Nem fest jól a lengyel hagymahelyzet: komoly gondok vannak a készletekkel

Nem fest jól a lengyel hagymahelyzet: komoly gondok vannak a készletekkel

agrarszektor.hu
A lengyel hagymapiacot rekordmagas, de stabil árak jellemezték október óta, nagyjából a 2,05-2,1 PLN/kg (170-175 Ft/kg) közötti sávban értékesítették a nagybani piacokon a kalibrált, zsákos vöröshagymát. Január utolsó napjaiban azonban 17%-kal, a 2,3-2,6 PLN/kg (190-215 Ft/kg) közötti sávba emelkedett a nagybani ár, ami 133%-kal haladja meg az előző év azonos időszakában mért átlagárat, és az eddigi rekordnak számító 2019. februári árnál is 29%-kal magasabb.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A piaci szereplők véleménye teljesen egyöntetű: további drágulásra lehet számítani, mert egyszerűen nincs belőle elég a piacon. Ez igaz a lengyel piacra, de globálisan is ugyanez a helyzet: kevés a hagyma Európában (a 6,3 millió tonnára becsült volumen 13,4%-kal marad el a 2021-ben betakarított 7,3 millió tonnás mennyiségtől, ez az utóbbi 5 év legkisebb termése), és az Unió minden tagállamában emelkednek az árak. De ugyanez a helyzet Keleten is: Ukrajnában, Moldovában, Fehéroroszországban, valamint Közép-Ázsia országaiban is - Kazahsztánban és Üzbegisztánban máris komoly ellátási gondok vannak. Az alapvető ok mindenhol ugyanaz, az alacsonyabb termés miatt kisebbek a készletek, és a rosszabb minőségű hagyma részaránya is magasabb, mint általában. Kazahsztánban már be is tiltották a hagyma exportját, így ők biztosan nem fognak szállítani a lengyel piacra, csakúgy, mint Belarusz - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Január eleje óta Ukrajnában 20%-kal, Moldovában pedig 17%-kal drágul a vöröshagyma, de ez eltörpül a Fehéroroszországban tapasztalt 67%-os áremelkedés mellett, és 60%-os meghaladó mértékben kerül többe az áru Kazahsztánban és Üzbegisztánban is. Ukrajnában a hagyma átlagára meghaladja a 4 PLN/kg-ot (331 Ft/kg). A kínálati hiányt némileg enyhítheti az import, és érkezik is Európába áru például Új-Zélandról, csakhogy ez egyáltalán nem olcsó, ráadásul ennek jó része Nyugat-Európa országaiba megy. Egyetlen olyan ország van, amely a lengyel piacra olcsón szállíthatna hagymát, ez pedig Egyiptom, de idén az ottani termelés sem fedezi Oroszország és az EU piacainak együttes igényeit ilyen áruhiány mellett. Ezért biztosra vehető, hogy a lengyel piacokon a hagyma ára a továbbiakban is magas lesz, egyben nagyon valószínű, hogy további drágulás következik be (például, mint Ausztriában).

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?