Egyre kevesebb zöldséget és gyümölcsöt visz külföldre Spanyolország

Egyre kevesebb zöldséget és gyümölcsöt visz külföldre Spanyolország

agrarszektor.hu
Ismét csökkent a zöldség-gyümölcs export volumene Spanyolországban. A 2023-as év első félévében 8%-kal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt értékesítettek külföldön a spanyolok, az egy évvel korábbi mennyiséghez képest. A Fepex ágazati szövetség szerint az exportvolumen csökkenése ebben az időszakban elsősorban az időjárás okozta termeléscsökkenésnek köszönhető, míg az értékbeli növekedés főként az önköltségek növekedése miatti áremelkedés következménye volt.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A Fepex legfrissebb hivatalos adatai szerint 2023 első félévében Spanyolország valamivel több mint 7 millió tonna friss gyümölcsöt és zöldséget exportált 10,88 milliárd euró értékben - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ez mennyiségben 8%-os csökkenést, értékben viszont 8%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A 7 millió tonnás volumenből 3,2 millió tonnát tettek ki a zöldségfélék (-2%) és 3,7 milliót tonna gyümölcs (-12%) került külföldi értékesítésre.

Ebben az időszakban a legnagyobb mennyiségben exportált zöldség a paprika (447 ezer tonna) és a fejes saláta (445 ezer tonna) volt, amelyet a paradicsom (394 ezer tonna), az uborka (365 ezer tonna) és a káposzta (355 ezer tonna) követett. A gyümölcsök esetében a narancs (több mint 870 ezer tonna) után a görögdinnye (509 ezer tonna), a szamóca (241 ezer tonna) és a nektarin (166 ezer tonna) következett. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?