Egyre több az ukrán almasűrítményt szállító kamion a lengyel feldolgozóknál

Egyre több az ukrán almasűrítményt szállító kamion a lengyel feldolgozóknál

agrarszektor.hu
Az október elején bekövetkezett enyhe visszaesést követően a szüret csúcsán ismét emelkedett a léalma felvásárlási átlagára Lengyelországban. Ugyanakkor most nem kígyóznak almával megrakott kamionsorok a a lengyel feldolgozóüzemek kapui előtt - sokkal gyakoribb látvány az ukrán sűrítményt szállító jármű. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Úgy tűnik, az idei szezonban valóra válnak a lengyel almatermesztők elvárásai és előrejelzései a keresleti piacról: mivel a kínálat alulmúlja a feldolgozóipari igényt, további áremelkedés történt a felvásárlási árakban. Az előző hét elején még a 0,61-0,64 PLN/kg (52-55 Ft/kg) közötti árak domináltak, de a hét végére már a 0,65-0,67 PLN/kg (56-57 Ft/kg) közötti sávban is történtek felvásárlások - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Termelői megfigyelések szerint annak ellenére, hogy az október közepe mindig is a beszállítási csúcsot jelentette, most nem kígyóznak almával megrakott kamionsorok a feldolgozóüzemek kapui előtt - sokkal gyakoribb látvány az ukrán sűrítményt szállító jármű. A mostani helyzet leginkább a 2007-es vagy 2017-es év alakulására hasonlít, amikor extrém fagykárok tizedelték meg a lengyel almatermést. Az idei évben nem a fagyok, hanem a nem megfelelően vagy hiányosan növényvédett, majd magukra hagyott ültetvények okozzák az ellátási hiányt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 24. 12:38