Megdöbbentő dolog derült ki a hagymáról: ezt sokan nem hitték volna

Megdöbbentő dolog derült ki a hagymáról: ezt sokan nem hitték volna

agrarszektor.hu
A tavalyi mélypont után fellendülő globális hagymapiacon most a kiszámíthatatlan időjárás jelent problémát. Az időjárás mellett az elszálló árak, a megszokottól elmaradó hozamok és a túlméretes hagymák is komoly gondokat okoznak a termelőknek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tavalyi áruhiányos évhez képest stabilizálódni látszik a vöröshagyma globális piaca, de továbbra sem beszélhetünk nyugodt viszonyokról. Betakarítási nehézségekről számoltak be India és Spanyolország vonatkozásában, miközben Olaszországban az idei katasztrofális időjárás a hagymaféléknél is komolyan érezteti hatását. Egyiptomban átmenetileg kiviteli korlátozást vezettek be a csillagászati magasságokat elérő árak stabilizásása érdekében - olvasható a FruitVeB oldalán. Hollandiában a tavalyi magas árak következtében sok a kifizetetlen számla, Ausztriában a termés volumene elmarad a megszokottól, míg Németországban a megkésett betakarítás és a túlméretes hagymák okoznak gondokat. Kínában az árak stabilizálódtak a fellendülő kereslet hatására, az Egyesült Államokban pedig jó minőséggel.

Hollandiában minőségi aggályok árnyalják a képet, pedig magasak az árak

Hollandiában az idei szezonban igen heterogén termésátlagokkal számolnak a termelők, a kínálat rendkívül korlátozott, és a tavalyi évről sok kifizetetlen számla maradt az exportőröknél. Mivel az árak igen magasak, a távol-keleti célországokban Kína komoly vetélytárs lehet, bár jó hír, hogy a tengeri szállítás költségei számottevően csökkentek az utóbbi időszakban. Minőségi problémák miatt elképzelhető, hogy jövőre magasabb árat kell majd fizetni a sokáig eltárolható hagymáért. A minőségi problémák oka, hogy a szokásosnál később tudtak csak vetni a gazdák, és a május környéki hideg időjárás hátráltatta a vegetatív fejlődést.

Németországban átlag alatti hagymatermés várható ebben a szezonban

A kelet-németországi hagymatermesztők átlag alatti termésre számítanak az idén, bár a betakarítás csak pár hét múlva fejeződik be, de az első eredmények már elég egyértelműen ebbe az irányba mutatnak – nyilatkozta a Mitteldeutsches Zwiebelkontor, a legnagyobb közép- és kelet-németországi termelői szövetség szóvivője. A sok csapadék miatt a nyugati termesztési körzetekben a kora nyári hagyma betakarítása későn kezdődött, a későbbi állományt azonban időben betakarították. Összességében itt a termés mennyisége a normál szint körül alakul, de a kereskedők szerint jelentős lesz a 70 mm feletti, túlméretes hagyma aránya. Hosszabb távon a nyári vöröshagyma vetésterületének enyhe bővülése várható.

Ausztriában a tavalyinál kisebb termés várható

Az esőzések miatt rövid szüneteket, késlekedést követően gyakorlatilag befejeződött a vöröshagyma betakarítása a sógoroknál, és biztosra vehető, hogy a termés mennyisége elmarad a tavalyitól. A belföldi értékesítés nyugodt, míg az export csak lassan zajlik, mert az osztrák hagyma egyelőre túl drága a kereskedőknek. A termelői árakban egyre növekvő árkülönbség figyelhető meg minőség és méret szerint. A hét elején a korábban sokáig stabil 45-50 euró/100 kg közötti ár a 43-47 euró/100 kg közötti sávba csökkent, bár a kis méretű áru és a gyengébb minőségű tételek meg sem közelítik ezt az árszintet.

