Meglepő dolog derült ki a magyar hagymáról: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő dolog derült ki a magyar hagymáról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Áttelelő vöröshagyma bemutató került megrendezésre Békéscsabán. A szakmai rendezvényen az érdeklődők megtekinthették a fajtaszortimentet, majd lengyel, román, szlovák és cseh szakemberek számoltak be az ottani piaci helyzetről. Itthon tapasztalható egy kisebb területi növekedés vöröshagymában, de az áttelelő vöröshagyma vetésterülete nem változott jelentősen, a hozamok viszont emelkedtek, mind áttelelő mind tavaszi vetésű hagymák tekintetében.

Az elmúlt években a 30-40%-os költségnövekedés egész Európát sújtja és ez vonatkozik az összes zöldségfélére - mondta Varga István, a NAK Kertészeti és beszállítóipari osztály, és a FruitVeb szántóföldi zöldségfélék alelnöke. Itthon tapasztalható egy kisebb területi növekedés vöröshagymában (idén 1601 hektár), de 50-60 ezer tonna még mindig hiányzik a hazai piacról, ezért ezt importból kell biztosítani. Ez főleg a téli időszakban jellemző, egészen az áttelelő hagyma betakarításáig jelentős a bekerülő vöröshagyma. A havi fogyás 14-15 ezer tonna körül van, és a fogyasztásban nincs csökkenés.

Az áttelelő vöröshagyma vetésterülete nem változott jelentősen az elmúlt években, a hozamok viszont emelkedtek, mind áttelelő mind tavaszi vetésű hagymák tekintetében. A termőterület korábbi csökkenése betudható annak is, hogy a költségek megnövekedése miatt eltűntek a kisebb termelők, viszont a termésmennyiségek nőttek. Varga István a kiskultúrás növényvédelmi munkacsoport sikereként számolt be arról, hogy további készítmények kaptak vöröshagymában engedély kiterjesztést, amely folyamat remélhetőleg tovább folytatódik a jövőben is - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?