Vöröslencse

A vöröslencse más hüvelyesekhez hasonlóan kiváló tápértékű alapanyag. A konyhában sokféleképpen elkészíthető, fogyasztása erősen ajánlott.

A vöröslencse jellemzői

A Földközi-tenger vidékén őshonos vöröses színű lencseféle. Nagy mennyiségű szénhidrátot és fehérjét tartalmaz, ezért a vegetáriánus konyha egyik alapvető élelmiszere, az indiai konyha is nagyon kedveli. Nagyszerű „húspogácsa, fasírt vagy egyéb húsfélék” készíthetők belőle. Továbbá a vörös lencsét érdemes leves, főzelék, saláta gyanánt fogyasztani, de készülhet belőle szendvicskrém, paradicsomos egytálétel vagy valamilyen rakott étel, ahol a vörös lencse a darált húst helyettesíti.

A vöröslencse fehérjetartalma a növényi eredetű alapanyagok között kiemelkedő, 25,5 g fehérje található 10 dekában. A szervezetünkre rendkívül kedvező hatású összetevői még az alábbiak: kalcium, kálium, foszfor, vas, mangán, réz, bór, jód, kobalt, cink, króm, B2, pantoténsav, B6, folsav és biotin van benne.

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán