Egyre többen veszik ezt az élelmiszert Magyarországon: ez most sokak kedvence

Egyre többen veszik ezt az élelmiszert Magyarországon: ez most sokak kedvence

Szászi Zoltán
A sütőtök egyre népszerűbb Európa-szerte és Magyarországon is. És bár az amerikai termelők megsínylették a klímaváltozást idén, a magyar sütőtöktermelők szerencsére jó évnek örülhettek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A magyarok, a többi európai és amerikai fogyasztóval egyetemben, imádják az őszi szezonban a sütőtököt, amit édesen, vagy akár sósan, különböző ételekben, vagy akár csak felcikkezve és sütőben megsütve is csemegeként lehet fogyasztani. A sütőtök termelése Európában növekszik, és idehaza sikertörténet az utóbbi években a sütőtök-termelés. Azonban nem minden országban jártak idén jól a gazdák a sütőtökkel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Lengyelország az európai sütőtökbirodalom

Bár a hétköznapokban a sütőtököt az angolszáz Halloweennel azonosítják sokan, az őszi növény népszerűsége Európa minden országában töretlen, és a termelése emelkedőben van. Az Eurostat szerint tavaly az EU éves sütőtök-termése meghaladta az 1 millió tonnát, ami éves szinten 3 százalékos emelkedést mutatott 2022-ben. Ennek egyébként jelentős részét a kimagasló lengyel termés adja ki.

A Tridge is lehozta november elején, hogy az utóbbi években Lengyelország vált az Európai Unió vezető sütötöktermelőjévé. A Eurostat adatai alapján az ország termelése meredeken emelkedett az elmúlt évtizedben, 2014 és 2020 között 1100 hektárról 8900 hektárra ugrott a termőterület. Ezzel a 2014-es 48 ezer tonnáról 2022-re már 400 ezer tonnára emelkedett az ország éves termése. A lengyeleket egyébként a franciák követik, ahol 2022-ben 207 ezer tonnát termeltek, majd a spanyolok, ahol csökkent a termelés, 2022-ben 128 ezer tonna volt. Negyedik helyen pedig a németek vannak, a 2022-es adatok szerint 93 ezer tonna volt az ország termése.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amerikában szenvednek a gazdák

Halloween környékén hihetetlenül népszerű az Egyesült Államokban a sütőtök, azonban a gazdák a klímaváltozás hatásaival küzdenek idén. Az ország vezető termelője Illinois állam, azonban a Euronewsnak nyilatkozó texasi és colorado-i gazdák el vannak keseredve. A klímaváltozás, a forróság és a száraz idő, amit a növény egy darabig még tud tolerálni, az idei szezonban már rendesen betett a termelésnek, főleg az ország nyugati és délnyugati államaiban. Colorado államban idén volt, ahol 20 százalék fölé ment a terméskiesés. Ami itthon is ismerős, az a szárazság. A Sziklás-hegység tövében a colorado-i talajoknak normál esetben bőséges talajvíz-utánpótlást kéne adjon a téli csapadék, azonban a több éves szárazság után a tavalyi hatalmas havak sem tudtak annyi utánpótlást hozni, és a tárolókba sem került elég öntözővíz, hogy kitartson a szezonban.

Texasban régóta az egyik legpocsékabb évet zárták a termelők. Az input költségek emelkedése ugyanis az amerikai mezőgazdaságot is utolérte, és az energiaárak növekedése miatt az elektromos öntözőrendszerek költségei is magasabbak. Ráadásul, sok déli államban az öntözés nem is tudta a forró, száraz idővel tartani a lépést. Azonban nem csak a nyári forróság tett be a sütőtöknek, hanem az is, hogy a szüreti szezonban is meleg volt, a növénynek ugyanis hűvösebb időre van szüksége, hogy ne kezdjen el romlani már szállítás közben. Mindezek tetejébe még gazdasági faktorok is közrejátszanak, amik szintén ismerősek a magyar gazdáknak is: A munkaerő drágulása és az infláció.

Itthon jó éve volt a sütőtöknek

Itthon az októberi szüretre kiderült, hogy szép szezont könyvelhetnek el a magyarországi termelők. A magyarok közt évről évre növekszik a sütőtök népszerűsége, és a hazai gazdák nagyrészt el is tudják látni a keresletet jó minőségű terménnyel. A NAK októberi tájékoztatása szerint, területalapú támogatási adatok alapján körülbelül 1770 hektár a sütőtök termőterülete jelenleg. A magyar sütőtök-nagyhatalom Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, itt több, mint 330 hektáron termesztik a növényt. Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyék ezt követik, ahol 200 hektár felett van a termőterület. A hazai termelés 35-40 ezer tonnát tesz ki.

EZ IS ÉRDEKELHET

Idehaza a nagydobosi az egyik slágerfajta, ez szereti a homokos talajt, a héja szürkés és erőteljes íze van. Őszi hónapokra nagyszerű tápanyag- és ásványianyag-forrás, gazdag kalciumban, mangánban, cinkben, vasban, de jelentős a C-vitamin, karotin, niacin, biotin, A-, B1-, B2-, B6-vitamin, pantoténsav, folsavtartalma, illetve jelentős a réz és foszfor is, amik a finom íz mellett egészséges élelemmé teszik.

A nagydobosi sütőtök egyébként az első, idehaza termesztésbe vont fajta, ami több évtizedre feledébe merült a XX. század második felében. A hazai piacon ezen kívül még lehet találkozni kanadai sütőtökkel is, amit sonkatök néven is hívnak, ez egy hosszúkás fajta. Feltörekvőben van a hokkaido tök is, ami kis, gömb alakú, pirosaskinézetű sütőtök. Amit viszont a köznyelvben gyakran kevernek a sütőtökkel, az a Halloween-tök. Ez a filmekből, médiából, rajzfilmekből ismert, ikonikus, élénk narancssárga tök, amit angolszász országokban töklámpássá (jack-o'-lantern) faragnak ki. Ez alapvetően inkább díszítési célú tökfajta.

EZ IS ÉRDEKELHET

A világon a kínaiak vezetnek

Bár a sütőtök újvilági növény, és az első nyomait a termesztésének Mexikóban találták 7-9 ezer évvel ezelőttről, manapság Kína a világ legnagyobb sütőtök-termelője. A FAO adatbázia, a FAOSTAT legfrissebb adatai 2021-ből származnak, ez alapján Kínában 401 ezer hektáron termesztettek sütőtököt és más tökféléket a termékkategóriában, és az ázsiai ország éves termése 7,4-8,1 millió tonna évente. Ezt India követi, 5,1 millió tonnával, majd Ukrajna és Oroszország, ahol a 2020-as adatok 1,3 és 1,1 millió tonna termést mutattak. Amerikában a hivatalos adatok szerint a sütőtök, a termékkategórián belül a cukkínivel, más tökfélékkel együtt 1,07 millió tonnát adott ki 2021-ben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?