Áramlik ki az alma Ukrajnából: ki nem találnád, hova kerül a gyümölcs

Áramlik ki az alma Ukrajnából: ki nem találnád, hova kerül a gyümölcs

agrarszektor.hu
A háború ellenére is jelentősen nőttek az ukrán szállítások, elsősorban a Közel- és a Távol-Kelet országaiba. Ugyanakkor az Európai Unió felé irányuló szállítások volumene meredeken csökkent, ma már csak Románia és Svédország említhető a jelentősebb vásárlók között.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A közel-keleti országok váltak az ukrán almaexport fő célpontjaivá a 2022-2023-as almaszezonban: még a háború ellenére is 2,5-szörösére nőttek az ebbe a régióba irányuló szállítások. A legfőbb desztináció az Egyesült Arab Emírségek, de jelentős tételek érkeztek Szaúd-Arábiába, Katarba, Irakba, Kuvaitba és Ománba is. Az orosz inváziót követően az ukrán exportőrök képesek voltak új szállítási útvonalak kialakítására, amit az is bizonyít, hogy fellendült az Üzbegisztánba és Malajziába tartó export is. Ugyanakkor az Európai Unió felé irányuló szállítások volumene meredeken csökkent, ma már csak Románia és Svédország említhető a jelentősebb vásárlók között - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?