Imádják a magyarok ezt az élelmiszert: úgy veszik most, mint a cukrot

Imádják a magyarok ezt az élelmiszert: úgy veszik most, mint a cukrot

Gervai Péter
Hazánkban megközelítőleg 1600 hektáron termesztenek sütőtököt. A termelők száma nehezen meghatározható, hiszen a zártkerti termesztéstől az 50 hektáros termelésig elég nagy a szórás. Az idei minőség kiváló lehet, hiszen a szeptemberi meleg kedvezett annak, hogy jó minőségben érjen be a sütőtök és kellemes, édes ízzel párosuljon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Manapság már nem csak a piacokon, de a kiskereskedelmi láncokban is megvásárolhatóak a tökfélék. A sütőtök termesztésének és fogyasztásának nagy hagyománya van Magyarországon. Az utóbbi években felértékelődött a tökfélék táplálkozásban betöltött szerepük, új fajta típusok jelentek meg a piacon. A faragni való dísztökök termesztése is elkezdett felfelé ívelni, mivel nálunk is divatba jött a Halloween, ami ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31. éjszakáján.  A töklámpásnak szánt tökök fogyasztásra alkalmatlanok, tulajdonságuk, hogy puhább a héjuk, így faragásra viszont kiválóak.

Tökfélék a világban

A kabakosok vagy másnéven tökfélék étkezési felhasználása világviszonylatban sokkal nagyobb arányú, mint Magyarországon. Számos országban mindennapos élelmiszernek számítanak, egyes fajok esetében a termésén kívül a virágját, hajtásait, leveleit is elfogyasztják. Az étkezési felhasználásukon kívül ismert egyes fajok kézműves vagy ipari felhasználása.

A Föld trópusi területein és ma már a mérséklet éghajlati övben is megtalálhatóak a tökfélék. Származásuknak és a hagyományoknak megfelelően Amerikában ma is jóval nagyobb a „kultuszuk”. Egykor az észak-amerikai indiánoknak a tökfélék alapvető élelmiszernek számítottak. A fajok szelekciójával, keresztezésével az USA-ban már régóta foglalkoznak. Napjainkban azonban a tökféléket Ázsiában termesztik a legnagyobb mennyiségben.  2021-es felmérések szerint a tököt már akkor több mint 110 országban termesztették, és az éves termés mennyisége meghaladta a 27 millió tonnát. A világ legnagyobb tök termelői közé tartozik Kína, Paraguay, Ukrajna, Oroszország és az USA.

FAO adatok szerint, a világon körülbelül 1,5 millió hektáron termesztenek tököt, ebből több, mint 900 ezer hektár Ázsiában található.  A termőterületet és a megtermelt mennyiséget illetően az elmúlt 30 évben jelentős volt a növekedés, a termőterület megháromszorozódott, a megtermelt mennyiség pedig megnégyszereződött. Az elmúlt évek adatai szerint átlagosan körülbelül 20 millió tonnás termésmennyiség van a világban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A betakarítás időszaka

Ősszel a téli vagy sütőtök kint lévő termése erősen ki van téve az időjárási körülményeknek és ezzel együtt a kártevőknek és a betegségeknek is. Megesik, hogy a korai betakarítás és szakszerű tárolás előnyösebb, mint várni és kint hagyni a terméseket a területen. Már számos hazai töktermesztő végzi most a betakarítási munkálatokat. Az Agrárszektor érdeklődésére a FruitVeB alelnöke, Varga István nyilatkozott lapunknak.

Közel 1600 hektáron termesztenek sütőtököt Magyarországon. A fő termesztési körzetek Bács-Kiskun -, Békés , Szabolcs-Szatmár , illetve Borsod -Abaúj vármegyékben találhatók. A jellemző fajták: a Nagydobosi, Kisdobosi , Hokkaido , Kanadai vagy az Orange. A nagyvolumenű betakarítások elkezdődtek, aktív a feldolgozóipar is a tökfélék vonatkozásában is. Azt gondolom idén nem fordult elő olyan dolog, ami megoldhatatlan feladatot állított volna a sütőtök termesztők elé.  Az egész évben tapasztalható magas páratartalom miatt a gombabetegségekre jobban oda kellett figyelni, de úgy tűnik a kötésszámok jól alakultak. A magyar töktermesztők elég széles termesztéstechnológiai megoldásokkal dolgoznak, hiszen a teljesen extenzív termesztés mellett az állandó termésbiztonságot nyújtó, cseppszalagos öntözéses technológiával is sokan termelnek, amivel elérhetik az 50-60 tonnás termésátlagokat. A termelők elég változatos formában értékesítenek. Egyrészt kiskereskedelmi láncokhoz is bejutnak, megjelennek a tökfélék a hagyományos piacokon és a feldolgozóipar részére is szállítanak, majd később akár bébiétel formájában is találkozhatunk vele. Vidéken régen a sütőtököt a háztáji gazdaságokban a sütésen kívül takarmányozási célokra használták. Ez ma már nem jellemző, a téli időszakban egyre több étterem kínálatában is megjelenik, így ez értékesítési irány akár 15 -20 százalékos is lehet

- mondja Varga István.

EZ IS ÉRDEKELHET

Évről évre egyre több fajtát lehet kipróbálni

A régi időkben Magyarországon a szürke héjszínű sütőtök fajtákat, leginkább a Nagydobosi tájfajtát termesztették. Manapság már egészen mások az igények. Találkozhatunk a körte alakú „Orange” fajtakörbe tartozó tökkel, a Nagydobosira hasonlító héjszínű, de kisebb méretű hibridekkel vagy az úgynevezett Halloween tökökkel.

A hatalmas, nagyméretű, 10 kilogramm körüli sütőtökök azt gondolom egyre inkább háttérbe szorulnak. Kevés olyan család van, aki ekkora tököt hirtelen el tud fogyasztani. A fogyasztók egyre jobban kedvelik az úgynevezett sonka vagy mogyoró tököket. Extenzíven, öntözés és növényvédelem nélkül is lehet a téli tököket termelni a nagyon jó talajokon, de számolni kell a hozamok ingadozásával és minőségi problémákkal, mint például a kisebb méret vagy a napégés, alaktalan termések. Azért őszi fagyok előtt érdemes betárolni a terméseket, mivel az új hibridek egy része kifejezetten fagyérzékeny, ha az első dér után szedjük, könnyen fagyfoltossá válhatnak. A termelői árak 100-150 Ft/kg körül mozognak, a kiskereskedelemben jellemzően 220-350 Ft/kg áron vásárolható meg, de ez természetesen kiszereléstől és minőségtől függően változhat. A sütőtök fogyasztás főleg az őszi és téli hónapok jellegzetes, tradicionális zöldségnövénye, amit az elmúlt két évtizedben a gasztronómia is szinte mindennapossá tett és legjobb éttermek is kínálatukban tartják, tehát trendivé vált

- jegyzi meg a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?