Letarolta Európát ez az ukrán élelmiszer: dömpingszerűen áraszt el mindent

Letarolta Európát ez az ukrán élelmiszer: dömpingszerűen áraszt el mindent

agrarszektor.hu
Ukrajna folyamatosan új rekordokat állít fel az almasűrítmény exportjában. A háború sújtotta országban való munkavégzés és a problémás logisztika minden nehézsége ellenére az ukrán almasűrítmény exportőrök megerősítik pozícióikat a világpiacon, a szállítmányok fő célországai továbbra is az Európai Unió és az Egyesült Államok.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A 2022/23-as szezon júliustól januárig tartó időszakában az almasűrítmény ukrajnai kivitele elérte a 90 000 tonnát - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ez rekordmennyiség a vizsgált időszakban, ráadásul meghaladja néhány korábbi szezon teljes exportmennyiségét! Ha a következő hónapokban még a kivitel volumene is minimális lesz, akkor is megvannak az előfeltételei annak, hogy Ukrajna történelmi rekordot állítson fel a 2022/23-as szezonban az almasűrítmény exportjában. Ez teljes mértékben megerősíti az elemzők tavaly augusztus elején közzétett, az almasűrítmény piacának tendenciáiról szóló előrejelzését. Már akkor is nyilvánvaló volt, hogy az almasűrítmény világpiaca kezdett kilábalni a COVID-19 világjárvány okozta visszaesésből, valamint az almatermelés jelentős csökkenése várható volt Kínában és az Egyesült Államokban. Emellett a friss fogyasztásra szánt alma piaca Ukrajnában az emigrálás miatt tovább csökkent, valamint a gyümölcsösökben történő feldolgozással kapcsolatos problémák, a munkaerőhiány és az emelkedő energiaköltségek miatt a feldolgozásra szánt alma részesedésének jelentősen növekednie kellett volna.

Az ukrán almasűrítmény fő felvevőpiacai továbbra is az EU és az Amerikai Egyesült Államok maradtak, utóbbi a 2022/23-as szezon július-január közötti időszakban az összes ukrajnai export mintegy 25%-át importálta közvetlenül. Lengyelország továbbra is az első helyen áll a vásárlók között - az Ukrajnából származó almasűrítményt saját feldolgozásra, valamint más uniós országokba és az Amerikai Egyesült Államokba történő reexportra használta fel. Ugyanakkor a várakozásoknak megfelelően az almasűrítmény világpiacának fellendülése és az ukrán export erőteljes növekedése nem jelentette az ipari alma magas ukrajnai árát, amit sok termelő remélt. A feldolgozóknak történő ipari almaellátás őszi csúcspontján az ukrajnai árak 1,80 UAH/kg-ra (0,05 $/kg) estek vissza.

A friss fogyasztásra szánt alma ukrajnai piacának az emigrálás és a háború miatti csökkenése mellett az ipari alma alacsony ára további tényezőként fog hatni az ország almaültetvényeinek gyorsított kivágásában a következő szezonban. Természetesen elsősorban a külföldi piacon legkevésbé népszerű almafajták ültetvényeit fogják kivágni, amelyekre sem az ukrán áruházláncok, sem a más országokból érkező vásárlók nem tartanak igényt. Az ilyen termelők reményei, hogy a jelenlegi szezonban a feldolgozóktól magas árakat kaphatnak, a rekordmennyiségű sűrítményexport ellenére sem váltak valóra, így a gazdáknak ez a kategóriája lesz az első, amelyik a 2023/24-es szezonban kiszáll az almaüzletből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?