Nem fest jól a lengyel hagymahelyzet: komoly gondok vannak a készletekkel

agrarszektor.hu
A lengyel hagymapiacot rekordmagas, de stabil árak jellemezték október óta, nagyjából a 2,05-2,1 PLN/kg (170-175 Ft/kg) közötti sávban értékesítették a nagybani piacokon a kalibrált, zsákos vöröshagymát. Január utolsó napjaiban azonban 17%-kal, a 2,3-2,6 PLN/kg (190-215 Ft/kg) közötti sávba emelkedett a nagybani ár, ami 133%-kal haladja meg az előző év azonos időszakában mért átlagárat, és az eddigi rekordnak számító 2019. februári árnál is 29%-kal magasabb.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A piaci szereplők véleménye teljesen egyöntetű: további drágulásra lehet számítani, mert egyszerűen nincs belőle elég a piacon. Ez igaz a lengyel piacra, de globálisan is ugyanez a helyzet: kevés a hagyma Európában (a 6,3 millió tonnára becsült volumen 13,4%-kal marad el a 2021-ben betakarított 7,3 millió tonnás mennyiségtől, ez az utóbbi 5 év legkisebb termése), és az Unió minden tagállamában emelkednek az árak. De ugyanez a helyzet Keleten is: Ukrajnában, Moldovában, Fehéroroszországban, valamint Közép-Ázsia országaiban is - Kazahsztánban és Üzbegisztánban máris komoly ellátási gondok vannak. Az alapvető ok mindenhol ugyanaz, az alacsonyabb termés miatt kisebbek a készletek, és a rosszabb minőségű hagyma részaránya is magasabb, mint általában. Kazahsztánban már be is tiltották a hagyma exportját, így ők biztosan nem fognak szállítani a lengyel piacra, csakúgy, mint Belarusz - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Január eleje óta Ukrajnában 20%-kal, Moldovában pedig 17%-kal drágul a vöröshagyma, de ez eltörpül a Fehéroroszországban tapasztalt 67%-os áremelkedés mellett, és 60%-os meghaladó mértékben kerül többe az áru Kazahsztánban és Üzbegisztánban is. Ukrajnában a hagyma átlagára meghaladja a 4 PLN/kg-ot (331 Ft/kg). A kínálati hiányt némileg enyhítheti az import, és érkezik is Európába áru például Új-Zélandról, csakhogy ez egyáltalán nem olcsó, ráadásul ennek jó része Nyugat-Európa országaiba megy. Egyetlen olyan ország van, amely a lengyel piacra olcsón szállíthatna hagymát, ez pedig Egyiptom, de idén az ottani termelés sem fedezi Oroszország és az EU piacainak együttes igényeit ilyen áruhiány mellett. Ezért biztosra vehető, hogy a lengyel piacokon a hagyma ára a továbbiakban is magas lesz, egyben nagyon valószínű, hogy további drágulás következik be (például, mint Ausztriában).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?