyiséget, 578 ezer tonna hagymát takarítottak be Németországban, és az AMI október 1-i prognózisa szerint a 2023-as termés is körülbelül ugyanennyi lesz majd, még annak ellenére is, hogy a német hagymatermő terület az utóbbi években dinamikusan bővült - írta meg a FruitVeB. A tavalyihoz hasonló közepes termés okai elsősorban abban keresendők, hogy az idei tavasz rendkívül csapadékos volt, ami megnehezítette a szántóföldi munkálatok elvégzését: csúszott a vetés, ami előrevetítette, hogy nem lesznek optimálisak a környezeti feltételek. Május vége felé egy hosszabb forró, aszályos időszak vette kezdetét, amit csak rengeteg öntözéssel lehetett kompenzálni, majd július-augusztus folyamán hirtelen megnyíltak az égi csatornák, és nagy mennyiségű csapadék hullott, ami igen kedvező hatással volt a hozamokra és az állományok fejlődésére is.

Általában október elejére Németországban már befejeződik a hagyma betakarítása. Nincs ez másként idén sem, mert a megcsúszott vetés miatti késést sikerült behoznia az állományoknak, az őszi napos, száraz időjárás pedig kedvezett a felszedésnek - olyannyira, hogy a termés nagy részét október elején már be is tárolták.

A termés minőségét illetően azonban nincsenek jó hírek: a változékony időjárás miatt a tavalyi évhez hasonlóan nagyon heterogén lesz a méret, ami elsősorban a késői fejlődéssel és az augusztusi meleg, csapadékos időjárással hozható összefüggésbe. Ezért például kérdés, hogy mennyi lesz a válogatási veszteség, így nem lehet még pontos számokat mondani a termés mennyiségéről. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06