Beütött a hagymakatasztrófa: egyre nagyobb a hiány, sokan alig tudják beszerezni

Beütött a hagymakatasztrófa: egyre nagyobb a hiány, sokan alig tudják beszerezni

agrarszektor.hu
Az EastFruit elemzőinek véleménye szerint továbbra is a vöröshagyma az egyik leginkább keresett termék a globális zöldségkereskedelemben. A vöröshagyma ára számos országban új rekordokat döntöget, ráadásul egyre tovább emelkedik, több állam pedig kiviteli tilalmat vezetett be. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tekintettel arra, hogy a vöröshagyma ára igen magas, az EastFruit elemzői szerint elsősorban azok az országok lehetnek képesek beszerezni jelentős mennyiségű árut, akik képesek megfizetni azt, tehát a gazdag államok. A másik lehetőség, hogy hatékony logisztikával rendelkező, importvámok és egyéb kereskedelmi akadályok nélküli országok tudnak gyorsan lépni, és lecsapni egy adott készletre. Igaz, ez a két kategória igen gyakran egybeesik, mert a liberalizált kereskedelem általában a jóléti országokra jellemző. Érdemes azt is megnézni, hogy - egyelőre a 2022-es adatok alapján - mely országokban nőtt a leginkább az import. Az első helyezett magasan Ukrajna, a 2021-es volumen hétszeres bővülésével, de itt nem normális piaci viszonyok állnak a háttérben, hanem a háború, amelyben az ország hagymatermésének nagy része odaveszett - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy mértékben, csaknem 60%-kal, 136 ezer tonnával nőtt a vöröshagyma importja az Egyesült Királyságban is, ahol jelenleg zöldség- és gyümölcshiány van, de még ezen belül is a hagyma az egyik legnehezebben beszerezhető áru. Szaúd-Arábia, amely az Egyesült Államok és Malajzia után továbbra is a világ harmadik legnagyobb hagymaimportőre, szintén több mint harmadával növelte behozatalát. Az USA hagymaimportja egyébként az év során gyakorlatilag nem változott - 661 000 tonna -, míg Malajzia hagymabehozatala is mindössze 8%-kal nőtt (40 ezer tonnával, 525 ezer tonnára).

A legnagyobb importőrök közé tartozik még Elefántcsontpart (+5%), valamint Japán (+5%) és Srí Lanka (+19%), a legdinamikusabb növekvő importpiacok közül pedig a legfontosabb szereplőknek Indonézia (+55%) és Brazília (+29%) tekinthető, de jelentős volt a behozatal növekedése Tajvan, Dél-Korea és Kolumbia esetében is. Az exportőrök közül kiemelkedik India, Kína és Irán. India először exportált egy év alatt több mint 2 millió tonna vöröshagymát, ami 48%-os növekedést jelent, míg a kínaiak 25%-kal növelték eladásaikat (835 ezer tonnára emelve az exportot), és hasonló mértékben, 24%-kal bővítette külföldi értékesítéseit Irán is (478 ezer tonna).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?