Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló hagyma

Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló hagyma

agrarszektor.hu
Lengyelországban a nagybani piacokon kis mértékben csökkent a vöröshagyma ára szeptember végén, de szakértők szerint az áresés hamarosan meg fog állni. Pillanatnyilag az árak mérséklődését idézi elő az a tényező is, hogy a betakarítás menetével párhuzamosan egyre bővül a hazai áru kínálata a belföldi piacokon. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Szeptember végén enyhén, átlagosan 8%-kal csökkent a vöröshagyma ára a lengyel nagybani piacokon, így a nagybani átlagár az 1,5-1,9 PLN/kg (125-160 Ft/kg) sávban mozog. Ez már a a 2022/2023-as szezon azonos időszakának szintje alatt van.

A lengyel termelőknek az árcsökkenés ellenére sincs komoly okuk az aggodalomra - persze azok, akik a tavalyihoz hasonló áralakulásra, azaz robbanásszerű drágulásra számítanak, csalódhatnak, de a nemzetközi piaci helyzetet figyelembe véve tisztán látható, hogy jóval több áru van a piacokon, mint egy évvel ezelőtt. A vöröshagyma Hollandiában továbbra is viszonylag drága, de egyre csökken, olyannyira, hogy már Lengyelországba is érkeztek importtételek, viszont a holland hagymánál idén gondok lehetnek a minőséggel. Üzbegisztánból is érkezik áru, olcsóbban, mint a lengyel (1,30-1,50 PLN/kg (110-125 Ft/kg) szerepel az importőrök ajánlatában), és jelenleg Fehéroroszországból is vannak ajánlatok a lengyel hagymáéhoz hasonló áron, 1,90 PLN/kg (160 Ft/kg) körül - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Pillanatnyilag az árak mérséklődését idézi elő az a tényező is, hogy a betakarítás menetével párhuzamosan egyre bővül a hazai áru kínálata a belföldi piacokon. A GUS, a Lengyel Statisztikai Hivatal prognózisa szerint az idei termés várhatóan alacsonyabb lesz a tavalyinál, de ez nem jelenti azt, hogy most nem alakulhat ki átmeneti kínálati csúcs a piacon. Ráadásul a lengyel termelők túlnyomó többsége tisztában is van ezzel a helyzettel, ezért nyugodt marad. Az uralkodó vélemény szerint a hazai hagymaárak csökkenő tendenciája a mostani szezonban gyorsan meg fog törni. Lehet, hogy az átlagár nem fog a tavalyi (abszolút rekord) fölé emelkedni, de az akkori szinthez nagyon hasonlóan alakulhat. Az árváltozások irányát alátámasztja a GUS szeptember 29-én kiadott legfrissebb prognózisa a szabadföldi zöldségfélék várható terméséről, amelyben a tavalyi 649,8 ezer tonnát követően az idei évre 630 ezer tonnás hagymatermést valószínűsítenek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?