Itt az új tojás, ami eláraszthatja a boltokat? Nem is hinnéd, miből készül

Itt az új tojás, ami eláraszthatja a boltokat? Nem is hinnéd, miből készül

Szászi Zoltán
Egy amerikai cég vegán tojáshelyettesítője hamarosan Európában is az üzletek polcaira kerül. Az Eat Just mungóbab-alapú termékét Németországban kezdik gyártani. A vegán tojástermék a tengerentúlon már népszerű, ami nem is a vegán étrend terjedésének, mint inkább a madárinfluenza gazdasági következményének köszönhető. A növényi alapú termékek piaca stabil növekedést mutat Európában is, és a magyar helyzetből az derül ki, hogy itthon is vannak fogyasztók, akik nyitottak a növényi alapú termékekre.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!

NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!

Hamarosan Európában is kapható lesz az amerikai Eat Just cég vegán tojása, számolt be nemrég az Ag Funder News. Az Eat Just az Egyesült Államokban piacvezető a növényi alapú élelmiszerpótlók piacán, kifejezetten növényi alapú tojásalternatívákban nagy portfólióval, és most zászlóshajó termékét, a JUST Egg-et hozza Európába. A cég az Egyesült Királyságban a brit Vegan Food Grouppal (VFG) lép partnerségre. A VFG vállalati holding cég, ami alá egy vegán termékeket gyártó cégcsoport tartozik, az amerikai műtojás európai változatát pedig Németországban kezdi gyártani.

Az amerikai majdnem tojás

Miből csináltak tojáshoz hasonló növényi ételt az amerikai cégnél? A termék alapja a mungóbab, ami egy délkelet-ázsiai hüvelyes növény. Itthon az 1980-as évek óta termesztenek belőle valamennyit, de a magyarok nem igazán ismerik. Ehhez még jön mechanikusan préselt repceolaj, kurkuma- és sárgarépa-kivonat, szárított hagyma, tápióka, só és cukor, gellángumi (baktériumokkal erjesztett cukorból álló élelmiszer-adalékanyag), nizin (tartósítószer), kálium-citrát (állományjavító), transzglutamináz (a gélképződéshez használt enzim), valamint tetranátrium-pirofoszfát (emulgálószer).

Az Eat Just 2022 áprilisában kapta meg a szabályozói engedélyt a mungóbabfehérje forgalmazására az EU-n belül, míg az Egyesült Királyságban a hatóságok pár hónapja hagyták jóvá. A VFG (Vegan Food Group) kizárólagos európai gyártási és forgalmazási jogokat szerzett a JUST Egg termékekre. A brit cég éppen egy teljesen automatizált gyártósort épít ki a termék előállítására Németországban, a lüneburgi üzemében, és így a kereskedelmi forgalomra készülő gyártás még az idén megkezdődik. Az Ag Funder News beszámolója szerint a JUST Egg európai termékeihez szükséges mungóbabfehérje az Eat Just minnesotai fehérjekinyerő üzeméből érkezik majd.

A madárinfluenza utat nyitott a vegán tojásnak

Az Eat Just cég 2011-ben még üzleti partnerekre (B2B) fókuszált, azonban az élelmiszeripari cégek hosszú fejlesztési ciklusai miatt inkább egyenesen saját márkákkal lépett  piacra 2013-ban. Az egyik első ilyen márkájuk a sárgaborsó-fehérjére alapuló növényi majonézpótlójuk, a JUST Mayo volt. A cég egyébként próbálgatja a szárnyait a műhús piacán is, az Egyesült Államok és Szingapúr már jóvá is hagyta a GOOD Meat nevű termékét, de egyelőre nem tudták megoldani az üzletileg gazdaságos termelését a laborban készült műhúsnak. Azonban az Eat Just  vegán tojása stabilan hódítja a piacot, sőt, márciusi hírek szerint idén még robbanásszerűen meg is ugrott a fogyasztása. Ezt a sikermenetet pedig nem a vegán fogyasztók, és nem újhullámos gasztronómiai trendek, hanem egy pratikus körülmény hajtotta: A madáinfluenza, és a járvány körüli gazdasági károk.

Josh Tetrick szerint ebben nagyon nagy szerepet játszik a megbízhatóság. Az üzleti partnereknek való beszállítás a legkisebb szelete a JUST Egg eladásainak, de ez növekszik a leggyorsabban, pontosan azért, mert a madárinfluenza miatt a tojáspiac Amerikában nagyon volatilis, és a vegán helyettesítővel, ami mindig stabilan elérhető, sokkal könnyebb tervezni. Másfelől, az állatvédelmi elvárások sokat számítanak a fogyasztóknak, és bár a hagyományos ketreces tartásból származó tojásnál általában drágább a vegán JUST Egg (egyelőre), a ketrecmentes, szabadtartású gazdálkodásból jövő tojást már meg tudja előzni árban.

Európában megvetették a lábukat a növényi alapú ételek

A vegán tojáspótló sok európainak nem lesz annyira meglepő, mivel a növényi alapú termékek egyre mindennaposabbak a kontinens élelmiszerpiacán. A Good Food Institute Europe civil szervezet többéves felmérése 2021-2024 közötti adatokkal azt mutatja, hogy a vegán termékek piaca stabil és fejlődésen megy keresztül. Az intézet hat nagy európai gazdaság – Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, az Egyesült Királyság és Hollandia – piacán vizsgálta a növényi termékek kilátásait. 2022 és 2023 között 3,5 százalékkal nőtt az eladott növényi alapú élelmiszerek volumene, és 5,5 százalékkal az értéke, így 2023-ban 5,4 milliárd eurós biznisz volt a vegán iparág a hat országban. Ebből csak Németország 2,2 milliárd eurós forgalmat tett ki.

A világon a vegán élelmiszerpiac ma 22,3 milliárd dolláros iparág, azonban az elemzők azt jósolják, hogy 10,6 százalékos éves átlagos növekedési ütem mellett 2034-re az ágazat el fogja érni az 55,4 milliárd dolláros összértéket. Európán kívül Észak-Amerika még szintén fontos régió a vegán ágazatban, az észak-amerikai vegán élelmiszerpiac mérete 2024-ben meghaladta a 7,47 milliárd dollárt.

Magyar helyzet

A magyarok az utóbbi években elkezdtek nyitttabbak lenni a növényi alapú húspótlók iránt. Ezt 2022-ben a Pápai Hús kérdőíves kutatása is alátámasztotta. Itthon az emberek 20 százaléka valamilyen diétát követ, és a diétázóknak pedig 16 százaléka vegetariánus, 4 százaléka vegán. A fogyasztók 30 százaléka már kipróbált valamilyen növényi húshelyettesítőt. Az átlag magyar egyébként 60-65 kg húst fogyaszt el évente.

EZ IS ÉRDEKELHET

Arról tavaly írtunk, hogy a Magyar Vegán Egyesület MAVEG NÉGYOSZ-szal közös felmérése megmutatta, mennyien követik a húsmentes étrendet itthon. A magyarok 1 százaléka vegán, tehát sem húst, sem semmilyen más, állati eredetű ételt nem fogyaszt. 2 százalék vegetariánus, tehát bár nem eszik húst, más állati eredetú terméket fogyaszt, ez lehet például tej vagy tojás. 13 százalék pedig flexitariánus, ők csökkentik az állati eredetű termékeket a diétájukban, és csak ritkán fogyasztanak húst.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A szőlő védelmében (x)

A szőlőültetvények egészsége és hozama számos tényezőtől függ, beleértve a környezeti hatásokat, valamint a kórokozók és kártevők jelenlétét.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
EZT OLVASTAD MÁR?