Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló barack

Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló barack

agrarszektor.hu
Lengyelországban olcsóbb az import őszibarack és nektarin a tavalyinál. Idén nagyrészt elkerülték a fagyok a dél-európai nagy termelő országokat, ezért olcsóbban szállítanak a lengyel nagybani piacokra. 

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A 2021-es évben Dél-Európa őszibarack- és nektarin ültetvényei súlyos fagykárokat szenvedtek, különösen a korai fajták. A 2022-es idényben szintén jelentős fagykárokkal kellett számolni, és bár 2023-ban a fagyok hatása sokkal kevésbé drámai, különösen Spanyolországban, az időjárási körülmények most sem tekinthetők optimálisnak. Hogyan befolyásolta mindez a Lengyelországba importált őszibarack és nektarin árát? Abból a szempontból hasonlít a helyzet a korábbi évekre, hogy az időjárás megint a korai fajtákkal szemben volt könyörtelen, de egyébként a Spanyolországból, Görögországból és Macedóniából származó őszibarack és nektarin kínálata a lengyel piacon bőségesnek tekinthető. Ahogy ez lenni szokott, a nagybani árak ennek megfelelően hetek óta folyamatosan csökkennek. Különösen szembetűnő volt ez a trend júniusban, míg júliusban az áresés mértéke szelídült, főleg az őszibarack esetében - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Ez azt jelenti, hogy ezeknek a gyümölcsöknek a nagybani ára az inflációs környezet és minden egyéb árnövelő tényező mellett is a tavalyi vagy korábbi szint alatt maradt július közepén. Az import őszibarackot 4 PLN/kg (340 Ft/kg) áron kínálják (jellemző ártartomány: 3,5-4,5 PLN/kg, azaz 300-385 Ft/kg), míg tavaly ez még 5,5 PLN/kg (470 Ft/kg), 2021-ben pedig szintén 4 PLN/kg (340 Ft/kg) volt. A nektarinoknál némileg magasabb, 4,25 PLN/kg (365 Ft/kg) figyelhető meg (jellemző ártartomány: 3,5-5 PLN/kg, azaz 300-425 Ft/kg), de viszonylag jól induló dél-európai szüret miatt a korábbi évekhez képest sokkal markánsabban jelentkezik az árcsökkenés: 2022-ben az átlagár 5,75 PLN/kg (490 Ft/kg) volt, ami csak augusztusban mérséklődött  5 PLN/kg (425 Ft/kg) környékére, 2021 júliusának közepén pedig 5,5 PLN/kg (470 Ft/kg) körül alakult.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03