Kiszivárgott: váratlan döntést hozhat Fehéroroszország a korábbi importtilalmakról

Kiszivárgott: váratlan döntést hozhat Fehéroroszország a korábbi importtilalmakról

agrarszektor.hu
Lengyel kereskedőcégek és belarusz sajtóforrások egybehangzó véleménye szerint hamarosan helyreállhat a Fehéroroszországba irányuló lengyel almaexport. Egyes közlések szerint a fehérorosz minisztertanács úgy döntött, újból engedélyezi egyes termékcsoportok "ellenséges országokból" - amelyekkel szemben Lukasenka elnök 2022. január 1-jén embargót rendelt el - származó importját.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A belarusz médiában megjelent közlések szerint a fehérorosz minisztertanács olyan döntést hozott, miszerint újból engedélyezi egyes termékcsoportok "ellenséges országokból" származó importját. Az "ellenséges országok" azok az államok, amelyekkel szemben Lukasenka elnök 2022. január 1-jén embargót rendelt el. Külön kérésre a belarusz információforrások megerősítették, hogy az importtilalom eltörlése a lengyel almára is vonatkozik. A mostani enyhítés az alábbi zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozik: alma, körte, cukkini, padlizsán, frisspiaci paprika, saláta, rukkola, mángold és spenót - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Ezt az egyelőre nem hivatalos információt kereskedőcégek és termelői csoportok is megerősítették, hozzátéve, hogy már érdeklődtek is náluk fehérorosz partnerek. Az embargó részleges feloldása azért nem tekinthető biztosnak, mert még nem jelent meg a hivatalos belarusz weboldalakon, ám december végén és január elején az embargó hatályba léptetését is csak a helyi lapokban közölték. Fontos megjegyezni azt is, hogy még a belarusz kormányzat sem rejtette véka alá, illetve nem igyekezett eltitkolni, hogy az embargó komoly élelmiszer-ellátási nehézségeket okozott az országban, olyannyira, hogy a sajtó kérdéseire válaszolva ezt még a hatóságok képviselői is elismerték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 22. 15:32