Fontos döntést hozott Fehéroroszország: ez egész Európát érinti

Fontos döntést hozott Fehéroroszország: ez egész Európát érinti

agrarszektor.hu
Jó hír nem csak a lengyeleknek, de az egész európai almaágazatnak: április 1. és június 30. között Belarusz ismét fogadhat almát. A fehérorosz hatóságok továbbra is embargót tartanak fenn az Európai Unió tagállamaival szemben, ám egyes termékek kivételnek számítanak, így több zöldségféle és gyümölcs is, mivel az országban súlyos hiány alakult ki. 

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A lengyel növényegészségügyi hatóság (PIRIN) tájékoztatása szerint az április 1. és június 30. közötti 3 hónapos időszakban ismét lehetséges a szomszédos Belarusz felé irányuló almaexport - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A fehérorosz hatóságok továbbra is embargót tartanak fenn az Európai Unió tagállamaival szemben, ám egyes termékek kivételnek számítanak, így több zöldségféle és gyümölcs is, mivel az országban súlyos hiány alakult ki. A lengyel almaexport elől tehát elhárultak a jogi, szankciós jellegű akadályok, egyelőre azonban kérdés, hogy a határátkeléssel kapcsolatos technikai problémák hogyan oldódnak majd meg. A rekordközeli almatermés piaci levezetésével küzdő Lengyelország számára létfontosságú a keleti irányú export, amelynek legalább ideiglenes újraindulása enyhülést hozhat a telített uniós almapiacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03