Letarolta Európát ez az ukrán élelmiszer: dömpingszerűen áraszt el mindent

Letarolta Európát ez az ukrán élelmiszer: dömpingszerűen áraszt el mindent

agrarszektor.hu
Ukrajna folyamatosan új rekordokat állít fel az almasűrítmény exportjában. A háború sújtotta országban való munkavégzés és a problémás logisztika minden nehézsége ellenére az ukrán almasűrítmény exportőrök megerősítik pozícióikat a világpiacon, a szállítmányok fő célországai továbbra is az Európai Unió és az Egyesült Államok.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 2022/23-as szezon júliustól januárig tartó időszakában az almasűrítmény ukrajnai kivitele elérte a 90 000 tonnát - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ez rekordmennyiség a vizsgált időszakban, ráadásul meghaladja néhány korábbi szezon teljes exportmennyiségét! Ha a következő hónapokban még a kivitel volumene is minimális lesz, akkor is megvannak az előfeltételei annak, hogy Ukrajna történelmi rekordot állítson fel a 2022/23-as szezonban az almasűrítmény exportjában. Ez teljes mértékben megerősíti az elemzők tavaly augusztus elején közzétett, az almasűrítmény piacának tendenciáiról szóló előrejelzését. Már akkor is nyilvánvaló volt, hogy az almasűrítmény világpiaca kezdett kilábalni a COVID-19 világjárvány okozta visszaesésből, valamint az almatermelés jelentős csökkenése várható volt Kínában és az Egyesült Államokban. Emellett a friss fogyasztásra szánt alma piaca Ukrajnában az emigrálás miatt tovább csökkent, valamint a gyümölcsösökben történő feldolgozással kapcsolatos problémák, a munkaerőhiány és az emelkedő energiaköltségek miatt a feldolgozásra szánt alma részesedésének jelentősen növekednie kellett volna.

Az ukrán almasűrítmény fő felvevőpiacai továbbra is az EU és az Amerikai Egyesült Államok maradtak, utóbbi a 2022/23-as szezon július-január közötti időszakban az összes ukrajnai export mintegy 25%-át importálta közvetlenül. Lengyelország továbbra is az első helyen áll a vásárlók között - az Ukrajnából származó almasűrítményt saját feldolgozásra, valamint más uniós országokba és az Amerikai Egyesült Államokba történő reexportra használta fel. Ugyanakkor a várakozásoknak megfelelően az almasűrítmény világpiacának fellendülése és az ukrán export erőteljes növekedése nem jelentette az ipari alma magas ukrajnai árát, amit sok termelő remélt. A feldolgozóknak történő ipari almaellátás őszi csúcspontján az ukrajnai árak 1,80 UAH/kg-ra (0,05 $/kg) estek vissza.

A friss fogyasztásra szánt alma ukrajnai piacának az emigrálás és a háború miatti csökkenése mellett az ipari alma alacsony ára további tényezőként fog hatni az ország almaültetvényeinek gyorsított kivágásában a következő szezonban. Természetesen elsősorban a külföldi piacon legkevésbé népszerű almafajták ültetvényeit fogják kivágni, amelyekre sem az ukrán áruházláncok, sem a más országokból érkező vásárlók nem tartanak igényt. Az ilyen termelők reményei, hogy a jelenlegi szezonban a feldolgozóktól magas árakat kaphatnak, a rekordmennyiségű sűrítményexport ellenére sem váltak valóra, így a gazdáknak ez a kategóriája lesz az első, amelyik a 2023/24-es szezonban kiszáll az almaüzletből.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?