Hiába van bőven, már nem kell Európának ez a francia gyümölcs: mi változott?

Hiába van bőven, már nem kell Európának ez a francia gyümölcs: mi változott?

agrarszektor.hu
Az Agreste becslései szerint a tavalyinál 7%-kal nagyobb, 1,4 millió tonna körüli almatermés várható Franciaországban. Ez a mennyiség átlagosnak számít, ugyanakkor hiába nem károsították idén a fagyok a francia almát, több helyen lehetnek bajok a gyümölccsel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Agreste 2022. július 1-jén kiadott korai prognózisa szerint a francia almatermés volumene 1, 41 millió tonna körül alakul majd, ami nagyjából megfelel az utóbbi 5 év átlagának, a 2021-ben betakarított mennyiséget pedig 7%-kal múlja felül. Az előrejelzés szerint az Aquitánia és PACA régiók kivételével Franciaország összes főbb almatermesztő körzetében a tavalyinál jobb termést várnak - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A francia almatermés regionális alakulása

PACA (Provence-Alpes- Côte d'Azur) régió: az áprilisi fagyok nem károsították számottevően az itteni gyümölcsösöket, és Provence várhatóan a tavalyinál jobb termést hoz majd. Az Alpok lankáin viszont a gyümölcsök berakódása a vártnál hiányosabb volt, a völgyekben pedig a gyümölcsmérettel lehetnek problémák a magyarországihoz igen hasonló módon. Az Agreste szerint itt elsősorban a rendelkezésre álló öntözővíz mennyisége határozza majd meg a végleges mennyiséget.

A Garonne völgyében a 2021-esnél jobb termést várnak annak ellenére is, hogy a Golden fajtakör elmarad a tavalyitól (ami országos jelenség: a tavalyi 370 ezer tonna helyett idén 320 ezer tonnára becsülik a Golden fajtakör termését). Ezt azonban a Languedoc környéki Granny Smith és Pink ellensúlyozni fogja, itt ráadásul a gyümölcsmérettel sincs probléma.

Pays de la Loire: a júniusi gyenge tisztító hullást követően már látszik, hogy a Golden és a Granny termése elmarad ugyan a tavalyitól, de csapadékhiányból adódó méretprobléma nincs.

Aquitánia: a régióban az áprilisi fagyok hatása markánsabb volt a többi termesztőkörzethez viszonyítva, és május-júniusban erős tisztító hullást figyeltek meg. A termés a 2021-eshez képest várhatóan 10%-kal alacsonyabb lesz, elsősorban a Golden fajtakört érinti a visszaesés.

Limousin: valamivel az átlagos szint alatti termés prognosztizálható.

A Rhone völgyében tavaly a fagy jelentős károkat okozott, idén ez a hatás sokkal mérsékeltebben jelentkezett, így a termelés várhatóan visszatér az átlagos szintre.

A Loire völgyében és a közép-francia régióban az áprilisi fagy a korai fajtáknál jelentős veszteségeket okozott, ennek ellenére közel átlagos termést várnak.

Franciaország főbb almakereskedelmi partnerei

A tavalyi évben az erősödő verseny hatására 21%-kal esett vissza a francia almaexport, ami a legutóbbi 5 év tekintetében már 33%-os csökkenésnek felel meg. Franciaország legnagyobb uniós exportpartnere hagyományosan Spanyolország (34 ezer tonna), de az ide tartó szállítmányok volumene tavaly 23%-kal csökkent. Németország áll a második helyen (28 ezer tonna), de itt is 16%-os visszaeséssel szembesültek tavaly az exportőrök. Jelentős partnerek még Belgium (11 ezer tonna) és Hollandia (18 ezer tonna) de mindkét irányba 30% körüli exportcsökkenés látható. Egyedül az Olaszországba tartó tételek mennyisége nőtt (27%-kal), de a többi partnerhez képest ide eleve kisebb volument szállítanak a derék gallok (7,6 ezer tonna körül), másrészt ez a növekedés valószínűleg átmeneti jellegű, tekintettel arra, hogy az olasz ültetvényeket tavaly fagykárok sújtották. Az Európai Unión kívüli, harmadik országok közül messze Nagy-Britannia a legjelentősebb (78,6 ezer tonna), az Egyesült Arab Emirátusok (8,5 ezer tonna) és Szaúd-Arábia (5,6 ezer tonna) jóval kisebb mennyiségeket rendel, de 2021-ben az ide szállított tételek volumene is kis mértékben (1-3%) csökkent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?