Franciaországban magas árakkal indul az idei szezon

Azzal, hogy az idei szezon jobbnak ígérkezik a tavalyinál, senki nem mond nagyot, hiszen mind a hozamok, mind az árak tekintetében katasztrofális 2022-es évet zártak a derék gallok. A hozamok egyelőre jól alakulnak és a méret is megfelelő: a közepes mérettartomány aránya igen magas, kevés a túlméretes áru. Jól alakulnak az árak is, ráadásul egyre inkább látszik, hogy számos olyan exportpiacon, akiket eddig India vagy Spanyolország szolgált ki, esély lehet a francia áru előretörésére, mivel Indiában és Spanyolországban is gondok vannak a betakarítás körül. 

Olaszországban a rossz időjárás akár 50%-os visszaesést okozhat a hagymatermésben

Egy nagy észak-olaszországi kereskedő szerint vöröshagymánál 50%-os, fehér- és lilahagyma esetében pedig 40% körüli terméskiesés várható az idei év katasztrofális időjárása miatt. Az árak most is igen magasak: a feldolgozóüzemeket elhagyó csomagolt hagyma ára átlagosan 0,95-1,00 euró/kg körül alakul. Szerencsére a drótférgek kevésbé okoztak problémát, mint 2022-ben, így az átlagos minőség a tavalyinál jobb. Az olasz importőrök magas beszerzési árakra panaszkodnak: Ausztriából például 1 kg vöröshagyma lédig kiszerelésben 0,70 euróba kerül, szállítás és feldolgozás nélkül. Friss hagymát évente legalább egyszer közel 20 millió olasz háztartás vásárol, érdekes módon azonban a bioszegmens nem túl sikeres: a 60%-kal magasabb átlagár nyújtotta hozzáadott értéket a fogyasztók nagy valószínűséggel kevéssé érzékelik.

Spanyolországban a hagyma iránti kereslet július óta meghaladja a kínálatot

Április óta alacsony a hagymakészletek szintje Spanyolországban, mivel a betárolt készletek elfogytak  a hűtőházakból, és Andalúziában is a szokásosnál kisebb területen termesztettek hagymát az idén. Az árak a szezon során magas szinten stagnáltak, a termelőknek 0,4-0,5 euró/kg között fizettek a felvásárlók, és még a relatíve drága árut is azonnal el lehetett adni. Júliusban mérséklődött egy kicsit az árszint a Ciudad Real környékéről származó közepes méretű áru piacra lépésével, de már a hónap végén ismét hiány keletkezett az erős lisztharmatfertőzés és az eleve alacsony kínálat miatt. Azóta az árak tovább emelkedtek, és a kereslet jelentősen meghaladja a kínálatot. Mivel Európa nagy részén késett a betakarítás, a spanyolok nyáron sok hagymát exportáltak, különösen az Egyesült Királyságba, ami tovább csökkentette a kínálatot, és szintén hozzájárult ahhoz, hogy nem halmozódtak fel jelentős készletek. Nagy a bizonytalanság a mostanában betakarított áru tárolhatóságával is, mivel Madrid térségében, Ciudad Real északi részén, Toledóban és kisebb mértékben Cuencában is nagy területen pusztítottak viharok.

Egyiptomban a kormány 3 hónapos hagymaexport-tilalmat hirdetett meg

Szeptember 20-án, szerdán az egyiptomi kormány a hagymaexport átmeneti 3 hónapos tilalmát rendelte el, amit a helyi piacok egekbe szökő áraival indokolt. Az Al Ahram napilap szerint a hagyma ára Egyiptom egyes helyi piacain a tavalyi 12 egyiptomi font (EGP)/kg (145 Ft/kg) után augusztusban már 27 EGP/kg-ra (325 Ft/kg), szeptember elején pedig már 35 EGP/kg-ra (420 Ft/kg) emelkedett. Egy egyiptomi exportőr szerint a belföldi piacon tapasztalható áremelkedés több tényezőnek is köszönhető, többek között a termőterület csökkenésének, valamint az egyiptomi font leértékelődésének. Az exportőr szerint: „A hagymaárak már a szezon kezdetén magasak voltak a kisebb egyiptomi termőterület miatt, majd ezt követte a globális kereslet élénkülése: a hagymapiacot az alacsonyabb globális termésszint miatt magasabb árak kezdték jellemezni. A szezon elején augusztus végén a nagykereskedelmi árak még tonnánként 400 USD EXW körül kezdődtek (148 Ft/kg), majd szeptemberben már tonnánként 600 USD EXW (222 Ft/kg) környékére emelkedtek.

