Rengeteg ilyen hagymát árulnak a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja

Rengeteg ilyen hagymát árulnak a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja

A magyarországi piac mindössze 50 százaléka látható el a hazai hagymatermelésből, a nagyrészt Ausztriából és Szlovákiából érkező import szinte folyamatosan érkezik és jelen van hazánkban - tudta meg az Agrárszektor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától (NAK). Kiemelték ugyanakkor, hogy a vásárlói szokások jócskán megváltoztak az utóbbi időben, megszűnt az otthoni tárolás, és friss termék lett a hagyma is, ami azt jelenti, hogy a hazai háztartások az aktuális fogyasztás szerint, kisebb mennyiségben vásárolnak hagymát, éppen csak annyit, amennyire szükségük van.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Habár a vöröshagyma termőterülete 2022-ben alig csökkent a tavalyi évhez képest Magyarországon, a KSH adatai szerint az elmúlt években folyamatosan egyre kisebb területen folyik termelés. Ugyanakkor az is elmondható, hogy számos más zöldségkultúra területi csökkenésével szemben viszonylag kisméretűnek mondható a vöröshagymánál tapasztalható - tájékoztatta az Agrárszektort a NAK. 2022-ben a területalapú támogatások alapján 1292 hektáron foglalkoztak a zöldség termesztésével, emellett láthatóan nőtt a tavaszi vetésű vöröshagyma aránya az őszi, áttelelő vöröshagymával szemben az elmúlt években. Arról még 2022 októberében beszélt  Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke, hogy amíg húsz évvel korábban Makó térségében 1500-2000 hektáron foglalkoztak hagymatermesztéssel a gazdálkodók, addig 2022-ben húsz-harminc hektárra szűkült a makói hagyma területe. A szakember szerint a tavalyi év rávilágított arra, hogy öntözés nélkül nincs jövője ennek a zöldségnek Magyarországon.

EZ IS ÉRDEKELHET

A termés az utóbbi öt évben 39-55 ezer tonna között mozgott Magyarországon. 2021-ben 7 százalékkal kevesebb, 50,2 ezer tonna vöröshagyma termett, mint egy évvel korábban. Az Agrárkamara közlése szerint 2022-ben a termésátlagok hektáronként 50-80 tonna körül alakultak 2022-ben a tavaszi vetésű hagyma esetében. Ugyanakkor az áttelelő hagymák esetében nagyon nagy a szórás a termésátlagokat tekintve, egyes területeken ez 25-76 tonna között mozog hektáronként.

Ugyan a kistermelők aránya csökkenőben van, de stabil a nagy területen termesztők száma Magyarországon - jegyezte meg a kamara. A jövőben számítani lehet az áttelelő hagymaterületek növekedésére, ahol nagy területen tavaszi vetésűvel foglalkoznak, ezek a termelők valószínűleg áttelelő hagymában is bővíteni fognak majd. A további növekedéshez azonban a tárolókapacitások bővítésére lenne szükség, emellett további légtechnikával ellátott épületekre, valamint hűtőházakra, illetve a konténeres tárolók számának bővítése/bővülése is sokat segítene a zöldségen hazánkban. Az Agrárkamara arra is kitért lapunknak adott válaszában, hogy a közösségi tárolók is jelenthetnének megoldást a hazai hagymatárolási problémákra, ezekből egyelőre kettő található az országban, amelyek az elmúlt években épültek.

Mint lapunk megtudta a kamarától, az import vöröshagyma jelenléte és áramlása folyamatos Magyarországon, nagyrészt Ausztriából és Szlovákiából érkezik a külföldi áru. A hazai termelésből mindössze a piac 50 százaléka látható el, és a KSH külkereskedelmi adatai alapján az is jól látható, hogy többnyire januárra fogy el a hazai termés, és onnantól az áttelelő hagyma betakarításáig jelentősen megnő az import mennyisége. Érdemes megemlíteni azonban, hogy a vásárlói szokások is jócskán változtak, megszűnt az otthoni tárolás, és friss termék lett a hagyma is, ami azt jelenti, hogy a hazai háztartások az aktuális fogyasztás szerint, kisebb mennyiségben vásárolnak hagymát, éppen annyit, amennyire szükségük van - emelte ki a NAK.

2022. január és november között 17 663 tonna vöröshagymát importáltunk, ami kevesebb az előző év azonos időszakához képest, amikor is 22 772 tonna került behozatalra.

Az AKI PÁIR felületén jól látszik, hogy a vöröshagyma ára is brutálisan megnőtt hazánkban az elmúlt időszakban, és nemcsak az importért, de a hazai áruért is jóval többet kell már fizetni. A számok nem hazudnak tehát, hiszen míg a 2023. február 6. és 12. közötti időszakban 330 forintba került egy kilogramm import vöröshagyma a Nagybani Piacon, addig egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban 134 forint volt, vagyis mostanra több mint 146 százalékkal drágult meg az import vöröshagyma itthon. A belföldi árut tekintve, a 2023. február 6. és 12. közötti időszakban 275 forintért árulták a hagymát a Nagybani Piacon, ami az egy évvel ezelőtti árhoz képest mintegy 86 százalékos növekedést jelent. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?