Áramlik ki az alma Ukrajnából: ki nem találnád, hova kerül a gyümölcs

agrarszektor.hu
A háború ellenére is jelentősen nőttek az ukrán szállítások, elsősorban a Közel- és a Távol-Kelet országaiba. Ugyanakkor az Európai Unió felé irányuló szállítások volumene meredeken csökkent, ma már csak Románia és Svédország említhető a jelentősebb vásárlók között.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A közel-keleti országok váltak az ukrán almaexport fő célpontjaivá a 2022-2023-as almaszezonban: még a háború ellenére is 2,5-szörösére nőttek az ebbe a régióba irányuló szállítások. A legfőbb desztináció az Egyesült Arab Emírségek, de jelentős tételek érkeztek Szaúd-Arábiába, Katarba, Irakba, Kuvaitba és Ománba is. Az orosz inváziót követően az ukrán exportőrök képesek voltak új szállítási útvonalak kialakítására, amit az is bizonyít, hogy fellendült az Üzbegisztánba és Malajziába tartó export is. Ugyanakkor az Európai Unió felé irányuló szállítások volumene meredeken csökkent, ma már csak Románia és Svédország említhető a jelentősebb vásárlók között - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?