Rosszul fest a helyzet: jóval kevesebb alma lesz idén Hollandiában, mint tavaly

Rosszul fest a helyzet: jóval kevesebb alma lesz idén Hollandiában, mint tavaly

agrarszektor.hu
Az idei holland alma- és körtetermés várhatóan kevesebb lesz a tavalyinál, előrejelzések szerint várhatóan 207 000 tonna alma és 341 000 tonna körte kerül majd betakarításra. Ez derül ki a GroentenFruit Huis és az NFO (Nederlandse Fruittelers Organisatie) munkacsoport termésbecslésén alapuló tájékoztatóból.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A tavalyi évhez képest 2023-ban a teljes almatermés mintegy 12 százalékkal csökken a kisebb vetésterület és a fák kevesebb termése miatt, ez utóbbi részben a bimbólikasztó bogár kártételének tudható be. A 40%-os részesedésével az Elstar fajta messze a legelterjedtebb fajta Hollandiában. Idén 82 000 tonnát takarítanak be ebből a fajtából, ami 8%-kal kevesebb mennyiséget jelent, mint tavaly. Hollandia második legkedveltebb fajtája, a Jonagold (beleértve a Jonagoredet is) esetében 50 000 tonnát becsülnek. Ezeket követi a Kanzi és a Rode Boskoop, mint a legtöbbet betakarított fajták. A hollandiai almatermesztés területe évek óta csökken - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A körtetermés várhatóan 3%-kal lesz kevesebb, mint 2022-ben, feltételezhetően a 2021-es évhez hasonlóan fog alakulni. A Conference fajtát, amely a holland körtetermés több mint háromnegyedét teszi ki, 263 000 tonnára becsülik. Ez 2%-kal kevesebb, mint 2022-ben. A Doyenné du Comice (várhatóan 22 000 tonna) és a Beurré Alexander Lucas (várhatóan 20 000 tonna) fajták követik, mint a legszélesebb körben termesztett körtefajták. Az előrejelzések szerint a Xenia fajtából 13 000 tonna, míg a Migo fajtából 8000 tonna termés lesz, így várhatóan meghaladják a tavalyi mennyiségeket. A körte termésterülete az elmúlt években kissé nőtt, meghaladva a 10 000 hektárt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?