Valami nem stimmel a lengyeleknél: meglepő hírek érkeztek az almatermésről

Valami nem stimmel a lengyeleknél: meglepő hírek érkeztek az almatermésről

agrarszektor.hu
Csökkentették felvásárlási áraikat a feldolgozók (Lengyelország: esett az ipari alma felvásárlási ára), ami némiképp váratlanul egy folyamatosan dráguló trendet szakított meg. Azóta az árak mérséklődése folytatódott, és a 9% körüli esés arra késztette a termelőket, hogy elhalasszák mostanra tervezett beszállításaikat. A felvásárlási átlagárak jelenleg a 0,455-05 PLN/kg (36,6-40 Ft/kg) sávba esnek, ami nagyjából megegyezik a tavaly ilyenkor tapasztalt árakkal, csakhogy akkor még a termelési (és pláne a tárolási) költségek alacsonyabbak voltak. A helyzet abban is különbözik a tavalyitól, hogy egy évvel korábban az elmúlt hetekben látott emelkedő trend nem torpant meg.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Szakértők szerint azonban ez csak egy pillanatnyi megtorpanás, és hamarosan az árszint 0,6 PLN/kg (48 Ft/kg) közelébe történő korrekciója következik majd be, mivel egyrészt az utóbbi napokban számottevő mértékben csökkent az üzemekbe beszállított mennyiség, másrészt a nemzetközi piacokon nem látszik olyan akadály, amely a lengyel almalé-koncentrátum iránti óriási igényt jelentősen fékezné. (Az Egyesült Államokban nincs elég narancslé, és az alma a legkézenfekvőbb helyettesítő termék, márpedig olcsó kínai sűrítményre a tavalyinál csaknem 10 millió tonnával kisebb kínai termés miatt kevés az esély) - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kedvező fejlemények az étkezési alma piacán

További kedvező piaci fejlemény a termelők szempontjából, hogy december óta jelentősen nő a kereslet az étkezési almára is, ráadásul ez az igény nem csak a hagyományosan jól exportálható fajtákra vonatkozik (Golden Delicious, Gala), hanem a Ligol és az Idared is sokkal keresettebb a szokásosnál. Egyedül a lengyel ültetvények új királya, a Red Jonaprince szerepel a szokásosnál gyengébben. Az elsőre furcsának tűnő jelenség hátterében valószínűleg az áll, hogy a termelők igen nagy számban döntöttek úgy még a betakarítást követően (november-december során), hogy nem kockáztatják meg a minden bizonnyal költséges tárolást, hanem azonnal a feldolgozókba vitték a gyümölcsöt. Ennek hatására a most rendelkezésre álló étkezésialma-készletek a szokásosnál jóval alacsonyabbak a rekordtermés ellenére is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A lengyel szaksajtó leleményével élve “ez nem több, mint egy kanálka méz egy hordó kátrányban” az ágazat egészét és az elmúlt évek fejleményeit tekintve, amelyek valóban nem örvendetesek. A termelési és tárolási költségek brutális emelkedésével a fő piacok (Belarusz, és azon keresztül Oroszország) elvesztése párosult, így várhatóan a nehéz helyzetbe került szektor számára a következő évek sem bizonyulnak fáklyás menetnek. Bár az egyiptomi almaexport a korábbi, kissé érthetetlen adminisztratív akadályoktól megszabadulni látszik, és úgy néz ki, hamarosan visszatér a szokott medrébe, egyelőre még mindig nem vesz fel annyi árut, mint korábban - és nincs olyan ország, amely annyit vásárolna a lengyelektől, mint a belaruszok és az oroszok a 2014 előtti időszakban. A lengyel almát vásárló országok köre elsősorban közel-keleti és közép-ázsiai országokkal bővül, ám egyelőre ezek nem bejáratott piacok, pár száz tonnás tételben rendeltek csak a rendelkezésre álló adatok szerint.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31