Durva, ami ezzel a gyümölccsel történik: tényleg elfogyhat a hazai alapanyag?

Durva, ami ezzel a gyümölccsel történik: tényleg elfogyhat a hazai alapanyag?

agrarszektor.hu
Az előző évi nettó 40-42 Ft/kg - tavalyi árfolyamon számítva 0,10 €/kg - körüli szezonátlagárral szemben csalódást kelt termelői körökben a léalma jelenlegi 38-40 Ft/kg-os induló ára, melyet e hét közepén az egyik hazai léüzem hirdetett meg. Feszültséget kelt ez az árszínvonal még akkor is, ha tudjuk, hogy nyitó árakról van szó, olyan korai kezdeti almatételekre vonatkozóan, melyek a szezonátlagnál rosszabb kihozatal mellett dolgozhatók fel, így valószínűsíthető, hogy a termelői árak a szezon érdemi kezdetén feljebb lépnek. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A FruitVeB részletes piaci és árprognózist jövőhét közepén tesz közé, elöljáróban azonban elmondható, hogy a jelenleg rendelkezésre álló - és az augusztus 3-i WAPA/Prognosfruit konferencián elhangzott - mértékadó információk szerint 0,11-0,13 €/kg léalma-árakra számítunk, ami - jelenlegi árfolyam mellett is - megfelel a tavalyi 40-42 Ft/kg-os szezonátlagárnál 10-20%-kal magasabb áraknak. Az input anyagok és az energia árának drasztikus növekedése, valamint a munkabérek folyamatos emelkedése csak 2020 és 2022 között, két év leforgása alatt mintegy 50%-kal növelte az almatermelés költségeit. Ezt az extrém költségemelkedést már a tavalyi léalma-árak sem kompenzálták, így az előző évinél is alacsonyabb áron almát beszállítani, irreális elvárás a feldolgozó üzemek részéről. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Hangsúlyozandó, hogy a mostani léalma árak vonatkozásában nem a termelés idei jövedelmezőségéről vagy a léüzemek ez évi alapanyag-ellátásáról beszélünk. Valószínűsíthető ugyanis, hogy a szüreti és bevételi kényszer miatt a termelők 2023-ban ezen az áron is beszállítják az almát a léüzemekbe. Ez azonban semmiképpen nem segíti az iparág közép és hosszú távú fenntarthatóságát. A legfőbb kérdés az, hogy most, amikor az előző négy évvel ellentétben végre egy normál-jó termést szüretelhetünk, elérnek-e a termelők olyan árat, ami visszaadja a termelésbe vetett hitet, javítja a termelői kedvet, fejlesztésre ösztönöz, és megadja-e az esélyt arra, hogy hosszú távon is legyen a hazai léüzemeknek elegendő alapanyag. A jelenlegi nyitó árak ezt a célt biztosan nem szolgálják, mert azt a termelői hangulatot erősítik, ami a léalma-termelés mihamarabbi befejezésére ösztönöz. Mindez azonban már 2-4 éves távlatban oda vezethet, hogy vészesen lecsökken és visszafordíthatatlanul elfogy a léüzemek „alól” a hazai alapanyag. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?