Egyre több ilyen fokhagyma van a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja

Egyre több ilyen fokhagyma van a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
2022. január és augusztus között 19 százalékkal több fokhagymát importált Magyarország az előző év azonos időszakához képest. Az itthoni termelés nem fedezi teljes egészében a hazai fokhagymafogyasztást, az év első nyolc hónapjában 1,87 ezer tonna import érkezett az országba, ráadásul a termőterület és a termésmennyiség is évek óta csökkenő tendenciát mutat itthon. A behozatal nagy része Spanyolországból érkezett, idén 153 százalékkal több fokhagyma jött be onnan hazánkba, mint tavaly.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A KSH adatai szerint Magyarországon az elmúlt öt évben folyamatosan csökken a fokhagyma termőterülete és termésmennyisége - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. 2021-ben 829 hektárról 5611 tonna fokhagymát takarítottak be, ami, habár 8 százalékkal több volt, mint 2020-ban, a beadott területalapú támogatások szerint idén már csak mindössze 778 hektáron termesztették a zöldséget. Ahogy az Agrárszektor korábban megírta, az idei évben általánosságban elmondható minden mezőgazdasági termékre, hogy a termelési költségek növekedése és az orosz-ukrán háború okozta bizonytalanság hatással van a termelésre, ezáltal sokan kisebb felületen termesztenek. Emellett a fokhagyma esetében az aszály is okozott gondokat, idén sokkal kisebbek lettek a fejméretek, ugyanakkor jó minőségű termés várható az évben. Az árakkal kapcsolatban elmondható, hogy az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi termesztésű, nagyméretű, 45 mm+ méretkategóriájú fokhagyma az idén szeptember végén jelent meg 1200 forint/kilogramm termelői áron. Ez az ár 17 százalékkal haladta meg 2022. 39-45. hetében az előző év azonos időszakának átlagárát.

A hazai termelés nem fedezi teljes egészében az itthoni fogyasztást. 2021-ben például 2269 tonna fokhagymát importált hazánk, a külkereskedelmi adatok szerint Spanyolországból, Olaszországból, valamint Hollandiából érkezik hozzánk a legtöbb fokhagyma, de emellett találkozni lehet román, osztrák, francia és török áruval is. A KSH adatai szerint csak 2022. január és augusztus között 19 százalékkal - 1,87 ezer tonnára - nőtt meg a fokhagyma behozatala, az előző év azonos időszakához képest. Az import jelentős része Spanyolországból érkezett, 153 százalékkal több (1,31 ezer tonna) termés jött be Magyarországra, Hollandiából pedig 82 százalékkal kevesebb (73 tonna) fokhagyma érkezett az év első 8 hónapjában. Fokhagymából évente 400–680 tonnát export hazánk, ami főleg a szomszédos országokba irányul, a kivitel 41 százalékkal 272 tonnára esett a jelzett időszakban.

Idén az európai száraz és meleg időszak miatt számos piacon csökkent a nagyobb méretű fokhagyma kínálata, valamint jelentős fokhagymatermesztő országok, például Franciaország, Olaszország és Spanyolország termelése is visszaesett. A spanyol Nemzeti Fokhagyma Tanács (Mesa Nacional del Ajo) előrejelzései szerint a kedvezőtlen időjárási és gazdasági környezet hatására az ideinél lényegesen kisebb területen fognak fokhagymát termeszteni. A visszaesés mértékéről egyelőre nincsenek pontos adatok, de várható, hogy Andalúziában jelentős, Kasztília-La Mancha tartományban pedig valamivel kisebb mértékben következik be a területcsökkenés. A spanyol termelés több mint 70 százalékát közel 60 országba exportálják, ugyanakkor az emelkedő költségek (szállítás, tárolás) kedvezőtlenül befolyásolták a zöldség versenyképességét. Az Eurostat adatai szerint az unió belső piacán a legtöbb friss fokhagymát Spanyolország, valamint nagyságrendekkel lemaradva Hollandia értékesíti. Spanyolország 5 százalékkal (67,7 ezer tonna), Hollandia 16 százalékkal (17,5 ezer tonna) kevesebb fokhagymát szállított a közösség piacára 2022 első nyolc hónapjában összehasonlítva az előző év azonos periódusával.

Az EU a harmadik országokat tekintve nettó exportőr fokhagymából: az export 76,1 ezer tonna, az import 50,1 ezer tonna volt 2021-ben. Az unió frissfokhagyma-kivitele 2 százalékkal 45,8 ezer tonnára emelkedett 2022 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Az EU frissfokhagymabehozatala 10 százalékkal 41,1 ezer tonnára bővült az év első nyolc hónapjában. Kínából 28 százalékkal több (27,2 ezer tonna) fokhagyma érkezett a jelzett időszakban. Egyiptom a második legjelentősebb beszállítóvá vált, ahonnan 11 százalékkal több (8,9 ezer tonna) fokhagyma érkezett ugyanekkor. Egyiptom (szemben Kínával vagy Argentínával) importvám nélkül szállíthat az Európai Unióba fokhagymát. A közeljövőben azért is lehet Egyiptom az európai fokhagyma legfélelmetesebb versenytársa, mert pillanatnyilag importvám nélkül szállíthat az Európai Unióba. Az alacsonyabb termelési költségek miatt még szállítással együtt is lényegesen olcsóbb az egyiptomi fokhagyma az uniós árunál, másrészt termelési volumenben Egyiptom már megelőzte Spanyolországot is.

Komoly gondok vannak azonban a kínai fokhagymával, novemberben érkezett hír arról, hogy spanyol bejelentésre vizsgálja az Európai Bizottság Főigazgatósága a feltételezhetően csalárd módon az unióban érkező kínai fokhagymaszállítmányokat. A gyanú szerint a hatályos vámszabályok kijátszásával juthattak be ezek az áruk az Európai Unió területére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?