Súlyos kérdés: lesz elég alma tavasszal Lengyelországban?

Súlyos kérdés: lesz elég alma tavasszal Lengyelországban?

agrarszektor.hu
A tavalyinál kisebb idei európai almatermés visszatükröződik a gyümölcs felvásárlási árában Lengyelországban, de az előző évinél nagyobb a tárolási hajlandóság a helyi termelőknél. Bizonytalanságot jelent ugyanakkor, hogy a folyamatosan bővülő exportcélpontok között Egyiptom helyzete idén sem tűnik rózsásnak, Belarusz fogadókészsége is kérdéses, valamint Közép-Ázsia egyes országai is politikai okokból mellőzhetik a lengyel alma vásárlását.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Kifejezetten nehéz év volt a tavalyi, 2022/2023-as szezon a lengyel almatermesztők számára, még úgy is, hogy a rekordtermés ellenére sem zuhantak be az árak a 2021/22-es idény árai alá. Ráadásul a lengyel almaexportot is több csapás érte: kiesett a legnagyobb felvásárló Egyiptom, és az orosz-ukrán háború miatt Belarusz felé sem volt egyszerű a szállítás, míg az ipari alma ágazatban továbbra is egészségtelen versenyelőnnyel bírtak a feldolgozók - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az idei, 2023/2024-es almaszezon új reményeket kínált: már az augusztus elején nyilvánosságra hozott WAPA prognózisból is látszott, hogy az idei európai almatermés jelentősen, 7%-kal el fog maradni az előző évitől, és az Unió termése 11 millió tonna alá csökken. A Lengyelországban kedvelt étkezési alma árak ennek megfelelően emelkedtek: a 70+-os Gala október végén 40%-kal, a Golden 50%-kal, a Red Jonaprince pedig szintén 40%-kal lett drágább, mint 2022-ben. Globális szinten jelentősen megnőtt az almalésűrítmény iránti kereslet, ami az ipari alma árát is a magasba tornászta.

Ilyenkor szokott felmerülni az a kérdés, hogy ennyire magas árak mellett ki az, aki raktároz, azaz lesz-e elegendő alma a tavaszi időszakban? Ez Lengyelországban egy minden évben felmerülő kérdés, és mindig vannak olyan elemzők, akik szeretik kongatni a vészharangokat. Idén is folyamatosan vita tárgya, hogy a kisebb termés és a meglóduló ipari felvásárlás miatt el fog fogyni az alma a tárolókból.

Úgy tűnik azonban, hogy a tárolókkal rendelkező gazdák körében az idei évben a tavalyinál nagyobb az árutartási hajlam. Ennek magyarázata, hogy az energiaválsággal terhelt 2022-es évben sokan nem merték bevállalni a ki tudja, meddig emelkedő tárolási költségeket, idén azonban a többség úgy gondolja, hogy az energiaár-pániknak nagyobb volt a füstje, mint a lángja. További bizonytalanságot jelent ugyanakkor, hogy a folyamatosan bővülő exportcélpontok között Egyiptom helyzete idén sem tűnik rózsásnak, Belarusz fogadókészsége is kérdéses, valamint Közép-Ázsia egyes országai is politikai okokból mellőzhetik a lengyel alma vásárlását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?