Itt a filléres trükk: így lesz egészséges a talajod a kertben szakember nélkül
A talaj termékenységének megőrzése és javítása a fenntartható gazdálkodás alapköve, legyen szó szántóföldről vagy szerény méretű kiskertről.
A vöröslencse más hüvelyesekhez hasonlóan kiváló tápértékű alapanyag. A konyhában sokféleképpen elkészíthető, fogyasztása erősen ajánlott.
A vöröslencse jellemzői
A Földközi-tenger vidékén őshonos vöröses színű lencseféle. Nagy mennyiségű szénhidrátot és fehérjét tartalmaz, ezért a vegetáriánus konyha egyik alapvető élelmiszere, az indiai konyha is nagyon kedveli. Nagyszerű „húspogácsa, fasírt vagy egyéb húsfélék” készíthetők belőle. Továbbá a vörös lencsét érdemes leves, főzelék, saláta gyanánt fogyasztani, de készülhet belőle szendvicskrém, paradicsomos egytálétel vagy valamilyen rakott étel, ahol a vörös lencse a darált húst helyettesíti.
A vöröslencse fehérjetartalma a növényi eredetű alapanyagok között kiemelkedő, 25,5 g fehérje található 10 dekában. A szervezetünkre rendkívül kedvező hatású összetevői még az alábbiak: kalcium, kálium, foszfor, vas, mangán, réz, bór, jód, kobalt, cink, króm, B2, pantoténsav, B6, folsav és biotin van benne.
A talaj termékenységének megőrzése és javítása a fenntartható gazdálkodás alapköve, legyen szó szántóföldről vagy szerény méretű kiskertről.
Fontos kertészeti termékek kerültek ki az abban felsorolt bejelentésköteles élelmiszerek köréből.
A durum búzával és a lencsével ellentétben bizakodóak a kanadai gazdák a repcét és tavaszi búzát illetően.
Egyre nagyobb teret nyernek a növényi alapú alternatívák: a madárinfluenza és a fenntarthatóság iránti igény új lendületet ad a piacnak.
Míg korábban inkább csak a formában volt különbség, ma már sok más alapanyagból is készülhetnek.
A bab, borsó és lencsefélék rendkívül változatos és egészséges alapanyagok, de erősödnünk kell a fogyasztásukban.

A pénzek csökkenéséért cserébe legfeljebb az adminisztráció mérséklődhet – mondta el az Agrárszektornak az EP mezőgazdasági bizottságának elnöke.
A magyar biotermelők körülbelül kétharmada csak a támogatásokra hajt, pedig komoly lehetőségek lennének ebben a tevékenységben.
Van pár olyan, nálunk egyelőre nem túl elterjedt faj, mely a tél folyamán még fejlődni is képesek a kertben.
A termelők gazdaságosan, a környezetet és az egészséget kímélő fajtákat termeszthetnek.
Az alkohol fontos ipari alapanyag, mely igen sokféle mezőgazdasági termékből vagy melléktermékből indulhat.
Veszélybe került a világ egyik legfontosabb növényi fehérjeforrása. Most összefogtak a megmentéséért.