Ömlik az import fokhagyma Magyarországra: durva, honnan érkezik a java

Ömlik az import fokhagyma Magyarországra: durva, honnan érkezik a java

Évek óta folyamatosan csökken a fokhagyma termőterülete Magyarországon, míg 2022-ben körülbelül 780 hektáron termesztették a zöldséget, addig idén már csak 672 hektáron zajlik termelés - tájékoztatta az Agrárszektort a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Kiemelték, a termelési költségek növekedése, illetve az egyre szélsőségesebb időjárás hatással vannak a termelőkre, így sokan egyre kisebb felületen termesztenek. Az Agrárkamarától többek között azt is megtudtuk, hogy a hazai termelés nem fedezi teljes egészében az itthoni fogyasztást, így jelentős importra szorulunk fokhagymából, aminek a legnagyobb része Spanyolországból, Hollandiából és Olaszországból érkezik hazánkba.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2023-ban már csak 672 hektáron termesztenek fokhagymát Magyarországon, ami újabb bizonyíték arra, hogy évek óta csökken a termőterület hazánkban, 2022-ben ugyanis a beadott területalapú támogatások szerint tavaszi és az őszi fokhagymát összesen 778 hektáron termesztették itthon. A tavalyi terület is igazolja a csökkenő tendenciát, hiszen 2021-ben 796 hektáron zajlott a fokhagyma termesztése (érdemes megjegyezni, hogy a KSH adatai szerint 826 hektáron folyt ekkor termelés). A termelési költségek növekedése, az éghajlatváltozás és az egyre szélsőségesebb időjárás folyamatosan megnehezítik nemcsak a magyar, de az európai termelők életét is, mindezen tényezők komoly bizonytalanásig faktorokat hoznak a termelésbe, ezáltal pedig sokan kisebb felületen termesztenek - közölte az Agrárszektorral a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A termésmennyiségről elmondható, hogy az utóbbi években a hektáronkénti termésátlag 8-10 tonna között mozog itthon. Körülbelül 7000 tonna fokhagymát takarítanak be Magyarországon évente, ám a KSH adatai szerint a 2021-be betakarított mennyiség mindössze 5611 tonna volt. A 2022-es adatok szerint Csongrád-Csanád megyében termesztik a hazai fokhagyma mintegy 81%-át.

Ömlik az import fokhagyma az országba

A hazai termelés nem fedezi teljes egészében az itthoni fogyasztást, a személyenkénti fokhagymafogyasztás 1-2 kilogrammra tehető évente - tudatta lapunkkal az Agrárkamara. 2021-ben 2269 tonna fokhagymát importált hazánk, a külkereskedelmi adatok szerint Spanyol-, és Olaszországból, valamint Hollandiából érkezik hozzánk a legtöbb fokhagyma, továbbá kerül be román, osztrák, francia és török származású is. A havi bontások alapján változó, hogy melyik országból mikor hoznak be nagyobb mennyiséget, de az talán elmondható, hogy több fokhagyma érkezik be a téli hónapokban, mikor vélhetően már fogynak a hazai készletek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A KSH adatai szerint csak 2022. január és augusztus között 19 százalékkal - 1,87 ezer tonnára - nőtt meg a fokhagyma behozatala Magyarországra, az előző év azonos időszakához képest. Az import jelentős része Spanyolországból érkezett, 153 százalékkal több (1,31 ezer tonna) termés jött be hazánkban, Hollandiából pedig 82 százalékkal kevesebb (73 tonna) fokhagyma érkezett az év első 8 hónapjában. A NAK friss tájékoztatása szerint az import mennyisége nem változott 2023-ban az előző évekhez képest. Fokhagymából évente 400-680 tonnát exportál hazánk, ami főleg a szomszédos országokba irányul, a kivitel 41 százalékkal 272 tonnára esett 2022 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Ezért válaszd a magyar fokhagymát a külföldi helyett!

Jellemzően a szaporítóanyagot a hazai termelők is ugyanabból a forrásból szerzik be, mint a többi európai nagy termelő ország. Ugyanakkor a termelési körülmények nagyban befolyásolhatják az ízt és a beltartalmat. A magyar fokhagyma beltartalmilag értékesebb a szubjektív érzékszervi vizsgálatok szerint. Illatban, ízben felülmúlják a külföldi termékeket - hangsúlyozta a NAK.

Mennyi az annyi?

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszere (PÁIR) szerint import fokhagyma május 28-ig volt a Budapesti Nagybani Piacon, akkor 1200 forintért árultak egy kilogrammot. Most már csak a belföldi fokhagymáról lehet adatokat találni a PÁIR-ban, 2023. június 19 és 25 között 1100 forint volt. Ez az előző héthez képest 5,7 százalékkal volt kevesebb. Idén a legdrágább a belföldi fokhagyma a március 13-19. közötti időszakban volt, akkor 1500 forintért adtak egy kilogrammot a Budapesti Nagybani Piacon.

Mi a helyzet a fokhagymával Európában?

2022 a száraz és meleg időjárás miatt számos európai piacon csökkent a nagyobb méretű fokhagyma kínálata, valamint jelentős fokhagymatermesztő országok, például Franciaország, Olaszország és Spanyolország termelése is visszaesett. Az Eurostat adatai szerint az unió belső piacán a legtöbb friss fokhagymát Spanyolország, valamint nagyságrendekkel lemaradva Hollandia értékesítette 2022 első nyolc hónapjában. Spanyolország 5 százalékkal (67,7 ezer tonna), Hollandia 16 százalékkal (17,5 ezer tonna) kevesebb fokhagymát szállított a közösség piacára 2022 első nyolc hónapjában összehasonlítva az előző év azonos periódusával. Kiemelendő, hogy az EU a harmadik országokat tekintve nettó exportőr fokhagymából: az export 76,1 ezer tonna, az import 50,1 ezer tonna volt 2021-ben.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?