Egyre kevesebb zöldséget és gyümölcsöt visz külföldre Spanyolország

Egyre kevesebb zöldséget és gyümölcsöt visz külföldre Spanyolország

agrarszektor.hu
Ismét csökkent a zöldség-gyümölcs export volumene Spanyolországban. A 2023-as év első félévében 8%-kal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt értékesítettek külföldön a spanyolok, az egy évvel korábbi mennyiséghez képest. A Fepex ágazati szövetség szerint az exportvolumen csökkenése ebben az időszakban elsősorban az időjárás okozta termeléscsökkenésnek köszönhető, míg az értékbeli növekedés főként az önköltségek növekedése miatti áremelkedés következménye volt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Fepex legfrissebb hivatalos adatai szerint 2023 első félévében Spanyolország valamivel több mint 7 millió tonna friss gyümölcsöt és zöldséget exportált 10,88 milliárd euró értékben - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ez mennyiségben 8%-os csökkenést, értékben viszont 8%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A 7 millió tonnás volumenből 3,2 millió tonnát tettek ki a zöldségfélék (-2%) és 3,7 milliót tonna gyümölcs (-12%) került külföldi értékesítésre.

Ebben az időszakban a legnagyobb mennyiségben exportált zöldség a paprika (447 ezer tonna) és a fejes saláta (445 ezer tonna) volt, amelyet a paradicsom (394 ezer tonna), az uborka (365 ezer tonna) és a káposzta (355 ezer tonna) követett. A gyümölcsök esetében a narancs (több mint 870 ezer tonna) után a görögdinnye (509 ezer tonna), a szamóca (241 ezer tonna) és a nektarin (166 ezer tonna) következett. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32