Egyre nagyobb a baj a hagymával itthon: durva, mi várhat a vásárlókra tavasszal

Egyre nagyobb a baj a hagymával itthon: durva, mi várhat a vásárlókra tavasszal

agrarszektor.hu
A hagyma a legtöbb (köztük a magyar) konyha egyik legalapvetőbb zöldsége, éppen ezért is lehet aggasztó, ami történik vele világszerte. Lényegében minden hagymatermelő- és exportőr ország súlyos gondokkal néz szembe, és ez okozza, hogy egyetlen kiló hagyma már többe kerül, mint a baromfihús egyes helyeken. A magyarországi hagymaár pedig ugyanúgy a világpiaci folyamatoktól függ, mint máshol.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Valójában markáns globális hatások állnak a háttérben, a hagyma ára minden kontinensen rekordokat dönt, mégha nem is tart ott, mint Manilában. Egyszerre több fontos termelő és importőr ország mezőgazdaságát sújtotta extrém időjárás vagy természeti katasztrófa 2022-ben: a pakisztáni áradások, az észak-afrikai szárazság és a közép-ázsiai fagyok egyaránt negatívan hatott a terméshozamokra, és jelentősen megdobta a világpiaci árat. Ezt már Magyarországon is lehet érezni. A vöröshagyma fogyasztói átlagára a KSH kimutatása szerint egy év alatt 278-ról 432 forintra nőtt idén januárra, de az áremelkedés azóta is folyamatos. A nagy áruházláncokban most már 580-600 forint egy kiló hagyma, másfélszer annyiba kerül, mint a krumpli. De még mindig messze a vége: piaci várakozások szerint tavaszra 7-800 forint lesz a hagyma kilója - írja a 7G.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?