
Halárak 2025: ennyiért vehetsz idén pontyot, harcsát a magyar boltokban
Az idei karácsonyi szezonban is tavalyihoz hasonló árszinten kapható az élő hal és a feldolgozott termékek Magyarországon.
Fokhagyma nélkül talán nem is lehetne elképzelni a magyar konyhát, de Elő- és Dél-Ázsiában őshonos; és mondhatni, hogy az egész világon kedvelik. Ráadásul termesztése sem nehéz.
Voltak olyan népek az Ókorban, akik úgy gondolták, hogy a fokhagymának varázsereje van, Egyiptomban például szent növényként tisztelték. Hazánkban a 15. században kezdték termeszteni, népszerűsége pedig töretlen. A betakarított fokhagyma jól szárítható és tartósítható, emellett flavonoidokat, B és C-vitamint tartalmaz.
A fokhagyma termesztése és ápolása
A fokhagyma nem tartozik a legigényesebb zöldségek közé, akár az otthoni kertekben is könnyedén lehet termeszteni. A hőigénye eltér a különböző fejlődési ciklusokban: a tenyészidő kezdetén jól tűri a hideget, a vegetáció középső szakaszában a kellemes meleget, míg az érést megelőzően 25 fok körüli átlaghőmérséklet szükséges. Hazánkban a fényviszonyok ideálisak a fokhagyma számára, ültetéshez napos, világos helyet érdemes választani, a teljes árnyékot el kell kerülni. A tápanyagban gazdag talajokat kedveli, de a frissen trágyázottat kerülni kell! A legjobb az, ha olyan helyre van elültetve, ahol előző évben volt trágyázva a talaj. Jól tűri a szárazságot, a kihajtáskor viszont öntözni kell, továbbá a tartósan csapadékszegény és száraz időszakban is érdemes. Nagy hangsúlyt kell fektetni a gyomlálásra, hiszen a gyomok veszélyeztethetik a hagymákat és akár más növényeket is. Akkor szedjük fel a fokhagymákat, ha a levelei elsárgulnak, a szára pedig elszáradt. A felszedett fokhagymát a napon meg kell szárítani, ha koszorúba fonják, akkor nagyszerűen tárolható száraz helyen.
A fokhagyma betegségei
A fokhagyma nem igazán beteges fajta, de ez nem jelenti azt, hogy időnként ne támadná meg egy-egy fertőzés vagy kártevő. Legismertebb kártevői a fonalféreg, a dohánytripsz és a hagymalégy, míg betegségek közül a szürkepenész, a baktériumos rothadás, a peronoszpóra és a fuzáriumos betegség károsíthatja. Haladó esetekben az ilyen patológiák a növény legtöbb részét megsemmisíthetik, ezért nagyon fontos, hogy azonnal cselekedjenek a termelők. A tünetek megnyilvánulhatnak a szár felső részének sárgulásával, a növekedés lassulásával és a szár fokozatos szárításával.

Az idei karácsonyi szezonban is tavalyihoz hasonló árszinten kapható az élő hal és a feldolgozott termékek Magyarországon.
Szinte biztosra vehető, hogy lesz aszály, lesz fagy, és várhatók özönvízszerű esőzések is.
Robbanásszerűen terjed Magyarországon az aranyszínű sárgaság, és a borászatok ma talán nagyobb veszéllyel néznek szembe, mint az elmúlt évtizedben bármikor.
Bár az idei év nem kedvezett a magyar mezőgazdaság szereplőinek, a jövőt illetően van ok a bizakodásra - véli Papp Zsolt.
Az Alapvetés podcast eheti különkiadásában az ágazat fontos szereplői értékelték a 2025-ös év kihívásait.
A farokrágás gyakori probléma a sertéstartó gazdaságokban.Jó tudni, hogy a farokrágás kiváltó okainak megszüntetésével jó eséllyel megelőzhető a farokrágás kialakulása.
A napraforgó kifejezetten az az olajipari növényünk, ahol határozottan elválik egymástól a vegetatív és generatív szakasz.
Mindig öröm számunkra, ha egy újonnan bevezetett hibridünkkel sikert és kiváló termést érnek el termelőink. Külön jutalom, ha ezt a független kísérleti eredmények is alátámasztják.
A kukoricatermesztés ma már egyre szélsőségesebb környezeti feltételek között zajlik, ezért a gazdálkodók számára felértékelődnek azok a hibridek, amelyek minden évjáratban stabil teljesítményt, jó stressztűrést és megbízható alkalmazkodóképességet nyújtanak.