Megőrülnek külföldön ezért a magyar zöldségért: itthon alig marad belőle
A Magyarországon megtermelt 11 ezer tonna tormából csaknem 10 ezer exportra kerül.
A gyömbér a gyömbérfélék családjába tartozó növényfaj, fűszer- és gyógynövény. Kínában már Kr. e. több évszázaddal használták, még Marco Polo is említi könyvében.
A gyömbér felhasználása és gyógyhatása A gyömbér cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt is tartalmaz. Gyökértörzse szolgáltatja a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert. Aromáját illóolaja, ízét pedig gingeroltartalma okozza. A gyömbért kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. Vágva, őrölve, egyes helyeken kandírozva is árusítják. Gyökérgumóját nyersen is felhasználják, de ilyenkor előbb meg kell hámozni. Használható levesekhez, húsokhoz, teához, kekszekhez, pálinkához, forralt borhoz és még sok minden máshoz, mézzel és fokhagymával fogyasztva pedig igazi immunerősítő-és vitaminbomba. Érdemes is fogyasztani, hiszen a gyömbér serkenti a vérkeringést, így stabilizálja a vércukorszintet is, továbbá pozitív hatásainak köszönhetően a szervezetünk jobban fel tudja szívni a tápanyagokat és ásványi anyagokat, így több energiánk lesz. Az izomregenerációban is segíthet, mivel annak köszönhetően, hogy serkenti a vérkeringést, még az izomlázat is képes enyhíteni. A fáradt izmok gyorsabban és hatékonyabban kapják meg a szükséges tápanyagokat, így jelentősen lecsökken a regenerálódási idő, azaz előbb tudunk ismét sportolni. Ha főzés során használunk gyömbért, esetleg étkezés előtt gyömbérteát iszunk, akkor serkentjük a hasnyálmirigy működését, aminek köszönhetően sokkal hatékonyabban fog működni az emésztésünk és maga a zsírégetés is. A gyömbérben megtalálható anyagoknak köszönhetően pedig nem víz lebontásával csökkentjük a testsúlyunkat, hanem zsírégetéssel.
A gyömbér termesztése otthon
A gyömbért könnyen lehet cserépben is nevelni, tehát a hidegebb éghajlatokon bent is lehet gyömbért termeszteni. Lehetőleg olyan rizómákat keressünk, amiken jól kifejlett csíraszemek vannak. Igazából nem helyes a gyömbér gyökeréről beszélni, amikor a növény ehető részéről van szó. A gyömbér a védett helyeke t, a félárnyékot, a meleget, a nedvességet és a tápanyagban gazdag talajt kedveli a legjobban. A gyömbér nem viseli el sem a fagyot, sem a közvetlen napsütést, de a vizenyős talajt és az erős szelet sem tűri jól.
A Magyarországon megtermelt 11 ezer tonna tormából csaknem 10 ezer exportra kerül.
2023-ban az előzetes várakozásoknak megfelelően jelentősen visszaesett a mezőgazdasági gépek forgalma Magyarországon.
Az alma és a meggy eddig jobbára megúszta a hajnali fagyokat, de az áprilist még túl kell élniük – a kajszi már rosszabb helyzetben van.
Megállapodtak az uniós tagállamok nagykövetei az Ukrajnából származó vámmentes élelmiszerimport meghosszabbításáról.
Idén még a tavalyinál is több gonddal találgatják magukat szemben a magyar termelők.
Kizárólag hazai beszállítók termékeiből válogathatunk négy kategóriában is
Az elmúlt hetek szokatlanul enyhe időjárásának következtében a vörösnyakú árpabogár (Oulema melanopus) imágói tömegesen megjelentek a gabonatáblákon.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara április 9-10-én élelmiszeripari fókuszú gép- és technológiai kiállítást rendez. Győrffy Balázst, a szervezet elnökét kérdeztük.
Többet termelni kevesebből, ráadásul fenntarthatóan – a hatékony mezőgazdaság olyan kihívása, ami elképzelhetetlen naprakész növényvédelem nélkül.