2023. február 5. vasárnap Ágota, Ingrid

Mi történik itt? Egyre több gazda mondhat le erről a zöldségről Spanyolországban

agrarszektor.hu
Andalúziában és Kasztília-La Mancha tartományokban a fokhagymaterület jelentős csökkenése várható. A visszaesés oka többek között a kedvezőtlen időjárás és a fennálló gazdasági környezet, arról azonban egyelőre nincsenek adatok, hogy mekkora területcsökkenésre lehet számítani. 

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A spanyol Nemzeti Fokhagyma Tanács (Mesa Nacional del Ajo) előrejelzései szerint a kedvezőtlen időjárási és gazdasági környezet hatására az ideinél lényegesen kisebb területen fognak fokhagymát termeszteni - nyilatkozta a madridi Fruit Attraction kiállításon Julio Bacete, a tanács elnöke. A visszaesés mértékéről egyelőre nincsenek pontos adatok, de várható, hogy Andalúziában jelentős, Kasztília-La Mancha tartományban pedig valamivel kisebb mértékben következik be a területcsökkenés. Ennek elsődleges oka a termesztési költségek átlagosan 40%-os megemelkedése, amit egyelőre a piaci ár nem kompenzál. A további okok között szerepel a növényvédelmi lehetőségek szűkülése, és a Spanyolországot a kulcsfontosságú régiókban régóta sújtó aszály (a fokhagyma ugyan nem igényel sok vizet, de pont a kelési időszakban és a korai növekedés során szüksége van megfelelő vízellátottságra). A Mesa Nacional del Ajo delegációja Brüsszelben is tárgyalt az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselőivel a kialakult helyzetről, és felhívták az illetékesek figyelmét az ágazat harmadik országokkal szembeni versenyképességének csökkenésére - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?