Beüthet a narancshiány Amerikában: ki nem találnád, mivel helyettesítenék

Beüthet a narancshiány Amerikában: ki nem találnád, mivel helyettesítenék

agrarszektor.hu
A rekordalacsony amerikai narancstermés magasabb árakat eredményezett, a helyettesítő termék pedig az almalé. Lengyelországnak tehát jó kilátásokkal kecsegtet az amerikai almasűrítmény-piac.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az USDA legfrissebb előrejelzése szerint az idei narancstermés 2,5 millió tonna körül alakul majd, ami csaknem 700 ezer tonnával, 22%-kal kisebb a tavalyinál, egyben 56 éves negatív rekordnak számít - írja FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A floridai termést egyrészt a szeptemberi Ian hurrikán, másrészt az apró, bezöldülő gyümölcsöket eredményező súlyos baktériumos betegség, a Psyllidae családba tartozó ázsiai citrus-levélbolha (Diaphorina citri) vektor által terjesztett narancszöldülés (citrus greening, sárga sárkánykór vagy huanglongbing) tizedeli. Az egyre apadó készletekre a piac határozott drágulással, a narancslé árának duplázódásával reagált (a tavalyi 1,4-ről 2,6 dollárra emelkedett egy font narancslé ára). Bármilyen furcsa is látni ezt a világ egyik leggazdagabb országában, de ez a lakosság jelentős részének már túl drága.

Itt jön a képbe a behozatal, illetve a helyettesítő termékek köre. Elsőként a brazil narancslé (Brazília a világ legnagyobb narancslé-exportőre) kerül képbe, és valóban, az amerikai behozatal az előző hónapokban csaknem 60%-kal nőtt is, ez azonban még nem pótolja a kieső mennyiséget. A másik megoldás a tipikus amerikai reggeli nélkülözhetetlen elemének helyettesítése, ehhez a legkézenfekvőbb megoldás az almalé, amiből viszont az Egyesült Államok nem termel eleget. Nem csoda, hogy az USDA adatai szerint a múlt héten 1 millió liter almalé-koncentrátum (AJC) érkezett Lengyelországból, az azt megelőző héten pedig 1,9 millió liter. Ez csak februárban 3000 tonnás amerikai exportot jelent, ami nagyon jó hír a lengyel almapiac, közvetve pedig a túltermeléssel küzdő európai almapiac számára egyaránt. Lengyelország 2021-es Egyesült Államokba irányuló AJC-exportja 12,5 ezer tonna volt, ami 2022-ben megduplázódott, és 25 ezer tonna körül alakult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13