Meglepő dolog derült ki a magyar hagymáról: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő dolog derült ki a magyar hagymáról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Áttelelő vöröshagyma bemutató került megrendezésre Békéscsabán. A szakmai rendezvényen az érdeklődők megtekinthették a fajtaszortimentet, majd lengyel, román, szlovák és cseh szakemberek számoltak be az ottani piaci helyzetről. Itthon tapasztalható egy kisebb területi növekedés vöröshagymában, de az áttelelő vöröshagyma vetésterülete nem változott jelentősen, a hozamok viszont emelkedtek, mind áttelelő mind tavaszi vetésű hagymák tekintetében.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az elmúlt években a 30-40%-os költségnövekedés egész Európát sújtja és ez vonatkozik az összes zöldségfélére - mondta Varga István, a NAK Kertészeti és beszállítóipari osztály, és a FruitVeb szántóföldi zöldségfélék alelnöke. Itthon tapasztalható egy kisebb területi növekedés vöröshagymában (idén 1601 hektár), de 50-60 ezer tonna még mindig hiányzik a hazai piacról, ezért ezt importból kell biztosítani. Ez főleg a téli időszakban jellemző, egészen az áttelelő hagyma betakarításáig jelentős a bekerülő vöröshagyma. A havi fogyás 14-15 ezer tonna körül van, és a fogyasztásban nincs csökkenés.

Az áttelelő vöröshagyma vetésterülete nem változott jelentősen az elmúlt években, a hozamok viszont emelkedtek, mind áttelelő mind tavaszi vetésű hagymák tekintetében. A termőterület korábbi csökkenése betudható annak is, hogy a költségek megnövekedése miatt eltűntek a kisebb termelők, viszont a termésmennyiségek nőttek. Varga István a kiskultúrás növényvédelmi munkacsoport sikereként számolt be arról, hogy további készítmények kaptak vöröshagymában engedély kiterjesztést, amely folyamat remélhetőleg tovább folytatódik a jövőben is - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?