Itt a figyelmeztetés: ezeket a tököket meg ne edd, veszélyesek lehetnek

Itt a figyelmeztetés: ezeket a tököket meg ne edd, veszélyesek lehetnek

agrarszektor.hu
Egyre népszerűbb hazánkban az őszi-téli hónapok nagy kedvence, a sütőtök. A különleges és rendkívül egészséges szuperzöldségből számtalan ételt és italt készíthetünk és a pénztárcánkban sem kell túl mélyre nyúlnunk. Most kiderül, hol terem leginkább hazánkban, mennyibe kerül a piacokon. Illetve, miért ne keverjük össze a sokak által ismert Halloween tökkel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Napjainkban a sütőtök egyre inkább beépült az ősszel, télen rendelkezésre álló zöldségek sorába. Fogyasztása növekszik, egyre több ételreceptben jelenik meg. A sütőtök kifejezéssel azokat a tökféléket illetik Magyarországon, amelyeket főképpen sütve fogyasztanak. A sütőtököket téli töknek is nevezik, ami kapcsolatban áll étkezési célú felhasználásukkal: a sütőtökök hosszú tenyészidejű növények, és teljes (vagyis biológiai, és nem gazdasági) érettségükben takarítják be őket ősszel, eltarthatóságuk miatt pedig télen is alkalmasak fogyasztásra. Ebben az értelemben tehát a sütőtök nem egyetlen tökfaj elnevezése, hanem gyűjtőnév - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyre inkább népszerű őszi csemege, évről évre egyre többet fogyasztunk belőle. A területalapú támogatási adatok szerint 2021-ben Magyarországon mintegy 1500-1700 hektáron termesztették ezt az őszi zöldségfélét. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megyében terem a legtöbb, 300 hektár felett van a termőterülete, de Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Borsod megye sem panaszkodhat, itt is 100 hektár fölötti területen növekszik ez a zöldség. A nagydobosi sütőtök manapság a köznyelvben gyűjtőnévként szerepel, ide sorolnak minden szürke színű tököt, amit fajta múltbeli ismertsége és minősége magyaráz.

  • A sütőtök ára az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatai szerint a vidéki fogyasztói piacokon 300-400 Ft/kg áron vásárolhatók meg.
  • A vidéki nagybani piacokon pedig 150-210 Ft/kg áron szerezhető be.

A sütőtök piacra jutása és a jó minőségű szürke sütőtök felhelyezése a hazai magas minőségű élelmiszerek palettájára nem kis feladat. A sütőtök különleges élettani hatásokkal és ízvilággal rendelkező növény, mely népszerűsítése, és táplálkozásban elfoglalt méltó helyének kivívása csakis együttműködéssel oldható meg. A folyamatosan bővülő piacot ellátni csakis a termelés és értékesítés kiszervezésével lehet, melyhez olyan partnerkapcsolat szükséges, ahol közös a cél, az üzleti lehetőség és az infrastruktúra is, ami biztosítja a dinamikus piacbővülést és a fogyasztók kiszolgálását.

EZ IS ÉRDEKELHET

Most akkor ez a tök, nem az a tök?

Végül, de nem utolsó sorban szót kell ejtenünk a Halloween tökről is, melynek népszerűsége évről évre nő hazánkban, bár ezt nem a zöldség fogyasztása, hanem az angolszász ünnep indokolja. A Halloweenra használt tök héja élénk narancssárga, nagyon mutatós, és igen jól faragható, ezért könnyen lámpást készíthetünk belőle. Többféle tököt is használnak erre a célra, van, amelyik ehető, bár íze jellegtelen, de van olyan is, melynek húsa enyhén mérgező hatású. Ez utóbbi dísztök miatt adott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést.

A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz

- írja honlapján a Nébih.

A tökfélék családjába számos - összesen mintegy 900 - faj tartozik. Köztük vannak a dekorációra használatos dísztökök is, melyek emberi fogyasztásra alkalmatlanok. A bennük található kukurbitacin nevű méreganyagok rendkívül keserűek, hőrezisztensek, fogyasztásuk már kis mennyiségben (néhány falat vagy kiskanál) is olyan tüneteket okoz, mint:

  • gyomorgörcs,
  • hányás,
  • hasmenés,
  • kiszáradás.

Esetenként a kereskedők nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, ezért fontos, hogy a vásárlók meggyőződjenek az étkezési célra vásárolt termék fogyaszthatóságáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?