Ültetvény permetező

Az ültetvény permetező a gyümölcs- és szőlőtermesztésben a növényvédelmi feladatokra használt gép. A porlasztott permet eloszlatását, növényekre fújását ventilátorok végzik.

Az ültetvény permetező a gyümölcs- és szőlőtermesztés során használt gép, amely a különféle növénykultúrák kapcsán felmerülő növényvédelmi feladatok ellátására szolgál. A szőlő és gyümölcsültetvények esetében a növények felépítéséből fakadóan a permetezés megkezdése előtt különösen fontos az ültetvény permetező megfelelő beállítása, például az irányok meghatározása és a megfelelő hatótávolság biztosítása annak érdekében, hogy a kipermetezett vegyszer minél nagyobb mértékben érje a kezelni kívánt növényeket.

Az ültetvény permetezők használata során elsősorban az adott ültetvény jellemzőire kell tekintettel lenni. Ezek közül talán a legfontosabbak a sor-, és tőtávolság, a gyümölcsfák és a szőlőtőkék lombozatának térbeli kiterjedése, valamint sűrűsége, illetve a kezelt növények levelének mérete. Az ültetvény permetezők tipikusan különböző teljesítményű ventilátorokkal vannak felszerelve, amelyek a porlasztott permet eloszlatását, növényekre fújását hivatott elvégezni. A legelterjedtebb típust az úgynevezett axiálventilátoros permetezőgépek jelentik.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!