A kormányzati döntés várhatóan stabilizálja a hagymaárakat a belföldi piacon, és a következő szezon is versenyképes árakkal indulhat. Egyiptomban a következő idényben már nagyobb lesz a hagyma vetésterülete, tekintettel arra, hogy a globális kereslet várhatóan továbbra is erős marad, valamint az egyre erősödő fluktuációra, ami az európai és a globális hagymatermesztést egyaránt jellemzi az utóbbi néhány évben.

Dél-Afrikában májusban minden idők legmagasabb hagymaárait jegyezték fel

A hagymát jelenleg a Johannesburg feletti, Brits térségében (Északnyugati tartomány) és Limpopo tartományban szedik, Észak-Fokföld majd október közepétől kapcsolódik be. Dél-Afrikában Nyugat-Fokföld az egyetlen tartomány, amely komoly mennyiségű árut exportál, csak januárban következik majd.

Az árak idén nagyon magasak voltak: májusban abszolút rekordot döntött a hagyma ára minden idők legmagasabb árai voltak, akár 17 randot (ZAR/kg, 0,85 euró/kg, 335 Ft/kg) is elkértek egy kg áruért. Ezt követően a hagymaárak gyorsan csökkentek ugyan, de még a júliusi és augusztusi árak is jóval magasabbak voltak, mint 2022-ben. Szeptemberben a vöröshagyma átlagára már 6 ZAR/kg környékére mérséklődött (0,36 euró/kg, 140 Ft/kg), de még ez is jóval magasabb, mint az év ezen időszakában megszokott szint.

Kínában a kezdetben magas árak szeptemberre csökkenést mutattak, stabilizálódott a piac

Kínában magas hagymaárakkal köszöntött be az idény, az export pedig a tavaszi és kora nyári hónapokban látványosan megugrott, a szezon korai szakaszában szinte megőrültek a piacok. Nyár végén következett be egy csökkenő trend, és jelenleg alacsonyabb szinten stabilizálódni látszanak. A kínai hagyma minősége az idén jó, és a betakarítás minden régióban befejeződött úgy, hogy az időjárási körülmények nem befolyásolták érezhetően a termést. Továbbra is nagy problémát jelent viszont a munkaerő kérdése: „Nehéz munkaerőt találni a gazdaságok számára, és a munkaerő ára nagyon magas. Ez befolyásolhatja a hagyma exportját is. Még kétszeres bér mellett is nehezen találunk mezőgazdasági munkásokat” – nyilatkozta egy Shandong környéki termelő. Összességében azonban a 2023-as nyári szezonnal kapcsolatban általános az elégedettség.

Észak-Amerika egyes régióiban később kezdődik az őszi hagyma betakarítása

Az őszi betakarítási szezon megkezdését követően egyre nagyobb a kínálat, és a várakozások szerint az országos termés is igen jó vagy kiváló lesz. Egyes államokban, például Wisconsinban az aszályos nyár okozott némi problémát, itt a szokásosnál későbbre csúszott a betakarítás kezdete. Különösen jó hozamokra és minden méretkategóriában jó termésre számítanak az USA északnyugati régiójában, a Kalifornia után a második, harmadik és negyedik legnagyobb termelőnek számító Oregon, Washington és Idaho államokban. A kereslet továbbra is élénk, stabil, és hamarosan a közelgő ünnepek (Columbus Day, október 9., Halloween, november 1., Veterans' Day, november 10. Thanksgiving Day, november 23.) is növelni fogják az eladott mennyiségeket. Az árak a tavalyinál egy kicsit magasabb szinten alakulnak, de ez valószínűleg a betakarítás folytatódásával együtt csökkenni fog.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?