Nem túl fényes a helyzet a németeknél hagymafronton

Nem túl fényes a helyzet a németeknél hagymafronton

agrarszektor.hu
A változékony időjárás miatt 2023-ban is 570-580 ezer tonna körüli hagymaterméssel számol Németországban az AMI agrárinformációs ügynökség. A termés minőségét idén is nagyban befolyásolta az időjárás.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A 2021-es, 664 ezer tonnás termést hozó rekordévet követően tavaly jóval szerényebb mennyiséget, 578 ezer tonna hagymát takarítottak be Németországban, és az AMI október 1-i prognózisa szerint a 2023-as termés is körülbelül ugyanennyi lesz majd, még annak ellenére is, hogy a német hagymatermő terület az utóbbi években dinamikusan bővült - írta meg a FruitVeB. A tavalyihoz hasonló közepes termés okai elsősorban abban keresendők, hogy az idei tavasz rendkívül csapadékos volt, ami megnehezítette a szántóföldi munkálatok elvégzését: csúszott a vetés, ami előrevetítette, hogy nem lesznek optimálisak a környezeti feltételek. Május vége felé egy hosszabb forró, aszályos időszak vette kezdetét, amit csak rengeteg öntözéssel lehetett kompenzálni, majd július-augusztus folyamán hirtelen megnyíltak az égi csatornák, és nagy mennyiségű csapadék hullott, ami igen kedvező hatással volt a hozamokra és az állományok fejlődésére is.

Általában október elejére Németországban már befejeződik a hagyma betakarítása. Nincs ez másként idén sem, mert a megcsúszott vetés miatti késést sikerült behoznia az állományoknak, az őszi napos, száraz időjárás pedig kedvezett a felszedésnek - olyannyira, hogy a termés nagy részét október elején már be is tárolták.

A termés minőségét illetően azonban nincsenek jó hírek: a változékony időjárás miatt a tavalyi évhez hasonlóan nagyon heterogén lesz a méret, ami elsősorban a késői fejlődéssel és az augusztusi meleg, csapadékos időjárással hozható összefüggésbe. Ezért például kérdés, hogy mennyi lesz a válogatási veszteség, így nem lehet még pontos számokat mondani a termés mennyiségéről. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?