Valami beindult a lengyel almatermelőknél: meglepő hírek jöttek

Valami beindult a lengyel almatermelőknél: meglepő hírek jöttek

agrarszektor.hu
Számos tényező utal arra, hogy az ipari alma kereslete és ára 2023 őszén a gyümölcstermesztők szempontjából kedvezően alakulhat Lengyelországban. A kérdés az, hogy milyen lesz a feldolgozók piaci magatartása a jelenleg kialakult helyzetben. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Azt még a Lengyel Mezőgazdasági Minisztérium sem tagadja, hogy az országban az almafeldolgozást külföldi vállalatok uralják, akik a bőséges kínálatnak vagy annak köszönhetően, hogy termelési költségeiket a gyümölcsök árában tudják kompenzálni, hatalmas profitot tudnak termelni. Számos tényező utal arra, hogy az ipari alma kereslete és ára 2023 őszén a gyümölcstermesztők szempontjából kedvezően alakulhat. A kérdés az, hogy milyen lesz a feldolgozók piaci magatartása a jelenleg kialakult helyzetben - írja a FruitVeB a Sad24 szakportál alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kínai almatermés mennyiségi változásának példája jól mutatja, mennyire változatosan lehet alakítani az ipari alma felvásárlási árát és a feldolgozási szezon menetét Lengyelországban. A lengyel piac feltételeit diktáló külföldi vállalatok ezt szabadon megtehetik, tekintet nélkül a világpiaci helyzet alakulására. Ezt már többször látták és számos adat is bizonyítja ezt a tézist. A 2018-as évben egyértelmű, radikális terméscsökkenést látnak, ami a kínai sűrítmény kínálatát is befolyásolta a globális piacokon. Korábban előfordult, hogy felvásárlási árak rekord alacsonyak voltak: volt, hogy a 0,08 PLN/kg (7 Ft/kg) szintre csökkentek. Ekkoriban a felvásárlási árakat árakat állítólag csak a hazai nyersanyag helyi, rekord bőséges kínálata alakította, hiszen Lengyelországban 4,81 millió tonnás rekordközeli termést takarítottak be:

Két rekordprofitot hozó év - mi a közös bennük?

A fentiekhez hasonló volt a helyzet a 2022/2023-as szezonban is. A sűrítmény (AJC) beszűkült globális kínálata megemelte a lengyel termék árát, ráadásul az exportunk is nagyobb volt. A 2023-as év januárja óta átlagosan körülbelül 1,50 euró/kg (6,64 PLN/kg; 567 Ft/kg). Ennek ellenére a léalma felvásárlási ára a legnagyobb szállítások időszakában, azaz egész október és november folyamán 0,32 és 0,35 PLN/kg (27-30 Ft/kg) között mozgott. 2018-ban 0,12 PLN/kg (10 Ft/kg) fizettek a feldolgozóüzemek a léalma kilogrammjáért, ez pedig a sűrítmény kilogrammonkénti kb. 1,00 eurós költségének töredékét jelenti. Hasonló volt a helyzet idén ősszel is. A feldolgozóipar nyeresége mind 2018 ősze után, mind 2022 ősze után rekordmagas volt. Az első esetben, 2018-ban ez a rekordprofit a lengyel gyümölcstermesztők által szinte ingyenesen biztosított nyersanyagból adódott. A tavalyi, 2022/2023-as szezonban a rekordprofit forrása a magasabb termelési költségek mellett alkalmazott alacsonyabb felvásárlási ár volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

 

A 2023/2024-es szezon alakulásáról

A szezon elején a 2023-as kínai almatermést körülbelül 37 millió tonnára becsülik, ami jó 4 millió tonnával kevesebb, mint a szezon előtt kiadott 41 millió tonna körüli prognózisok számai. Ezért ismét minden arra utal, hogy az almasűrítmény ára a világon stabilan magas szinten marad, ami pedig a lengyel AJC gyorsabb és előnyösebb külföldi értékesítését jelzi előre. Az elmúlt néhány évben a hazai termelés mintegy fele feldolgozásra került. Feltételezve a 4 millió tonna körüli termelést, ennek a fele nem olyan mennyiség, amelyet az ország feldolgozó üzemei ne tudnak feldolgozni (körülbelül 2-2,5 millió tonnára van beállítva a feldolgozó kapacitás). Ezért ha a feldolgozóipar szereplői túlságosan nagy kínálatról beszélnek, azt a „mese habbal” kategóriába lehet helyezni. Fontos kérdés, hogyan alakul az Ukrajnából importált almasűrítmény mennyisége.

Ez a jelenség ugyanis igen jelentős negatív hatással lehet a piacra, ahogy azt 2022 őszén tapasztaltuk. Az ukránok azonban az utóbbi időben egyre több sűrítményt exportálnak a célpiacaikra közvetlenül, ami előnyös a lengyel gyümölcstermesztők számára. Közvetlenül a szezon kezdete előtt érdemes szem előtt tartani még egy nagyon fontos szempontot, ez pedig a gázárak alakulásának kérdése. Ma, azaz augusztus végén 1 megawattóra gáz kb. 28 euróba (124 zloty, 10600 Ft/MWh) kerül a határidős szerződésekben, ami kevesebb, mint az ukrajnai háború kitörése előtt. Idén ősszel tehát a feldolgozóipar nem fog tudni a gázárakból eredő magas termelési költségekre hivatkozni, mivel az árak átlagosan ötödére csökkentek az előző évhez képest. Az alapanyag-beszállítás és a feldolgozás csúcspontja szeptember második felében kezdődik. A tapasztalatokk szerint a lengyel piac kiszámíthatatlansága nem teszi lehetővé a piaci helyzet megbízható előrejelzését még másfél hónapos távlatban sem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?