Gyakran eszel lecsót? Ezt jobb, ha tudod a magyar paprikáról, paradicsomról

Gyakran eszel lecsót? Ezt jobb, ha tudod a magyar paprikáról, paradicsomról

A lecsó szinte elengedhetetlen étele a magyar háztartásoknak, nyáron sokan főznek be nagyobb adaggal és raknak el későbbre is. Habár az utóbbi években folyamatosan emelkedett a paradicsom és a paprika éves átlagára Magyarországon, idén úgy tűnik ez megfordul, hiszen a tavaszi és a nyári árak is csökkentek - tudta meg az Agrárszektor a FruitVeB-től. Kiemelték, az egész Európai Unió, így a hazai piacon is a gyengébb kereslet jellemző idén nyáron, a paradicsom és a paprika árai pedig mostanra elérték a mélypontot, ami még pár hétig augusztusban is tartani fog. Az árak változásában egyébként óriási szerepe van annak, hogy idén a márciustól -júniusig tartó időszakban megnőtt a döntően Spanyolországból származó import mennyisége a megszokotthoz képest az EU-ban, ami túlkínálatot okozott és végül árcsökkenéshez vezetett.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

A lecsó a legtöbb magyar háztartás alapvető étele, főleg ha a nyári időszakról van szó, hiszen amellett, hogy friss és finom, kevés alapanyagból, egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Ahogyan minden élelmiszer, úgy ennek a remek fogásnak is folyamatosan drágultak az alapanyagai az elmúlt években, idén azonban úgy tűnik ez megállt, sőt a tavaszi és a nyári időszakban is csökkent mind a paradicsom, mind pedig a paprika átlagára. Az Agrárszektor a FruitVeB segítségével járt utána többek között annak, hogy alakulnak a termőterületek és termésmennyiségek a két zöldségnél, mennyire van szükség importra, mi a helyzet az árakkal, illetve, mely fajtákat szeretik a legjobban a magyarok.

Magyarországi paradicsom- és paprikahelyzet

Magyarországon több mint 3000 hektáron folyik hajtatott termesztés, ebből 240-250 hektár üvegház és 700 hektár fűtött blokkfólia - tájékoztatta az Agrárszektort a FruitVeB. Paprikaféléket 1100 hektáron termesztünk hajtatásban, étkezési paradicsomot pedig körülbelül 320 hektáron. A teljes magyar szabadföldi paradicsomtermelő terület mérete mindent összevéve 2023-ban 1465 hektár volt, de ebben már az évi 80-110 ezer tonna termést adó ipari paradicsom 1350 hektáros területe is benne van. A szabadföldi paprika területe 1000 hektár alatti, de ebből kevesebb, mint 200 hektár a fehér, 300 hektár a paradicsom alakú és körülbelül ugyanennyi a kápia fajtakörhöz tartozó terület (ezekben az adatokban a fűszerpaprika nem szerepel).

A terméktanács közlése szerint a frisspiac minőségi elvárásainak, tehát a kiskereskedelmi láncok feltételeinek hajtatott növényeink mindegyike képes megfelelni. A termőterület stagnál, vagy kismértékben csökken, de az árualap stabil, illetve évről-évre emelkedik a fajlagos hozamok növekedésének köszönhetően. Az éves mennyiségek hajtatott paradicsomnál 150-160 ezer tonna, a kígyóuborkánál 20-22 ezer tonna, a hajtatott paprikafékénél pedig 135-145 ezer tonna körül alakulnak. Kiemelték, a paradicsomnál jelentős exportnövekedés figyelhető meg, itt csaknem egyharmadával nőtt az utóbbi 5 évben a termelési érték, az export 2023-ban meghaladta a 20 százalékot. Legfőbb célországaink Szlovákia és Csehország, de Romániába és Németországba is jelentős mennyiségeket szállítunk.

Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően már nagy különbség nincs a külföldi és a hazai termesztés technológiai színvonala között. Minőségben eddig is jól álltunk, de az elmúlt pár évben mennyiségben, árualapban is felzárkóztunk a versenytársakhoz, komoly lemaradásunk semmiképp sincs. A közép-kelet európai régióban vezetőnek számítunk, mind a megvalósult fejlesztések számát tekintve, mind a meglévő, modern növényházi termőterületben

- hangsúlyozták lapunknak.

Importra is szükség van

Az Európai Unióba hajtatott zöldségfélék elsősorban Marokkóból, Törökországból, Egyiptomból, Albániából és Észak-Macedóniából érkeznek, folyamatosan növekvő mértékben. A belső uniós piacon Hollandia és Spanyolország a legnagyobb exportőr, jellemzően itteni eredetű árut vásárolnak a hazánkban működő üzletláncok is. Áprilistól-novemberig önellátóak vagyunk, a hagyományos importidőszakban a Magyarországon működő üzletláncoknak is fenti országok a legfőbb beszerzési forrásaik.

Már nem drágul a paprika és a paradicsom, sőt

Az utóbbi években folyamatos volt a paradicsom és a paprika éves átlagárának emelkedése, és ez nem magyar, még csak nem is európai, hanem globális jelenség (példának okáért az észak-afrikai országokban megtermelt áru is egyre drágább). Az idei évben azonban ez a tendencia megfordulni látszik, hiszen mind a tavaszi, mind a nyári árakban csökkenés látható. A márciustól-júniusig tartó időszakban megnőtt a főleg Spanyolországból érkező import áru mennyisége a megszokotthoz képest, ami túlkínálatot okozott, és árcsökkenéshez vezetett. Az idei nyári időszakra azonban az unió teljes piacán a gyengébb kereslet a jellemző.

Ha lecsószezonról akarunk beszélni, akkor elmondható, hogy július végére mind a paradicsom, mind a paprika árai elérték a mélypontot, ami pár hétig fog tartani augusztus hónapban.

Az KSH adatai szerint 2024 júliusában 735 forintba került átlagosan egy kilogramm paradicsom Magyarországon, 2023-ban 793 forintot kellett fizetni érte ugyanekkor. Érdekesség, hogy míg tavaly júniusban kilónként 1000 forintért árulták a paradicsomot itthon, addig idén már csak 881 forintért adták az év hatodik hónapjában. A zöldpaprika (szántóföldi és primőr együtt) kilogrammonként 941 forintba került, tavaly 1040 forintért lehetett megvenni. Tavaly júniusban a paprika is drágább volt, 1370 forintért adtak egy kilót, idén 1280 forintot kértek érte ugyanekkor.

Nem egyszerű a hazai termelők élete

Az előző évek legnagyobb problémája a hajtatott kertészek szempontjából egyértelműen a villamos energia és az inputanyagárak megugrása volt, az infláció pedig elsősorban a munkaerő jelentősen megnövekedett költségében csapódik le az ágazatban - közölte a szervezet lapunkkal. Emellett több tényező is nehezíti a hazai kertészek életét: az egyik a klímaváltozás, ami enyhe teleket, így a kártevők nagyobb nyomását eredményezi, másrészt a nyári hőhullámok ellen csak igen korlátozottan lehet védekezni (leginkább sehogy), ami akár 10-20 százalékos terméskieséshez vezet, még növényházakban is.

Ezeket a fajtákat szeretik a legjobban a magyarok

Hazánkban a hajtatott paprikafajták 65-70 százala TV paprika, 12-16 százaléka a kápia fajtakörbe, 12-14 százaléka pedig a hegyes erős (zöldpaprika) fajtakörbe tartozik, az egyéb típusok aránya 5-7 százalék. Paradicsomnál a bogyós és fürtös típusok dominálnak, arányuk 75-80 százalék, a cherry és koktélparadicsomok pedig 20-25 százalékot képviselnek.

Európai trend, hogy egyre újabb és újabb formájú, ízvilágú és színű paradicsomok jelennek meg a piacon, melyekre a változó fogyasztói igények kielégítése miatt szükség is van

- tudtuk meg a FruitVeB-től.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 17. 13:34