Csúnyán megdrágulhat az alma, ha ez tovább folytatódik

Csúnyán megdrágulhat az alma, ha ez tovább folytatódik

agrarszektor.hu
Még az augusztusban közölt FAO-elemzésben valószínűsítettnél is nagyobb ütemben emelkedett a léalma ára, de mi várható a továbbiakban? Az EastFruit elemzői szerint az almalésűrítmény világpiaci ára tovább emelkedik, ami arra ösztönzi a feldolgozókat, hogy emeljék az ipari alma felvásárlási árát. Ez azonban az alacsony és közepes minőségű almából egyre nagyobb hiányt okoz a kelet-európai piacokon

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Andrij Jarmak, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közgazdásza szerint az almalésűrítmény globális piaca még messze van a túlfűtöttségtől és a telítettségtől. Az árak ilyen gyors emelkedése azonban azt eredményezheti, hogy már 2024-ben a gyümölcslevek és gyümölcslé-tartalmú italok gyártói elkezdik keresni az almalé-koncentrátum részleges helyettesíthetőségének módozatait. Idén még egy ilyen helyettesítés rendkívül nehezen fog megvalósulni, mert egyszerűen nincsenek olcsó, tömeggyártásból elérhető alternatívák - a narancslésűrítmény a világ narancstermelésének erőteljes visszaesése miatt most is példátlanul drága - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Augusztusban a FAO szakértői az ipari alma és az almasűrítmény árának folyamatos emelkedését prognosztizálták, ám mostanra kiderült, hogy még a piaci szereplők várakozásainál is valamivel magasabb a növekedés mértéke. Érdekes megjegyezni, hogy Lengyelországban az ipari alma ára már meghaladta a kilogrammonkénti 20 dollárcentes lélektani küszöböt (0,8 PLN/kg, 70 Ft/kg). Ugyanakkor a friss piacra szánt alma nagykereskedelmi ára a nem exportfajták esetében csak kétszer olyan drága, mint a léalmáé, pedig jellemzően az ipari alma és a friss piacra szánt alma közötti árarány 1:5-1:10 között mozog.

November elején az ipari alma felvásárlási ára Ukrajnában és Moldovában észrevehetően alacsonyabb, Ausztriában és Németországban pedig még magasabb, mint Lengyelországban. Ennek eredményeképpen Ukrajna ma már nemcsak a friss piacra szánt kiváló minőségű almát exportálja, hanem meglehetősen nagy mennyiségű ipari almát is. A legtöbb Ukrajnából származó, feldolgozásra váró almát az osztrák piacra küldik. Ukrajnában a beszállítók november elején akár 16-18 amerikai centet is kaphatnak kilogrammonként, feltéve, hogy nagy mennyiségről van szó, ami a gyakorlatban 100 tonna feletti mennyiséget jelent. Kisebb tételek esetében a felvásárlók által kínált árak lényegesen alacsonyabbak. Az ipari alma és a friss piacra szánt alma közötti árarány jelenleg Ukrajnában is megegyezik azzal, ami a lengyel piacra jellemző.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?