Érik az almakrízis a horvátoknál: tele vannak a helyi boltok ilyen gyümölccsel

Érik az almakrízis a horvátoknál: tele vannak a helyi boltok ilyen gyümölccsel

agrarszektor.hu
A magyar almatermelőkhöz hasonlóan a horvátoknak sem kedvezett az idei időjárás, az ország északi részén a tavaszi fagyok okoztak gondot, keleten pedig a nyári esők rontottak a termés minőségén. A horvát almaipar immár olyan szintű lejtmenetben van, hogy a saját szükségleteinek a felét sem képesek önerőbőöl megtermelni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nem kedvezett az időjárás idén a horvát almatermesztőknek, ennek ellenére azonban a helyi gyümölcstermők elégedettek a hozamokkal, 2023-ban ugyanis mintegy 65 ezer tonna almát szüretelhetnek, ami 5 ezer tonnával több mint tavaly. A közkedvelt gyümölcs ráadásul 70 százalékban piacképes, így idén az előző éveknél több horvát alma kerülhet közvetlenül a boltok polcaira - írja a vg.hu. A maradékot pedig iparilag hasznosítják. Ami a felvásárlási árakat illeti az elsőkategóriába sorolt alma 60 cent, átszámítva 240 forint, a másodosztályú termés 50, a harmadosztály pedig 40 cent, vagyis hozzávetőlegesen 200, illetve 160 forint. A legkevesebbet 0,25 centet átváltva 100 forintot az ipari almáért fizetik.

A termelők többsége ráadásul kisebb ültetvényeken termel, ez pedig a versenyképességet is rontja. Mindez oda vezetett, hogy mára a horvátok a hazai szükségletek felét sem képesek megtermelni. A jelenség hátterében az elmúlt évek alacsony felvásárlási árai és a munkaerőhiány áll. Az almatermesztés ugyanis rendkívül sok kétkezi munkát és odafigyelést igényel. Mindezek ellenére a jó minőségű horvát alma egy része a hazai boltok polcai helyett mégis külföldön végzi, és ezzel párhuzamosan a horvát áruházak jelentős mennyiségű almát importálnak elsősorban Lengyelországból.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?