Itt az új szabályozás: ez most rengeteg termelőnek okozhat gondot

Itt az új szabályozás: ez most rengeteg termelőnek okozhat gondot

agrarszektor.hu
Jól halad az alma értékesítése a 2024-es évben  Olaszországban. Ugyan a kedvező értékesítési adatok örvendetesek, ám uniós szabályozási kérdések okozhatnak fejfájást a helyi termelőknek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Olasz Almatermelők Szövetsége, az Assomela március 12-én a Marketing Bizottság rendes ülésén áttekintette a termelési helyzetre és a piaci eseményekre vonatkozó aktuális adatokat és az ezzel kapcsolatos intézményi döntéseket. Ami a piaci helyzetet illeti, az olasz termelők optimisták, mivel a februári értékesítési adatok növekvő mennyiséget és az előző szezonokkal összhangban lévő tendenciát mutattak. Az egyes fajtákat tekintve a Golden Delicious februári értékesítése 8%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos hónapjában, összesen 55,6 ezer tonnát tett ki. A Red Delicious készletek rekordalacsony, 49 ezer tonnás szintje 39%-os csökkenést jelent 2023-hoz képest. A 2023-ban rekordtermést hozó Gala eladásai is jól alakultak, követték a készletcsökkentési terveket, és a szövetség várakozásai szerint májusban várhatóan kiegyensúlyozottan zárul a kampány. A Fuji februári eladásai 17,16 ezer tonnát értek el, ami kissé meghaladja az elmúlt három év átlagát - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A találkozón a kaptán hatóanyag (Buvicid, Kaplan, Captan, Karát, Merpan, El Cappo, Orthocid, Poker, Scab, Target) használatával kapcsolatos brüsszeli döntések is szóba kerültek, amelyek a szövetség szerint “egyáltalán nem megnyugtatóak” a gombaölő szer engedélyének meghosszabbításának tekintetében. Az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy a kaptán használatát az üvegházi termesztésre korlátozza, ez pedig “olyan döntés, amely a teljes olasz és európai termelési rendszert veszélyeztetheti, mivel a kaptán alapvető hatóanyag a különböző gyümölcsfajok integrált technológiája szerinti termesztéséhez” - aggódik a szövetség. Az Assomela álláspontja szerint

mindig az élen járunk, ha a környezet tiszteletben tartásáról és védelméről van szó, de minden döntést a szóban forgó hatóanyag átfogó értékelésének kell alátámasztania, beleértve az alternatív növény-egészségügyi és műszaki megoldások elérhetőségét és hatékonyságát. A fenntarthatóság kérdésében az összes érintett bevonásával lefolytatott konzultációra van szükség. Az Assomela más olasz és európai szervezetekkel együtt intenzív párbeszédet folytat a nemzeti és európai intézményekkel a termelők védelme érdekében, akik már most is az új növénybetegségek megjelenése és az éghajlatváltozás jelentett kockázatok egyre sűrűbb hálójában vergődnek

- folytatja a szervezet. Az Assomela szintén aggodalommal figyeli a PPWR csomagolási rendelet sorsának alakulását - ez 2030-tól a műanyag csomagolás használatának tilalmát írja elő a feldolgozatlan, 1,5 kg-nál kisebb kiszerelésű friss gyümölcsök és zöldségek esetében.

A szöveg szintén nem a különböző nemzeti jogszabályok kívánt harmonizációja irányába halad, hanem inkább egy széttöredezett és zavaros forgatókönyvet hoz létre, amely azzal a kockázattal jár, hogy hátrányos helyzetbe hozza a vállalatokat

- zárul a szövetség közleménye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?