Ezt sok kerttulajdonos elrontja ősszel, pedig ezen múlik a növények sorsa

Ezt sok kerttulajdonos elrontja ősszel, pedig ezen múlik a növények sorsa

Nagy Z. Róbert
Az ősz beköszöntével sok hobbikertész már a következő szezonra gondol, pedig ilyenkor is rengeteget tehetünk azért, hogy még hetekig, sőt hónapokig friss zöldségeket takaríthassunk be a saját kertünkből. Nézzük, milyen praktikákkal hosszabbíthatjuk meg a tenyészidőt, és hogyan védekezhetünk az őszi betegségek ellen.

Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.

A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

Hosszabbítsuk meg a betakarítási időt!

Az őszi hűvösebb idő és a csökkenő nappali fény ellenére számos módszer létezik a zöldségnövények tenyészidejének meghosszabbítására. A fóliaalagutak és fátyolfóliák a legegyszerűbb és leghatékonyabb eszközök a hőmérséklet emelésére és a növények védelmére a fagyok ellen. A fátyolfólia plusz néhány fokot jelent a kinti hőmérséklethez képest, míg a fóliaalagút ennél is többet. Készíthetünk ideiglenes szerkezeteket PVC csövekből vagy hajlítható ágakból, melyekre a fóliát ráfeszítjük.

A szelektív betakarítás alapja, hogy ne egyszerre szedjünk le mindent. A leveleket folyamatosan szüreteljük, így a növények energiát fordíthatnak új hajtások növesztésére. Ez különösen igaz a leveles zöldségekre, mint a saláta, spenót, rukkola vagy mángold. A brokkoli vagy karfiol esetében a központi virágzat leszedése után gyakran megjelennek oldalsó hajtások, melyek szintén fogyaszthatók. A hosszú tenyészidejű fajták alkalmazásával is célt érhetünk. Nyáron, amikor másodvetünk, érdemes figyelembe venni az őszi betakarítást.

Őszi betegségek és megelőzésük

Ősszel a hűvösebb, párásabb időjárás kedvez számos gombás és bakteriális betegség elterjedésének. Fontos, hogy időben felismerjük és megelőzzük ezeket a problémákat. A peronoszpóra jellemzően a leveles zöldségeken (saláta, spenót), de uborkán és tökféléken is megjelenhet. Sárgás foltokat okoz a levelek felszínén, míg az alsó részükön fehéres, bolyhos penész szerű bevonat látható. Megelőzéséhez fontos a jó légáramlás biztosítása, a túlzsúfolt ültetés kerülése. Öntözzünk reggel, hogy a levelek estére megszáradjanak. Réztartalmú készítményekkel is védekezhetünk. A lisztharmat fehér, lisztszerű bevonatot képez a leveleken, szárakon, mely később barnulhat. Különösen gyakori tökféléken, uborkán, de zöldbabon és hagymán is előfordulhat. Megelőzése érdekében válasszunk hosszabb tenyészidejű, ellenálló fajtákat. Kerüljük a nitrogéntúlsúlyos trágyázást, ami lazává teszi a növény szöveteit. Szükség esetén kéntartalmú szerekkel védekezhetünk.

A Bothrytis (szürkerothadás) puha, vizenyős, barnuló foltokat okoz a növényi részeken, majd szürkés, bársonyos penészbevonat jelenik meg. Különösen gyakori a károsodott, vagy túl párás környezetben lévő növényeken (pl. paradicsom, paprika). Terjedésének a megelőzése érdekében a beteg levelek, termések azonnali eltávolítása és megsemmisítése jöhet szóba. A levelek közötti jó szellőzés biztosítása (néhány levél eltávolításával) és a túlöntözés kerülése is jót tesz a növényeknek.

Ezt tegyük, hogy ősszel tovább tartson a kiskerti betakarítási szezon

Válasszunk ellenálló fajtákat, és tartsuk be a vetésforgót. Fontos a higiénia: rendszeresen távolítsuk el az elhalt, beteg leveleket és növényi maradványokat, hogy csökkentsük a fertőzés forrását. Reggel öntözzünk, és ne locsoljuk túl a növényeket. A levelek nedvesen tartása kedvez a gombás fertőzéseknek. Az egészséges, jól táplált növények ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Ellenőrizzük gyakran a növényeket, hogy időben észrevegyük a betegségek első jeleit. Az őszi kertészkedés időszaka meghosszabbítható, kis odafigyeléssel és némi védelemmel még hetekig élvezhetjük a friss, saját termesztésű zöldségeket, meghosszabbítva a nyár ízeit a hűvös hónapokra.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. augusztus 18. 05:59