
Veszélyben a magyar gazdák? Könnyen beüthet a baj, ebbe sokan belehalhatnak
A mezőgazdaságban dolgozók számára a munkavégzés számos kockázatot tartogat, sajnos évről évre halálos áldozatokat is követel.
Az élelmezésegészségügyi várakozási idő azt az időtartamot jelenti, amelynek az utolsó növényvédelmi kezelés és a betakarítás között el kell telnie.
Az élelmezésegészségügyi várakozási idő (rövidítve é.v.i.) az a napokban megadott időtartam, amelynek az utolsó növényvédelmi kezelés és a betakarítás között el kell telnie (tehát nem az elfogyasztás időpontjára vonatkozik!). Ha például a paradicsomot olyan növényvédő szerrel kezelték, amelynek a paradicsom esetében meghatározott élelmezésegészségügyi várakozási ideje 7 nap, akkor a kezeléstől számítva minimum egy hét múlva szedhető le a termés. Fontos, hogy permetezéskor az engedélyokiratban előírt (címkén feltüntetett) kezelésszámot és dózist ne lépjük túl. Az egyes készítmények élelmezésegészségügyi várakozási ideje növénykultúrához kötött, tehát különböző növények esetében eltérő lehet!
Olyan esetben, amikor a növényvédő szer felhasználása kizárólag a kultúrnövény egy adott fejlődési állapotáig, jellemzően a virágzás végéig vagy a terméskötődés kezdetéig engedélyezett, az élelmezésegészségügyi várakozási idő előírására nincs szükség. Ebben az esetben az előírt növényvédelmi technológia betartása biztosítja, hogy a betakarított termésben a szermaradékok mennyisége megfeleljen a jogszabályi előírásoknak.
Mikrobiológiai készítmények alkalmazása esetén jellemzően nem írják elő az élelmezésegészségügyi várakozási időt, de elővigyázatossági szempontból azonban érdemes ebben az esetben is egy napot várni a termés szüreteléséig. Csávázott vetőmagok esetében élelmezésegészségügyi várakozási időt jellemzően nem írnak elő. Mivel a csávázószerek a vetőmag védelme érdekében a növények kezdeti fejlődési szakaszában fejtik ki a hatásukat, az adott növénykultúra betakarításakor a termésben már nem várható a szermaradékok jelenléte.
A betakarítás vagy szüret időszakában az élelmezésegészségügyi várakozási idő leteltéig a friss, fogyasztásra alkalmas szőlő, gyümölcs és zöldség termelésére szolgáló, növényvédő szerrel kezelt területen, szembetűnő helyen „Vigyázat! Növényvédő szerrel kezelt terület! Idegeneknek engedély nélkül belépni tilos!” feliratú vagy ezzel azonos tartalmú táblát kell elhelyezni. A kihelyezett táblákat a felhasznált növényvédő szer(ek) engedélyokiratában előírt élelmezésegészségügyi várakozási idő letelte előtt tilos eltávolítani az érintett területről!
A mezőgazdaságban dolgozók számára a munkavégzés számos kockázatot tartogat, sajnos évről évre halálos áldozatokat is követel.
Az árpával és búzával már nem lesz gond, a kukorica sorsa viszont erősen kérdéses idén.
Ismét fellendülőben van a szójatermesztés Magyarországon, egyre több termelő tesz próbát ezzel a növénnyel.
Takarmányban és emberi élelmezésre is alkalmazható egy GMO-szója, miután az európai hatóságok biztonságosnak találták.
Az elmúlt hetekben Szardínia szigetén, majd az észak-olaszországi Lombardiában, valamint Franciaországban is megerősítették a kór jelenlétét.
Az utóbbi évek tapasztalatai alapján kijelenthetjük, hogy véget értek azok a boldog évek, mikor a kukorica növényvédelmét letudtuk egy gyomirtással.
Hatékony megoldás a napraforgó tányérvédelmére: Picasso® Active
A talaj szervesanyag tartalma és a kapcsolódó talajfunkciók javításáért már az aratási szezonban sokat tehetünk!