Mi történik itt? Egyre több gazda mondhat le erről a zöldségről Spanyolországban

Mi történik itt? Egyre több gazda mondhat le erről a zöldségről Spanyolországban

agrarszektor.hu
Andalúziában és Kasztília-La Mancha tartományokban a fokhagymaterület jelentős csökkenése várható. A visszaesés oka többek között a kedvezőtlen időjárás és a fennálló gazdasági környezet, arról azonban egyelőre nincsenek adatok, hogy mekkora területcsökkenésre lehet számítani. 

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A spanyol Nemzeti Fokhagyma Tanács (Mesa Nacional del Ajo) előrejelzései szerint a kedvezőtlen időjárási és gazdasági környezet hatására az ideinél lényegesen kisebb területen fognak fokhagymát termeszteni - nyilatkozta a madridi Fruit Attraction kiállításon Julio Bacete, a tanács elnöke. A visszaesés mértékéről egyelőre nincsenek pontos adatok, de várható, hogy Andalúziában jelentős, Kasztília-La Mancha tartományban pedig valamivel kisebb mértékben következik be a területcsökkenés. Ennek elsődleges oka a termesztési költségek átlagosan 40%-os megemelkedése, amit egyelőre a piaci ár nem kompenzál. A további okok között szerepel a növényvédelmi lehetőségek szűkülése, és a Spanyolországot a kulcsfontosságú régiókban régóta sújtó aszály (a fokhagyma ugyan nem igényel sok vizet, de pont a kelési időszakban és a korai növekedés során szüksége van megfelelő vízellátottságra). A Mesa Nacional del Ajo delegációja Brüsszelben is tárgyalt az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselőivel a kialakult helyzetről, és felhívták az illetékesek figyelmét az ágazat harmadik országokkal szembeni versenyképességének csökkenésére - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?