Ömlik az import alma az országba, pedig most van hazai is: mi folyik itt?

Ömlik az import alma az országba, pedig most van hazai is: mi folyik itt?

agrarszektor.hu
Az alma az egyik legismertebb és legkedveltebb gyümölcsök egyike, és ez így van Magyarországon is. Sokszor hallhattuk már, hogy „almás” nemzet vagyunk, az elmúlt idők kihívásai azonban feladták a leckét a termelőknek. A lengyel alma már-már fogalom, ám ott is bőven kijutottak a gondokból, hiszen kiesett a legnagyobb felvásárló, Egyiptom, és az orosz-ukrán háború miatt Belarusz felé sem volt egyszerű a szállítás, míg az ipari alma ágazatban továbbra is egészségtelen versenyelőnnyel bírtak a feldolgozók. De hogy pontosan milyen évet zárt a többi gazdálkodó, köztük a magyarok is, az az alábbi cikkből kiderül.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Világ Alma és Körte Szövetségének (WAPA) adatai szerint az EU almatermése 3,27 százalékkal 11,41 millió tonnára csökken 2023-ban az egy évvel korábbihoz képest. Ez elsősorban a lengyelországi terméskiesésből adódik, ahol 11 százalékkal kevesebb, 3,99 millió tonnára mérséklődik a betakarított alma mennyisége. Németországban 11 százalékkal marad el (952 ezer tonna) a termés volumene 2023-ban az egy évvel korábbitól. Olaszország az előző évihez hasonló mennyiségű (2,10 millió tonna) almát takaríthat be 2023-ban. Franciaországban viszont az alma termése 8 százalékkal 1,5 millió tonnára emelkedhet - írja az AKI friss kiadványában.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vegyesen fest a helyzet Magyarországon

Az Európai Bizottság decemberi adatai szerint a négy fő almatermesztő ország - Lengyelország, Olaszország, Franciaország, Németország - átlagában az alma nettó termelői ára 2023 novemberében 14 százalékkal haladta meg 2022 azonos hónapjának (79 eurócent/kilogramm) árát és mintegy 28 százalékkal volt magasabb (90 eurócent/kilogramm) az előző öt év azonos időszakának átlagához (70 eurócent/ kilogramm) képest.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az árak is megemelkedtek

A Budapesti Nagybani Piacon az alma termelői ára 11 százalékkal 333 forint/kilogrammra emelkedett 2023 első 50 hetében az előző évihez képest. A 2023. évi betakarítású almafajták közül a Jonathan termelői ára 13 százalékkal (287 forint/kilogramm), az Idaredé 16 százalékkal (311 forint/kilogramm), a Goldené pedig 24 százalékkal (366 forint/kilogramm) növekedett 2023. szeptember és december között az előző év azonos időszakának átlagárához képest. Az ipari alma felvásárlási átlagára a 2023-as betakarítási szezonban (augusztus-november) 48,6 ezer forint/tonna volt, ami 6 százalékkal magasabb 2022 hasonló időszakának átlagárához képest

- írja az AKI.

Ahogyan korábban az Agrárszektor is beszámolt róla, az EastFruit elemzői szerint az almalésűrítmény világpiaci ára tovább emelkedik, ami arra ösztönzi a feldolgozókat, hogy emeljék az ipari alma felvásárlási árát. Ez azonban az alacsony és közepes minőségű almából egyre nagyobb hiányt okoz a kelet-európai piacokon. Ha pedig az almalésűrítmény piacán a helyzet tovább forrósodik, akkor az étkezési alma árának emelkedése is felgyorsulhat. Ez rendszerint egybeesik a hosszú távú tárolásra nem alkalmas alma forgalmazási időszakának végével, ami csökkenteni fogja a kínálatot az almapiac alacsonyabb árszegmensében. Ez azt is jelenti, hogy a feldolgozóknak már csak a válogatást követően a frisspiaci forgalmazásra nem való almákat szállítják be, ami azt jelenti, hogy az ipari szegmensben igen drasztikusan fog visszaesni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?