Egyre több az ukrán almasűrítményt szállító kamion a lengyel feldolgozóknál

Egyre több az ukrán almasűrítményt szállító kamion a lengyel feldolgozóknál

agrarszektor.hu
Az október elején bekövetkezett enyhe visszaesést követően a szüret csúcsán ismét emelkedett a léalma felvásárlási átlagára Lengyelországban. Ugyanakkor most nem kígyóznak almával megrakott kamionsorok a a lengyel feldolgozóüzemek kapui előtt - sokkal gyakoribb látvány az ukrán sűrítményt szállító jármű. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Úgy tűnik, az idei szezonban valóra válnak a lengyel almatermesztők elvárásai és előrejelzései a keresleti piacról: mivel a kínálat alulmúlja a feldolgozóipari igényt, további áremelkedés történt a felvásárlási árakban. Az előző hét elején még a 0,61-0,64 PLN/kg (52-55 Ft/kg) közötti árak domináltak, de a hét végére már a 0,65-0,67 PLN/kg (56-57 Ft/kg) közötti sávban is történtek felvásárlások - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Termelői megfigyelések szerint annak ellenére, hogy az október közepe mindig is a beszállítási csúcsot jelentette, most nem kígyóznak almával megrakott kamionsorok a feldolgozóüzemek kapui előtt - sokkal gyakoribb látvány az ukrán sűrítményt szállító jármű. A mostani helyzet leginkább a 2007-es vagy 2017-es év alakulására hasonlít, amikor extrém fagykárok tizedelték meg a lengyel almatermést. Az idei évben nem a fagyok, hanem a nem megfelelően vagy hiányosan növényvédett, majd magukra hagyott ültetvények okozzák az ellátási hiányt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?