Nem fest jól az európai hagymahelyzet: komoly gondok vannak a készletekkel

Nem fest jól az európai hagymahelyzet: komoly gondok vannak a készletekkel

agrarszektor.hu
A FreshPlaza portál a spanyolországi Castilla-La Mancha régióban 7200 hektáron gazdálkodó Procecam hagymatermesztő- és feldolgozó szövetkezet elnökét, Luis Fernando Rubiót kérdezte az ibériai piaci helyzetről. Luis Fernando szerint az idei szezonban a termőterület 30%-os zsugorodása mellett 45-50%-kal csökkent a kései vöröshagyma betakarított mennyisége, mivel az előző évek keserű tapasztalatai miatt sok termelő hagyta abba a zöldség termesztését. A kereslet viszont gyakorlatilag változatlan maradt, ezért a hagyma termelői ára soha nem látott magasságokba emelkedett: március elején például már a 0,75 euró/kg (290 Ft/kg) szintet is elérte, ami nagyjából megfelel az osztrák áraknak (0,73-0,77 euró/kg; 280-295 Ft/kg). 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Rengeteg importőr érdeklődött nálunk, de csaknem az összes hagymánkat eladtuk már. Igen jelentős méreteket ölt a globális hagymahiány, több ország is exportkorlátozásokat vezetett be, például Dél- és Közép-Amerikában, Pakisztánban, és most már Marokkóban is ilyen korlátozás van érvényben. Megpróbáltuk Új-Zélandról pótolni a hiányzó mennyiségeket, de a katasztrofális vihar pont a legnagyobb termőtájakat sújtotta. Peruból a politikai helyzet (szükségállapot, zavargások) miatt kapunk kevesebbet, Kína pedig igaz, hogy még nagy mennyiségben exportál, de ez is kevésnek tűnik a világpiac igényeihez képest. Úgy tűnhet, hogy a spanyol termelők az idei magas árak miatt nagyot kaszálnak, valójában azonban igen alacsony haszonkulccsal tudunk csak dolgozni a megemelkedett termesztési költségek miatt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hollandia után Spanyolország az Európai Unió második legnagyobb hagymatermesztő országa, Kasztília-La Mancha pedig a legfontosabb körzet: ebben a Madridtól délre és keletre elterülő régióban termelik meg a spanyol hagyma 60%-át - írja a FruitVeB. A 2021-es évben betakarított 1,56 millió tonnával szemben az idei szezonban mindössze 1,2 millió tonna hagymát sikerült a raktárakba beszállítani, de hasonló volt a visszaesés mértéke Hollandiában (1,78 után 1,49 millió tonna), Franciaországban (580 után 511 ezer tonna) és az Egyesült Királyságban (460 után 350 ezer tonna) is. Európában a jelentős termelők közül csak Lengyelország (617 után 644 ezer tonna) és Ausztria (163 után 170 ezer tonna) úszta meg komolyabb visszaesés nélkül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?