Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló barack

Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló barack

agrarszektor.hu
Lengyelországban olcsóbb az import őszibarack és nektarin a tavalyinál. Idén nagyrészt elkerülték a fagyok a dél-európai nagy termelő országokat, ezért olcsóbban szállítanak a lengyel nagybani piacokra. 

A 2021-es évben Dél-Európa őszibarack- és nektarin ültetvényei súlyos fagykárokat szenvedtek, különösen a korai fajták. A 2022-es idényben szintén jelentős fagykárokkal kellett számolni, és bár 2023-ban a fagyok hatása sokkal kevésbé drámai, különösen Spanyolországban, az időjárási körülmények most sem tekinthetők optimálisnak. Hogyan befolyásolta mindez a Lengyelországba importált őszibarack és nektarin árát? Abból a szempontból hasonlít a helyzet a korábbi évekre, hogy az időjárás megint a korai fajtákkal szemben volt könyörtelen, de egyébként a Spanyolországból, Görögországból és Macedóniából származó őszibarack és nektarin kínálata a lengyel piacon bőségesnek tekinthető. Ahogy ez lenni szokott, a nagybani árak ennek megfelelően hetek óta folyamatosan csökkennek. Különösen szembetűnő volt ez a trend júniusban, míg júliusban az áresés mértéke szelídült, főleg az őszibarack esetében - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Ez azt jelenti, hogy ezeknek a gyümölcsöknek a nagybani ára az inflációs környezet és minden egyéb árnövelő tényező mellett is a tavalyi vagy korábbi szint alatt maradt július közepén. Az import őszibarackot 4 PLN/kg (340 Ft/kg) áron kínálják (jellemző ártartomány: 3,5-4,5 PLN/kg, azaz 300-385 Ft/kg), míg tavaly ez még 5,5 PLN/kg (470 Ft/kg), 2021-ben pedig szintén 4 PLN/kg (340 Ft/kg) volt. A nektarinoknál némileg magasabb, 4,25 PLN/kg (365 Ft/kg) figyelhető meg (jellemző ártartomány: 3,5-5 PLN/kg, azaz 300-425 Ft/kg), de viszonylag jól induló dél-európai szüret miatt a korábbi évekhez képest sokkal markánsabban jelentkezik az árcsökkenés: 2022-ben az átlagár 5,75 PLN/kg (490 Ft/kg) volt, ami csak augusztusban mérséklődött  5 PLN/kg (425 Ft/kg) környékére, 2021 júliusának közepén pedig 5,5 PLN/kg (470 Ft/kg) körül alakult.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?