Rengeteg ilyen hagymát árulnak a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja

Rengeteg ilyen hagymát árulnak a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja

A magyarországi piac mindössze 50 százaléka látható el a hazai hagymatermelésből, a nagyrészt Ausztriából és Szlovákiából érkező import szinte folyamatosan érkezik és jelen van hazánkban - tudta meg az Agrárszektor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától (NAK). Kiemelték ugyanakkor, hogy a vásárlói szokások jócskán megváltoztak az utóbbi időben, megszűnt az otthoni tárolás, és friss termék lett a hagyma is, ami azt jelenti, hogy a hazai háztartások az aktuális fogyasztás szerint, kisebb mennyiségben vásárolnak hagymát, éppen csak annyit, amennyire szükségük van.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Habár a vöröshagyma termőterülete 2022-ben alig csökkent a tavalyi évhez képest Magyarországon, a KSH adatai szerint az elmúlt években folyamatosan egyre kisebb területen folyik termelés. Ugyanakkor az is elmondható, hogy számos más zöldségkultúra területi csökkenésével szemben viszonylag kisméretűnek mondható a vöröshagymánál tapasztalható - tájékoztatta az Agrárszektort a NAK. 2022-ben a területalapú támogatások alapján 1292 hektáron foglalkoztak a zöldség termesztésével, emellett láthatóan nőtt a tavaszi vetésű vöröshagyma aránya az őszi, áttelelő vöröshagymával szemben az elmúlt években. Arról még 2022 októberében beszélt  Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke, hogy amíg húsz évvel korábban Makó térségében 1500-2000 hektáron foglalkoztak hagymatermesztéssel a gazdálkodók, addig 2022-ben húsz-harminc hektárra szűkült a makói hagyma területe. A szakember szerint a tavalyi év rávilágított arra, hogy öntözés nélkül nincs jövője ennek a zöldségnek Magyarországon.

EZ IS ÉRDEKELHET

A termés az utóbbi öt évben 39-55 ezer tonna között mozgott Magyarországon. 2021-ben 7 százalékkal kevesebb, 50,2 ezer tonna vöröshagyma termett, mint egy évvel korábban. Az Agrárkamara közlése szerint 2022-ben a termésátlagok hektáronként 50-80 tonna körül alakultak 2022-ben a tavaszi vetésű hagyma esetében. Ugyanakkor az áttelelő hagymák esetében nagyon nagy a szórás a termésátlagokat tekintve, egyes területeken ez 25-76 tonna között mozog hektáronként.

Ugyan a kistermelők aránya csökkenőben van, de stabil a nagy területen termesztők száma Magyarországon - jegyezte meg a kamara. A jövőben számítani lehet az áttelelő hagymaterületek növekedésére, ahol nagy területen tavaszi vetésűvel foglalkoznak, ezek a termelők valószínűleg áttelelő hagymában is bővíteni fognak majd. A további növekedéshez azonban a tárolókapacitások bővítésére lenne szükség, emellett további légtechnikával ellátott épületekre, valamint hűtőházakra, illetve a konténeres tárolók számának bővítése/bővülése is sokat segítene a zöldségen hazánkban. Az Agrárkamara arra is kitért lapunknak adott válaszában, hogy a közösségi tárolók is jelenthetnének megoldást a hazai hagymatárolási problémákra, ezekből egyelőre kettő található az országban, amelyek az elmúlt években épültek.

Mint lapunk megtudta a kamarától, az import vöröshagyma jelenléte és áramlása folyamatos Magyarországon, nagyrészt Ausztriából és Szlovákiából érkezik a külföldi áru. A hazai termelésből mindössze a piac 50 százaléka látható el, és a KSH külkereskedelmi adatai alapján az is jól látható, hogy többnyire januárra fogy el a hazai termés, és onnantól az áttelelő hagyma betakarításáig jelentősen megnő az import mennyisége. Érdemes megemlíteni azonban, hogy a vásárlói szokások is jócskán változtak, megszűnt az otthoni tárolás, és friss termék lett a hagyma is, ami azt jelenti, hogy a hazai háztartások az aktuális fogyasztás szerint, kisebb mennyiségben vásárolnak hagymát, éppen annyit, amennyire szükségük van - emelte ki a NAK.

2022. január és november között 17 663 tonna vöröshagymát importáltunk, ami kevesebb az előző év azonos időszakához képest, amikor is 22 772 tonna került behozatalra.

Az AKI PÁIR felületén jól látszik, hogy a vöröshagyma ára is brutálisan megnőtt hazánkban az elmúlt időszakban, és nemcsak az importért, de a hazai áruért is jóval többet kell már fizetni. A számok nem hazudnak tehát, hiszen míg a 2023. február 6. és 12. közötti időszakban 330 forintba került egy kilogramm import vöröshagyma a Nagybani Piacon, addig egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban 134 forint volt, vagyis mostanra több mint 146 százalékkal drágult meg az import vöröshagyma itthon. A belföldi árut tekintve, a 2023. február 6. és 12. közötti időszakban 275 forintért árulták a hagymát a Nagybani Piacon, ami az egy évvel ezelőtti árhoz képest mintegy 86 százalékos növekedést jelent. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 3. 06:06